Zegge en schrijve 2 euro 49 cent

Eigenlijk zou je diep in de beurs moeten tasten, maar dat hoeft niet. Sterker nog, het kan niet. Het is bijna obsceen. Voor een habbekrats kun je een Literair Juweeltje halen bij Bruna en sommige andere boekhandels, Meester Jacobson door Tim Krabbé. Zolang de voorraad strekt tenminste.

Zelf vindt hij dit één van zijn beste verhalen, eerder in 2009 gepubliceerd in de bundel De paardentekenaar. Hij beschouwt het als de schaakevenknie van De Renner, zijn befaamde autobiografische verslag van een wielerwedstrijd.

Zegge en schrijve 2 euro 49 cent – Schaakvereniging Erasmus (sv-erasmus.nl)

31 Reacties

 1. Avatar
  De Baksteen 17 september 2022

  Als je een achterdochtig type was zou je kunnen denken dat deze recensie puur geschreven is om een steek onder water te geven richting Hans Böhm. Maar hoe flauw zou dit zijn?

  Quisquis ad calceamentum lambit mihi magicae lucernae!

  • Avatar
   Frits Fritschy 17 september 2022

   Uhh… Iedereen op sandalen likt aan mijn magische lantaarn? Zou je al die schakende bèta’s ietsie tegemoet willen komen?

 2. Avatar
  Charles Kuijpers 17 september 2022

  Wat is dat voor onzin, stoere anonieme Baksteen?

  • Avatar
   De Baksteen 17 september 2022

   Een beetje schaker weet wie ik ben. En zo gek is de veronderstelling niet als je een redelijk abstractieniveau hebt en de hetze van WW tegen Ree en Böhm hebt gevolgd. Maar het is een subjectieve waarneming mijnerzijds. Het zou mij niet verbazen als ik gelijk heb. Daar hoef je niet stoer voor te zijn, slechts goed kunnen deduceren is voldoende Charles.

 3. Avatar
  Charles Kuijpers 17 september 2022

  Het is me meteen duidelijk waarom ik niet weet wie je bent. Ik ben namelijk niet “een beetje schaker”. En buitengewoon “interessant” is dan waarom je je verschuilt als “iedereen” weet wie je bent.

  Erg zielig om mensen te beschuldigen zonder enige feitelijke grondslag. Knap trouwens dat je een stukje Latijn in de strijd gooit. Welk een ongelooflijke belezenheid!

  • Avatar
   De Baksteen 17 september 2022

   Charles, wat is jou probleem? Ik ben duidelijk dacht ik. De observatie van mij is voor mijn rekening. Ik denk dat er zeker een grond voor is gezien de discussie die ik aanhaalde. Daarbij weet ik ondertussen dat er meer mensen net zo over denken.  Jij komt alleen maar met flauwe opmerkingen van een bedenkelijk niveau. Daarbij is jouw mening ook subjectief omdat je een maatje bent van WW. Toch?

 4. Avatar
  Frits Fritschy 17 september 2022

  Ik heb wat meer problemen met die ideeëloze burgerman.

 5. Avatar
  PeterGelpke 17 september 2022

  Ik weet niet wie er achter De Baksteen schuil gaat, maar hij (m/v) verwoordt precies wat mij direct ook opviel.  WW’s vooringenomenheid is mij wel duidelijk, na lezing van zijn artikel The Hustler (met valse insinuaties), het groteske commentaar ‘misleidend artikel’ (n.a.v. Dvorkovich), de verwijzing naar Tijl Uilenspiegel, en nu deze steek onder water – verpakt in een niemendalletje. Ik maak me sterk dat de door WW gehanteerde pejoratieven op de beschreven personages niet 1-op-1 van Tim Krabbé afkomstig zijn, maar door WW zelf zijn toegevoegd. Het past geheel in de lijn van eerdere teksten van WW, waarop ik in april in scherpe bewoordingen heb gereageerd. Maar oordeel zelf. Ook in dit artikel noemt hij Hans Böhm niet bij naam, dus hij kan achterbaks de vermoorde onschuld spelen. Ik weet niet wat voor Verschrikkelijks zich een halve eeuw geleden in Rotterdam heeft afgespeeld, maar hier wordt kennelijk een héél oude rekening vereffend. Erg jammer dat Wim zich niet consequent aan zijn zelf gecreëerde verwachting heeft gehouden: “Dit is mijn laatste bijdrage aan Schaaksite”.    Ik had eind april al twee artikeltjes klaarliggen: Testimonium Rancunis & Testimonium Stupiditatis. Maar wie zit er op nog meer Latijn te wachten?

