Carlsen klimt naar de top, Anish Giri wint tijdnood-duel van Caruana

Vraag van Jan Gustafsson aan Peter Svidler: “How many games did you win with a stunning look?”
Antwoord: “None, because I never had a stunning look.”

Driemaal raden over wie de heren het hadden: Jorden van Foreest natuurlijk. Hij ligt ook extra onder het vergrootglas, als zijnde de verrassende winnaar van vorig jaar. Ook gisteren hadden ze het natuurlijk over hem, zijn originele aanpak, èn over zijn goede uiterlijk. Voor de dames onder ons schijnt hij een echte “hunk” te zijn. Maar alleen met een goed uiterlijk win je geen partijen, en helaas werd het vandaag zijn tweede achtereenvolgende nederlaag.

Caruana tegen Giri voor de partij (foto Jurriaan Hoefsmit)

Maar laten we bij de hoofdzaken beginnen. Afgezien van de teleurstelling over Jordens verlies was er over de Nederlanders alleen maar goed nieuws. Anish Giri verslaat Fabiano Caruana in een zinderend tijdnoodduel, en bij de Challengers scoren “we” 2½ uit 3!

(update: nu aangevuld met Challenger partijen)

Fabiano Caruana – Anish Giri

Caruana opent met een bescheiden opzet, en Giri zet daar een gezonde opstelling tegenover. En na het passieve 18.Kh1 krijgt hij met 18… b5! het betere spel. Caruana zoekt tegenspel op de koningsvleugel, en zowaar krijgt hij die kans met 29.g4!
Rond de 30e zet zit Giri al behoorlijk in tijdnood, met nog een minuut of 5 op de klok. Caruana heeft op dat moment nog zo’n 20 minuten. Dan offert Giri de kwaliteit, maar die had Caruana beter niet aan kunnen nemen, want daarmee zijn Giri’s zorgen op slag verdwenen, hij heeft ruime compensatie.

Caruana’s bedenktijd loopt nu ook met grote stappen terug, en het is een wonder dat er niet al te grote fouten gemaakt worden. Maar dan slaat het noodlot twee keer toe: Giri geeft Caruana met 39… Te8? de kans op remise, maar Caruana ziet dat niet en na 20 seconden nadenken blundert hij met 40.Tb6?? de partij weg.
1.Pf3 d5 2.b3 (Nimzo-Larsen Attack: Classical Variation) Lf5 3.Lb2 e6 4.g3 h6 5.Lg2 Pf6 6.O-O Le7 7.d3 O-O 8.Pbd2 a5
Engines schijnen ook een voorliefde te hebben voor opmarcherende a-pionnen. Maar je kan ook overdrijven, zoals we bij Jorden zullen zien.
9.a3 c6 10.Te1 Lh7 11.e4 Pbd7 12.De2 Db6 13.a4
Caruana voorkomt dat hij op enig moment verrast wordt door a5-a4.
13… Tfc8 14.Tac1 Lc5
Interessante alternatieven zijn Lb4 of Pc5.
15.e5 Pe8 16.Pf1 Dd8 17.Pe3 Pc7
Anish heeft de opening goed gespeeld, en heeft eigenlijk geen problemen.

18.Kh1?
Alle engines zetten hier een vraagtekentje bij. En Giri laat meteen zien waarom:
18… b5! 

19.Pd4
Volgens de engines niet de beste zet, maar van de door de engines voorgestelde variant zal de witspeler ook niet blij worden, zie 19. axb5 cxb5 20. c4 a4 21. bxa4 bxa4 22. Pd4 a3  (zie analysediagram)

19… bxa4 20. bxa4
Hier lijkt Pxc6 iets beter.
20… Pb6 21. Ta1 Pa6 22. Pb3 Le7
de engines bevelen Lxe3 aan, maar ik kan me wel voorstellen dat Giri zijn loperpaar nog niet wil opgeven.
23.f4 Dd7 Dit is een mindere zet, waardoor wit nu f5 kan spelen
24.f5 exf5 25. Df3 Pc5 26. Pxc5 Lxc5 27. d4
en de kansen keren weer. Hier was 27. Lh3 de beste zet. Op 27… g6 volgt dan 28. g4 met sterke aanval.
27… Le7 28.Lh3 g6? beter Pc4. Nu krijgt wit alsnog die sterke aanval.
29.g4! f4 30.g5 Da7?!

