Giri maakt valse start in Boekarest

In de Roemeense hoofdstad Boekarest vindt momenteel een sterk bezette tienkamp plaats waarbij de spelers elkaar fysiek aan het bord treffen in de Superbet Chess Classic. Dat mag in verschillende landen zo langzamerhand weer en mede door strenge corona-protocollen, kan dit ‘over-the-board’-toernooi plaatsvinden. Het vormt een onderdeel van de prestigieuze Grand Chess Tour van dit jaar en er wordt gelukkig weer eens met het klassieke tempo gespeeld. Dus geen online rapidschaak of blitz waar de ‘mouseslips’ of verbindingsproblemen aan de orde van de dag zijn, maar tien sterke grootmeesters die hun hersencellen goed moeten gebruiken en daar ook voldoende tijd voor krijgen. Dat mag ook wel want er is een prijzengeld van 325.000 dollar uitgetrokken. Helaas moest de Hongaarse GM Richard Rapport zich op het laatste moment wegens ziekte terugtrekken uit het toernooi. Hij werd  vervangen door de Roemeense nummer twee, GM Bogdan-Daniel Deac. De sterkste Roemeen, Constantin Lupulescu was al uitgenodigd.

Na de eerste drie ronden zien we dat de Amerikaan Fabiano Caruana samen met de verrassend sterk voor de dag gekomen Deac de leiding heeft met ieder 2 punten. Onze landgenoot Anish Giri staat helaas gedeeld onderaan met de Fransman Maxime Vachier Lagrave met elk 1 punt. Het veld zit dus nog dicht op elkaar, maar Giri zal zeer ontevreden zijn over de gang van zaken.

 

In de eerste ronde moest hij met zwart tegen de invaller van het laatste moment, Deac. Nadat hij in het middenspel een kwaliteit had geofferd in ruil voor twee pionnen was er aanvankelijk weinig aan de hand. Maar ineens liepen er diverse dingen uit de hand. Op een bepaald moment stond de Nederlander zelfs verloren, maar hij slaagde er nog in om op het tandvlees er een remise uit te persen.

 

Aan het begin van de partij Giri-Radjabov (foto Lennart Ootes)

In de tweede ronde met wit tegen Radjabov had hij een minuscuul voordeeltje na een Catalaanse opening maar daar kon hij geen zaken mee doen. Toen zich een zetherhaling aandiende, werd tot remise besloten.

De verrassende Roemeen Deac aan het begin van zijn partij tegen de Fransman Vachier Lagrave die de hand uitsteekt. Ja het mag weer! (foto Lennart Ootes)

 

Dan moest het maar gebeuren, weliswaar met zwart, tegen de andere Roemeen, Lupulescu. Na een Engelse opening kreeg Giri inderdaad de overhand na een onnauwkeurigheid van de Roemeense nummer één. Maar onze landgenoot nam zijn kansen niet optimaal waar en zag zich ineens geconfronteerd met tegenspel van zijn tegenstander. Wat er toen gebeurde, werd mij niet geheel duidelijk. Was het een (onverantwoorde) winstpoging, een misrekening of gewoon een black-out? Feit was dat hij op de 31e zet afschuwelijk misgreep. Lupulescu kon het trouwens ook fout doen, maar hij bleef goed bij de les. Met een paar rake klappen trok hij de partij naar zich toe. Het wanhoopsoffer van Giri werkte niet: de witte koning liep uit de schaakjes en toen stond zwart gewoon een toren achter.

De tussenstand na drie ronden:

Rank Name Score Fed. M/F Rating TPR W-We 1 2 3
1 GM Caruana, Fabiano 2.0 USA M 2820 2859 +0.15 ½ 1 ½
2 GM Deac, Bogdan-Daniel 2.0 ROU M 2627 2895 +1.07 ½ 1 ½
3 GM Aronian, Levon 1.5 ARM M 2781 2749 -0.14 ½ ½ ½
4 GM Grischuk, Alexander 1.5 RUS M 2776 2767 -0.04 ½ ½ ½
5 GM Mamedyarov, Shakhriyar 1.5 AZE M 2770 2724 -0.18 ½ ½ ½
6 GM So, Wesley 1.5 USA M 2770 2776 +0.03 ½ ½ ½
7 GM Radjabov, Teimour 1.5 AZE M 2765 2787 +0.09 ½ ½ ½
8 GM Lupulescu, Constantin 1.5 ROU M 2656 2794 +0.56 ½ 0 1
9 GM Giri, Anish 1.0 NED M 2780 2558 -0.89 ½ ½ 0
10 GM Vachier-Lagrave, Maxime 1.0 FRA M 2760 2598 -0.65 ½ 0 ½

 

Dan moet het maar in de tweede toernooihelft gebeuren!

Even de sfeer proeven (foto Lennart Ootes)

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.