 6. Avatar
  Hans Böhm 18 september 2022

  Stijgende verbazing. Ik heb geen enkele herinnering aan die hele Wim W, noch als mens, noch als schaker. Tim Krabbé en ik schreven en schrijven altijd over elkaar op vriendschappelijke en respectvolle toon.

   

 7. Avatar
  Robbert van het Kaar 18 september 2022

  Ik waardeer Schaaksite heel erg. Maar dit soort controverses/discussies wordt wat genant, en soms wel erg persoonlijk. Er lijkt sprake van oud zeer, terecht of onterecht. En gooien met Latijn helpt ook niet echt. Ego vervangt af en toe Elo denk ik.

  Mijn advies: stop dit soort discussies. En ook: graag mailen onder eigen naam, en niet met een synoniem. Wel zo helder.

  • Avatar
   PeterGelpke 18 september 2022

   Beste Robbert, dat is een sympathiek standpunt, maar in de praktijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Persoonlijk hoop ik dat de redactie achterbakse artikelen op voorhand weert. En zelfs dan: ga er maar aan staan. Ogenschijnlijk lijkt er niks mis met Wim’s artikel. En bij de SV Erasmus komt het artikel The Hustler ‘gewoon’ op de site, en blijft ook na attendering ‘gewoon’ staan. Na plaatsing is het kwaad geschied: dan wil men evidente,  onderhuidse en openbare aantijgingen rechtzetten, en begint het gedoe. Geloof me, als het aantal reacties bij dit artikel op 0 was blijven staan, dan had ik niet de eerste steen geworpen.

 8. Avatar
  Frits Fritschy 18 september 2022

  Heeft iemand anders het verhaal van Krabbé gelezen? Ik niet, maar ik krijg de indruk dat het ofwel niet zijn beste is, of dat Wims beschrijving niet zo adequaat is. Dat mogelijk Böhm bedoeld wordt met het als laatste beschreven personnage, geen idee – dat is de conclusie van een anonieme schrijver die vindt dat men hem zou moeten kennen als je voor echte schaker wilt doorgaan. Ik ken Hans Böhm nauwelijks beter dan de gemiddelde Nederlander.

  Maar die beschrijving van Euwe als ideeëloze burgerman; ik kan me moeilijk voorstellen dat Krabbé dat zou doen.

  Overigens hoeft een karakterisering gebaseerd op bestaande, maar niet per se door de schrijver gedeelde meningen nog niet te betekenen dat het om een ‘sleutelnovelle’ gaat.

 9. Avatar
  Henk Smout 18 september 2022

  In de promo van o.a. bruna.nl, athenaeum.nl en hebban.nl staat: “Een grootmeester (herstel: Internationaal Meester …)”.

  • Avatar
   Henk Smout 19 september 2022

   Het tweede haakje hoort vóór de weglatingspuntjes te staan.

   En de prijs is €24,90, niet €2,49.

   • Avatar
    TD 19 september 2022

    De prijzen zijn beide correct, €24,90 is (set)?! https://www.bruna.nl/boeken/meester-jacobson-9789085167365

  • Avatar
   Henk Smout 21 september 2022

   De promo heeft het over: “Op de achtergrond speelt, levensgroot, dé wedstrijd van Meester Jacobson, als twaalfjarig kereltje tegen een latere schaakheld, die hij wist te winnen.”

   Jacobson was achttien en won van de toen twaalfjarige schoolgenoot Peltz, toen die in gewonnen stelling een dame weggaf.