In deze fase zat Giri al behoorlijk in tijdnood. En Caruana’s tijd begon ook al te minderen.
31.Lxc8? Maar dit had Giri wel gezien, wits aanval loopt dood!
31… fxe3 32. e6 Lxg5


33.Ld7?
Lijkt voor de hand liggend, maar nu komt zwart weer in het voordeel.
Voor Caruana begon de tijd nu ook te dringen, beiden hadden nu tot de 40e zet steeds minder dan 2 minuten bedenktijd!
Het beste was 33. exf7+ Dxf7 34.Dxf7+ Kxf7 35. Lb7 Td8, maar ook dan heeft zwart uitstekende compensatie voor de kwaliteit.
33… fxe6
Ergens hier kwam Jan Gustafsson terug van een kleine pauze. Svidler en de inmiddels aangeschoven Lawrence Trent riepen: Jan, where were you, you are missing all the action!
34.Lxe6+ Kh8 35.La3 Pc4 36.Lc5 Dg7 37.Dg4 Lf6
Niet optimaal, maar met zo weinig tijd is het niet zomaar te zien dat 37… Pd2 de beste zet is.
38.Tab1 g5 39.Lf5 Te8?

Op de voorlaatste zet voor de tijdcontrole geeft Giri al het zwarte voordeel weg. Wit had nu remise kunnen maken met 40. Dh5! Tg8 41. Tf1 Lxf5 42. Txf5 (de zwarte loper mag niet weg wegens het vernietigende Tf7) 42… g4 43. Le7 Lxe7 44. Tf7 Dg5 45. Dxg5 Lxg5 46. Tbb7 Td8 en wit forceert remise door eeuwig schaak en matdreigingen te combineren. Maar vind dat maar eens in een minuutje.
40.Tb6??? Het drama van de laatste zet voor de tijdcontrole. Op de een of andere manier mist Caruana dat het paard de toren hier kan slaan. Giri keek even verbaasd, maar nam toen het cadeautje graag aan.
40… Pxb6 41. Lxb6 Lxf5 42. Dxf5 Lxd4 43. Lxa5
Voor deze zet had Giri nog eens goed de tijd genomen. Even bijkomen…
43… Lc3 44.Lxc3 Dxc3 45. Kg2 Dd2+ 46. Kf1 Kg7
Caruana probeert nu nog even of hij eeuwig schaak kan houden, maat dat zit er niet in.
47.Dd7+ Kf6 48. Dd6+ Kf5 49. Dd7+ Te6 50. Dh7+ Kg4 51. Df7 Te4 en opgegeven.

 

Sergey Karjakin – Jorden van Foreest

Jorden verging het een stuk minder. In een Italiaanse partij bracht hij een apart idee met 9… Lb8 in plaats van het meer voor de hand liggende Lb6. Later was 16… Ph5 in plaats van Ph7 achteraf gezien wat verplichtend, zeker in combinatie met het daar op volgende 17… Df6. En zo wist Karjakin langzaam maar zeker zijn voordeel steeds verder uit te bouwen, zonder dat Jorden daar veel tegenover kon stellen. Helaas een kansloze nederlaag. Op zet 20 speelde Jorden overigens een a-pion wat verder naar voren naar a4, wat uiteindelijk een aanknopingspunt voor Karjakins winstvoering was.

 

Overige Masters

Carlsen en Rapport vochten een slopende openingsdiscussie uit. Na twee uur spelen waren er nog maar 10 zetten op het bord verschenen! Rapport weerde zich goed, maar onder druk begon hij vanaf zet 20 minder nauwkeurig te spelen, en daar wist Carlsen wel raad mee. Hiermee voegde Magnus zich bij de top van het veld.

