Prijsuitreiking WK

In Dubai heeft de sluitingsceremonie van het wereldkampioenschap in Dubai inmiddels plaatsgevonden, geleid door de Amerikaanse grootmeester Maurice Ashley. Eerst werd uitdager Ian Nepomniachtchi een medaille omhangen en daarna was het de beurt aan Magnus Carlsen om de wereldbeker te ontvangen. Ook kreeg hij – zoals te doen gebruikelijk – de lauwerkrans om zijn nek.

Foto van de toernooisite van de Fide

Dat is inmiddels voor de vijfde maal aangezien hij de wereldbeker inmiddels voor de vijfde keer wist binnen te slepen. Na de twee vorige tweekampen, tegen de Rus Sergey Karjakin (waarin slechts twee van de twaalf partijen werden beslist) en tegen Fabiano Caruana (waarin zelfs alle twaalf partijen met het klassieke tempo in remise waren geëindigd), duurde het in de laatste tweekamp tot aan de zesde partij eer er een partij werd beslist.

Carlsen had wel beide tiebreaks met versneld tempo gewonnen, maar nu de match niet over twaalf maar over veertien partijen zou gaan, was hij bereid om meer risico’s te nemen. Dat uitte zich in de zesde partij toen hij op een bepaald ogenblik slecht tot verloren kwam te staan. Maar beide spelers waren in tijdnood en grepen in die fase een paar keer mis. Toen de rookwolken waren opgetrokken, had de titelhouder een toren, paard plus twee verbonden pionnen tegen een dame. Dat was volgens de tablebases remises maar in een praktische partij niet te houden voor een speler van vlees en bloed. Daarmee was de ban gebroken en uiteindelijk liep Carlsen zelfs uit naar een soevereine zege met maar liefst vier overwinningen.

Leuk detail om te vermelden was dat Karjakin tot het secondantenteam van Nepomniachtchi behoorde en dat – naast zijn vertrouwde secondant, Peter Heine Nielsen, ook Jorden van Foreest en Daniil Dubov in zijn Carlsens begeleidingsstaf zaten. Dat kwam de Rus overigens op stevige kritiek te staan in zijn eigen land.

Mocht u geïnteresseerd zijn in de slotceremonie, kunt u onderstaande video bekijken.

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 14 december 2021

  Met de kritiek op Daniil Dubov kan ik niet zoveel. Sergey Karjakin zou hebben gezegd “Als je een match tegen Carlsen moet spelen, zou je dan Aryan Tari of Jon Ludvig Hammer als secondant willen hebben?” Dubov maakte er zelf niet zo een punt van. Hij werd secondant van Carlsen, omdat het voor hem (Dubov) een goede deal was.
  Carlsen had ook Laurent Fressinet in zijn team. Had die eruit gemoeten als Maxime Vachier-Lagrave uitdager was geworden? En stel dat Nepomniachtchi uitdager was geworden van de Hongaarse wereldkampioen Lajos Carlsen, had hij dan Peter Leko uit zijn team moeten zetten?

  • Avatar
   ayacucho 15 december 2021

   Carlsen heeft een volgend doel gevonden: hij wil de eerste zijn die de 2900 grens passeert.

   Om dit te realiseren zal hij nagenoeg alle partijen moeten winnen, elke remise levert hem ratingverlies op.

   Dus een WK spelen, met een berg aan remises, met een berg aan ratingverlies kan hij hierbij niet gebruiken.

   Gelukkig voor Carlsen was Nepo ‘geheel bereid’ mee te werken: dit WK heeft Carlsen 9 ratingpunten opgeleverd!

   Zie 2700chess.com/

   De afgelopen 12 maanden heeft Carlsen 41 ratingpunten opgeleverd.

   In dit tempo heeft hij zijn doel eind 22 gehaald en kan hij het WK in juni 23 gewoon spelen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.