Your Jungle Guide To Unbalancing Your Opponents

Wellicht vraagt u zich af: wie zijn Dorsa en Borna Derakhshani? Broer en zus komen oorspronkelijk uit Iran. Maar na een conflict met de Iraanse schaakbond zijn ze naar het buitenland vertrokken.

Dorsa, een getalenteerde internationaal meester en damesgrootmeester, is uiteindelijk in St. Louis terechtgekomen. Ze is daar als trainer verbonden aan de St. Louis Chess Club. Ze is de jongste officiële Fide Trainer. Haar jongere broer Borna (FM) heeft zich in Engeland gevestigd.

Onderwerpen

Het boek behandelt diverse aspecten van het schaakspel. De inhoud is opgedeeld in 4 delen en 11 hoofdstukken. De auteurs behandelen daarin de volgende onderwerpen:

  • opening (valstrikken, voorbereiding en pionnen roven)
  • middenspel (offers, veiligheid van de koning, water in wijn veranderen, pakken wat je pakken kan)
  • eindspel (trucjes, je tegenstander murw spelen, alert blijven)
  • psychologie van het schaken.

Kortom: een grote diversiteit aan onderwerpen. Daar hebben we meteen de kracht en ook wel een beetje de zwakte van het boek te pakken. Ik krijg bijvoorbeeld het gevoel dat de hoofdstukken over valstrikken en ook de eindspeltrucjes er enigszins bekaaid afkomen. De auteurs hadden deze onderwerpen vollediger kunnen uitwerken. Laat ik meteen met enkele voorbeelden komen. Zie onderstaand diagram.

De diagramstelling is de eerste uit een serie van 26 eindspelopgaven. Dit op het eerste gezicht eenvoudige pionneneindspelletje verdient toch wat meer toelichting en aanvullende varianten. De oplossing is echter nogal summier uitgewerkt. Men beperkt zich tot enkele varianten. Meer ervaren spelers komen daar wel uit. Maar ik schat dat er ook spelers zijn die met vragen blijven zitten. Ik heb het zelf ietsje verder uitgewerkt en van wat commentaar voorzien.

Zwart aan zet heeft een probleem. Hij zou liever zijn beurt overslaan. Maar dat gaat uiteraard niet. De enige redelijke koningszet is 1. … Kc6, maar dat verliest. De witte koning maakt een omtrekkende beweging en uiteindelijk verdwijnen de a- en de b-pion van he bord waarna de witte koning eerder bij de pionnen op de koningsvleugel is. Wat dan wel?

Dat zelfs de groten der aarde zich in pionneneindspelen kunnen verslikken blijkt in het hoofdstuk ‘Grind till the end’. We komen daar Alireza Firouzja tegen. Het jeugdige talent is volkomen murw gebeukt door Magnus Carlsen. Met de remise voor het grijpen gaat hij alsnog de mist in.

Zwart speelde hier 68 … Kd6. Wit antwoordde hier met de uitermate pijnlijke blunder 69. Kc3?? Uiteraard is een speler van zijn kaliber op de hoogte van het concept ‘verre oppositie’. Was het een moment van achteloosheid? Of zat hij er helemaal door heen? Geen idee. Maar na 69. Kd2! is het simpel remise. Een handig ezelsbruggetje: als er een oneven aantal velden tussen de beide koningen zijn, dan verliest degene die moet zetten de oppositie.

Valstrikken

In dit hoofdstuk komen een aantal voor mij bekende en ook onbekende valstrikken aan bod. De valstrikken die ik ken, zijn uit openingen die ik zelf wel eens op het bord heb gehad. Mijn resultaten tegen het Boedapest gambiet (de eerste valstrik) zijn, hoe zeg je dat netjes, nogal wisselvallig. Dus kan het zeker geen kwaad om dat nog eens te bestuderen.

De kant van de partij die de valstrik op het bord brengt, komt goed uit de verf. Maar ik zou ook graag zien wat degene die dit voor zijn kiezen krijgt er aan kan doen. Dat aspect blijft een tikkeltje onderbelicht. Neem het volgende voorbeeld uit het Morra Gambiet. Deze staat in het boek onder de naam ‘Siberische valstrik’. De teksten tussen de aanhalingstekens zijn van de auteurs.

De kracht van dit boek

De auteurs schotelen de lezer een grote variëteit aan veelal bijzonder interessante partijen voor. De lezer vindt veel moois en interessant materiaal in de 52 partijen die uitgebreid van commentaar zijn voorzien. U vindt er zowel wat oudere als ook zeer recente partijen, zelfs van dit jaar, in dit boek. De auteurs bespreken ook enkele van hun eigen partijen. Daaruit blijkt dat ze prima schakers zijn. Al met al een bijzonder onderhoudend en leerzaam boek.


Titel: Your Jungle Guide To Unbalancing Your Opponents (Tips & Tricks of Young Chess Guns)
Auteurs: Dorsa & Borna Derakhshani
Aantal bladzijden: 396
Uitgeverij: Thinkers Publishing
Prijs: € 32,95
Gepubliceerd: 2021

Klik hier voor een teaser

Link naar onze recensenten.

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.