Mamedyarov en Grandelius besloten al na 16 zetten tot remise, hoewel Grandelius toch licht voordeel leek te hebben. Shankland en Praggnanandhaa kwamen na 27 zetten tot remise door zetherhaling, Dubov en Esipenko besloten na harde strijd na de tijdcontrole tot remise, en Vidit en Duda kwamen na 36 zetten ook op zetherhaling uit.

Challengers

Bij de Challengers gaat Erigaisi Arjun gewoon door met winnen. Nu werd Ganguly aan de zegekar gebonden, en hij leidt nu met 5½ uit 6! Anderhalf punt voor op twee achtervolgers.

Een andere opvallende partij was die tussen Dardha en Bjerre. Dardha leek een pion te moeten geven, maar besloot tot een kwaliteitsoffer, waar de engines het volledig mee eens waren. Op de 34e zet gaf Bjerre de kwaliteit terug om een oprukkende vrijpion te stoppen. Toen ontstond er op de 35e zet een stelling met beiden dame, toren en loper, en alleen pionnen op de koningsvleugel, wit 3 en zwart 2. Je zou al gauw aan remise denken, maar Dardha met wit dacht daar (à la Carlsen?!) anders over. En zo werd de partij geheel uitgemolken tot er na 122 zetten alleen nog twee koningen en een paard op het bord stonden.

De Nederlanders hadden hier een goede dag: Max Warmerdam en Lucas van Foreest wonnen, en Erwin l’Ami speelde remise.

Lucas van Foreest nam het op tegen Polina Shuvalova. Traditionele denker als ik ben, denk je al gauw dat vrouwelijke schakers puntenleveranciers moeten zijn. Maar tegenwoordig gaat dat niet meer op. Shuvalova is IM en heeft een respectabele rating van 2516 elo. Ze heeft na de 5e ronde een keurige 50% score.
Lucas koos voor de Catalaanse opening.
Shuvalova ging met 18… Pd6? in de fout, daardoor bleef ze een pion achter. Vervolgens kwam er een langdurig duel op de damevleugel, waarin Lucas zijn vrije a-pion naar voren stuurde. Dit was niet makkelijk. Op sommige momenten suggereerde de engine zetten waarbij zwart twee stukken kon geven voor toren en a-pion, maar de winstvoering daarvan zag er niet echt eenvoudig uit. Begrijpelijk dat Lucas daar niet voor koos.
Na veel strijd leek zijn voordeel wat af te kalven, maar 38… Dxa6? gaf hem de gelegenheid tot een gunstige afwikkeling waarbij veel zware stukken van het bord verdwenen. Daarna werd de winstvoering een stuk makkelijker.

Ook Max Warmerdam trad tegen een vrouw aan, de Chinese Jiner Zhu. Die had haar moreel flink opgekrikt met anderhalf punt uit de laatste twee ronden. Ze stond lang iets minder tegen Max, maar had ondanks haar tijdnood in de laatste paar zetten voor de tijdcontrole toch licht voordeel weten te krijgen. Helaas zag ze op de 39e zet een “petit combinaison” over het hoofd, waardoor ze meteen kon opgeven. Zo had Max een beetje compensatie voor eerdere eigen ongelukjes.

Blijkbaar heeft iemand een goede grap verteld, dat Erwin l’Ami dubbel ligt van het lachen (foto Jurriaan Hoefsmit)

Erwin l’Ami speelde met zwart tegen rode lantaarndrager Marc Andria Maurizzi. Daar zou hij dus graag tegen willen scoren, maar dat zat er geen moment in. Hij werd opgescheept met een dubbele d-pion, en kon in feite alleen maar verdedigen. Dat deed hij goed, en na 31 zetten werd tot remise besloten.