 10. Avatar
  PeterGelpke 19 september 2022

  Uit eigen onderzoek bleek dat Meester Jacobson het Literaire Juweeltje van de maand JUNI was, voor de prijs van 2,49 alleen via de winkels leverbaar. De enige Bruna winkel die ik gebeld heb had moeite om dit feit te achterhalen, was kennelijk al lang niet meer op voorraad.  WW had al aangegeven “zolang de voorraad strekt”.  Tja, als je dit stukje dan medio september op de lezers loslaat dan is het wel mosterd na de maaltijd. En voor diegenen die twijfelen of Hans Bohm wel of niet bedoeld was nog het volgende. Stel je schrijft dit artikel, kiest daarin voor de bewoordingen “eenvoudige internationaal meester””, en “gefrustreerde schaakmeester” met “onvoldoende talent”, en vraagt vervolgens schijnheilig wie we herkennen.  Wie ook maar herkend en benoemd zou worden, die zal niet blij zijn.  Een bewijs van zeldzame smakeloosheid. Pek en veren.

 11. Avatar
  De Baksteen 19 september 2022

  Inderdaad Peter. Voor mij was er ook maar een uitleg mogelijk. Toch triest als je best talent hebt om leuke stukjes te schrijven en dit aanwendt om oude rekeningen te vereffenen. Maar wat WW hierbij vergeet is dat hij een kant van zich laat zien die redelijk infantiel is. Als je zo zuur oud wilt worden…..

  Overigens hebben wij de schaakdegens een keer gekruist. Jaren 70 Doetinchem. In mijn herinnering speelde je een Grünfeld en won.

  Voor de mensen die zo nieuwsgierig zijn naar m’n naam. Ik heb dit account al tijden geleden aangemaakt. Vandaar de alias. Doet niets af aan m’n observatie dacht ik. Ik maak er zeker geen geheim van.
  Doe maar wat moeite en je komt er wel uit denk ik.

 12. Avatar
  TD 19 september 2022

  Ik heb vandaag het boekje bij een Bruna filiaal in Rotterdam aangeschaft. De prijs is €2,49. Dat filiaal wist mij niet te vertellen waarom het zowel voor €2,49 als €24,90 te koop is en wat ‘set’ betekent, maar een ander filiaal kwam met de simpele oplossing dat dat een set van 10 boekjes is…

 13. Avatar
  Eric César van 't Hof 19 september 2022

  De mogelijk wat prikkelende teksten van Westerveld baren mij geen zorgen, maar wel de herhaaldelijke oproepen tot censuur en beknotting van de vrijheid van meningsuiting.

  Ik ben ook naar een Bruna-winkel gelopen – het boekje was er niet. Wel een ander “juweeltje” in deze reeks; er lag een stapeltje van een stuk of zes op de toonbank. Die zijn natuurlijk gauw verkocht.

  Maar ik moet “De paardentekenaar” thuis nog ergens in een kast of doos hebben liggen. Dat het hier om een van Krabbé’s beste verhalen zou gaan, verbaast me overigens. Ik heb zo’n beetje het gehele oeuvre van Krabbé gelezen, maar dit verhaal staat me niet bijzonder bij. Zelf zou ik “Kathy’s dochter” daarvoor willen nomineren.

 14. Avatar
  PeterGelpke 19 september 2022

  Schaaksite is een private organisatie, en beschikt daarmee (gelukkig) over grote vrijheid om haar huisregels (n.b. nummer 3 en 5) naar eigen goeddunken te interpreteren.  Lees de wiki over vrijheid van meningsuiting eens, zeer informatief.  Daaruit: “Ook worden op verschillende sites ongewenste meningen verwijderd of vóór plaatsing beoordeeld op discriminatie, onwelvoeglijke taal en dergelijke. Dit heet ‘modereren’ en wordt door de beheerder van een website gedaan. Daarbij is de Grondwettelijke uitingsvrijheid niet in het geding, omdat een private organisatie zelf mag beslissen wat zij op haar eigen website wel en niet wil hebben staan.”  Gaat dus over iets heel anders dan censuur of beknotting, ook in overdrachtelijke zin. 

