Beter schaken door beter te denken (3): trainen met behulp van de computer

Een van de meest effectieve manieren om beter te leren schaken is partijen spelen en deze partijen naderhand aan een grondige analyse onderwerpen.

Haal je de partij dan door de computer en kijk je waar het apparaat mee komt? Of zijn er ook andere manieren om helderheid te verschaffen en er van te leren? Kortom: wat is een goede aanpak?

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Zukertort in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Sinds kort mag hij zichzelf ook gediplomeerd schaaktrainer (2) noemen.

4 Reacties

 1. Avatar
  Henk Smout 25 maart 2022

  De openingsvariant van MVL – Rapport, Beograd 10 maart, heeft mij al korte, per geval inhoudelijk toegespitste reacties ontlokt: bij artikel dat Giri niet in de finale kwam en bij de krantenrubrieken van 12 maart.

  De omvang van mijn opgefriste herinnering plus documentatie, daarbij gevoegd onthullende computerinzichten zou de [erken te buiten gaan.

  Ze zijn er toch maar geweest, schakers die nog zonder computerhulp zich wisten om te oriënteren en 13… o-o! hebben gespeeld 365chess.com/game.php?gid=2435755 en daarmee afstand doend van verdere actie mogelijkheden via de h-lijn.

  • Avatar
   Henk Smout 25 maart 2022

   Het sterkere 16… Lf6 is in 1984 gespeeld door de zwartspeler in chessgames.com/perl/chessgame?gid=1242857

   15.Te1 in deze laatste partij komt van Kortschnoj, van de computer is het fraaie 15.fxe5 Dxe5 16.Lxa8 Phf5 17.Txf5 Dh2+ 18.Kf1 Dh1+ 19.Lg1 Dxg1+ 20.Kxg1 Pxf5+ 21.Kf1 Pe3+ 22.Ke2 Pxd1 23.Kxd1.

 2. Avatar
  Henk Smout 16 april 2022

  Een eigen partij, zie door mij genoemd artikel, had mij tot bovenstaande reacties gebracht.

  Ik probeer mij erin in te leven hoe Botwinnik – gesteld dat hij nu met een computer zijn Nottinghamse partij 1936 tegen Aljechin, afgezien van andere met die partij verbonden kwesties, kon bekijken – bij zijn bewering dat, in plaats van de ook door o.a. Fischer en Euwe en vele anderen met ! beloonde partijzet 16… Pxg4, 16… Dg3+ 17.Tf2 Pxg4 18.Pe4! (o.a. ook door Alexander Koblents en Poloegajevski overgenomen, maar zelfs de vijfde computerkeuze 18… Pxf2 is nog goed genoeg voor gelijkspel!) en 16… Lxf5 17.gxf5 Dh4+ 18.Tf2 Dxb4 19.Ld3 onvoldoende voor Zwart zouden zijn, zijn blaues Wunder zou beleven.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.