Dat was het weer.
Morgen o.a. het eerste onderlinge duel tussen Nederlanders: Erwin l’Ami – Lucas van Foreest, in de Challengers-groep.

 

3 Reacties

 1. Avatar
  ayacucho 22 januari 2022

  De tussenstand na ronde 6 van Ayacucho’s Ranglijst Avontuur

   

  POSITIE SPELER PUNTEN SB RATING GESTEGEN
  1 Magnus Carlsen(1e) 4 30,5 2865 0
  2 Shakhriyar Mamedyarov(4e) 4 36 2767 2
  3 Vidit Gujrathi(8e) 4 39 2727 5
  4 Andrey Esipenko(10e) 3,5 21,5 2714 6
  5 Richard Rapport(5e) 3,5 38,5 2763 0
  6 Jan-Krzysztof Duda(6e) 3 14,5 2760 0
  7 Anish Giri(3e) 3 22 2772 -4
  8 Sergey Karjakin(7e) 3 30 2743 -1
  9 Fabiano Caruana(2e) 2,5 17 2792 -7
  10 Daniil Dubov(9e) 2,5 18 2720 -1
  11 Jorden van Foreest(12e) 2,5 24,5 2702 1
  12 Sam Shankland(11e) 2,5 26,5 2708 -1
  13 Praggnanandhaa R.(14e) 2,5 27 2612 1
  14 Nils Grandelius(13e) 1,5 8 2672 -1

   

  Halverwege het toernooi zien we dat de gestegen-scores inmiddels naar de 0 toe kruipen.

  Na de 3e ronde hadden we 1 nul(0), na de 4e ronde 1 nul(0), na de 5e ronde 2 nullen(0-0),

  en nu hebben we er al 3(0-0-0). Carlsen staat ook weer op zijn vertrouwde plek.

   

  En dan Giri’s 6e partij. Ik heb begrepen dat Giri heeft gewonnen dankzij een foutje (of fout, of blunder,

  of het  wonder van wijk, zo u wilt) van zijn tegenstander Fabiano Caruana, hieronder te zien in 4 videos.

  Verdere analyse en commentaar van mij lijkt me overbodig.

   

  agadmator’s Chess Channel :: How Does The Knight Move? || Caruana vs Giri || Tata Steel (2022)

   

  GothamChess :: HUGE BLUNDERS In Tata Steel!

   

  Chess Clips :: Did you just blunder your rook?

   

  Chess.com :: Caruana blunders a rook, Giri did that just happen?

   

   

   

   

 2. Avatar
  Peter Huisman 22 januari 2022

  Jan maakte zijn korte afwezigheid natuurlijk meer dan goed met zijn gloedvolle dagafsluiting (nabespreking Karjakin-van Foreest) in zangerig Nederlands, waarmee hij volkomen terecht grote lof oogstte van Lawrence Trent en Peter Svidler.

  Overigens is in Caruana-Giri de stelling na 30 … Da7 (zie diagram in het verslag) wel erg precair voor zwart. Als wit niet de toren slaat, maar zijn eigen aangevallen paard weghaalt en met 31 Pg4 richting de zwarte koning stuurt, ziet het er bijzonder goed uit voor wit: ook als zwart op g5 neemt blijft er Pf6 in de stelling zitten en wit kan met de manoeuvre Lb2-c1xf4 de druk steeds verder opvoeren. Svidler analyseerde dit vrij geforceerd naar een technische winst.

 3. Avatar
  Paul Wiselius 22 januari 2022

  Zowel Giri als Caruana hebben in de partij fouten gemaakt. Waarbij ik wel het gevoel heb dat Giri in grote delen van de partij wel op winst stond, dus het is zeker niet onverdiend. Het objectief veroordelen van zetten, zeker als ze in tijdnood gedaan worden, kan, maar gezien de tijdnood zijn ze ook begrijpelijk. (Giri’s tijdnood was nijpend; Caruana’s tijd begon ook al behoorlijk te minderen).

  Al met al zeker geen onverdiende overwinning voor Giri vind ik.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.