  • Avatar
   Frits Fritschy 19 september 2022

   Zo is het maar net, Peter, modereren wordt door de beheerder van een website gedaan, niet door willekeurige bezoekers. Als je denkt dat er regels overtreden worden, kun je dat aan die beheerder melden. Als die ervoor kiest daar niets mee te doen, dan is de kous af. De regels 3 en 5 gelden trouwens voor iedereen, ook voor jou.

  • Avatar
   Eric César van 't Hof 19 september 2022

   Maar hoe zit het dan met de SV Erasmus? Je komt er hier steeds op terug dat die private organisatie naar jouw oordeel een artikel van hun eigen private website zou moeten verwijderen. Dit is tegenstrijdig met wat je hier zelf schrijft, ik citeer: “een private organisatie mag zelf beslissen wat zij wel en niet op haar website wil hebben staan”. Ik meen me zelfs te herinneren dat je het bestuur van die vereniging, waarvan je zelf geen lid bent, hebt aangeschreven met het verzoek een jou onwelgevallig artikel te verwijderen van hun eigen website.

   • Avatar
    PeterGelpke 19 september 2022

    SV Erasmus moet niks. Wel heb ik ze idd verzocht om The Hustler te verwijderen, van inhoudelijke argumenten voorzien, en daar hebben ze op geantwoord. En het zo gelaten.  Dat is hun goed recht, maar ik mag daar op mijn beurt best wat van vinden – nl. dat ik dat niet ‘gewoon’ vind. Niet zo moeilijk allemaal.

 15. Avatar
  Wim Weehuizen 20 september 2022

  Ik had begrepen dat Wim Westerveld gestopt was met het publiceren van zijn artikelen op de schaaksite. Sindsdien heb ik nog wel wat voorbij zien komen, maar heb dat aan mij voorbij laten gaan. M.i. een verstandige keuze van deze andere Wim W.

  • Avatar
   Henk Smout 20 september 2022

   Mijn welgemeende dank!

   “Daantje Jacobson? Jezus, man, wat ben je lelijk geworden!”

 16. Avatar
  Henk Alberts 25 september 2022

  Even voor de verzamelaars ( www.euwe.nl ) een paar feiten over dit boekje: 

   

  Het is onderdeel van een set van 10 verschillende boekjes, van verschillende auteurs.

  Het betreft de Literaire Juweeltjes Reeks, een reeks om het lezen te stimuleren.  

  (of zoals men zelf schrijft ‘om van niet-lezers lezers te maken en van weinig-lezers graag-lezers’.) 

  Totale set kost 24,90.  Losse boekjes 2,49.

   

  Het verhaal ‘Meester Jacobson’ werd in 2009 uitgegeven in de bundel ‘de paardentekenaar.’

  Volgens de verantwoording in het boekje zelf, vind Tim Krabbé het verhaal ‘Meester Jacobson’ een van zijn beste verhalen en ‘de renner over schaken’. 

   

  Persoonlijk herinner ik me wel het (deels autobiografische) verhaal ‘de paardentekenaar’ zelf. 

  Het verhaal ‘Meester Jacobson’ herinner ik me niet meer, maar ik ga het een keer herlezen.  

   

  ———–

   

  En voor wie (alleen) het losse boekje voor 2,49 wil kopen: 

  – ga naar de site van Bruna 

  – zoek daar op Meester Jacobson + kies het boekje

  Je leest daar de tekst ‘Alleen te koop in de winkel. Winkelvoorraad kan afwijken.’

  – Kies de knop (onderaan) ‘Reserveer & haal op’ 

  – voer daar je eigen postcode in 

  En je kunt zien in welke winkels in je eigen omgeving nog voorraad van dit boekje hebben

  (voor mij – rond Leidschendam – zijn dat er nog een heleboel.) 

   

  De bewering dat het boekje niet meer te koop is, is dus onjuist. 

  En sorry dat ik met bovenstaande min of meer reclame voor Bruna maak; 

  mogelijk kan bovenstaande ook via andere boekenwinkels, ik weet alleen zelf niet hoe.  

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.