Schaakwereld verbijsterd: rel rond 19-jarige ‘valsspeler’, seksspeeltje en Carlsen

Ook de NOS haakt in op #carlsengate. Ze spraken onder andere met Loek van Wely over de affaire.

Magnus Carlsen doet één zet met zijn paard en geeft op. Het beeld van zijn webcam springt na een online potje op zwart en de wereldkampioen is verdwenen. De schaakwereld kijkt verbijsterd toe. Het is een nieuwe wending in een schaakrel die draait om een 19-jarige ‘valsspeler’, een buttplug en de integriteit van de sport.

De Noorse wereldkampioen suggereert dat het Amerikaanse talent Hans Niemann heeft valsgespeeld en weigert nog tegen hem te spelen, zo blijkt maandagavond na Carlsens vroegtijdige opgave.

Lees verder op nos.nl/artikel/2445300-schaakwereld-verbijsterd-rel-rond-19-jarige-valsspeler-seksspeeltje-en-carlsen

4 Reacties

 1. Avatar
  Kameleon 21 september 2022

  Als je Max Warmerdam in de Volkskrant mag geloven, dan zit Niemann hartstikke fout. Stevige karaktermoord.

  Carlsen zal het zwijgen toch wel een keer moeten verbreken? Ik wacht geduldig af.

 2. Avatar
  M H 21 september 2022

  Ik weet niet of dat ratingargument zo sterk is. Volgens mij zijn er wel meer voorbeelden te vinden van mensen die snel sterker worden, zoals Carlsen en Firouzja en vast nog meer mensen. Als je al je tijd in schaken steekt, kan dat hard gaan.

  Het artikel met Warmerdam: het lijkt me logisch dat een speler pas gefouilleerd wordt na een verdenking. Daarvoor zijn er de gebruikelijke maatregelen die voor iedereen gelden.

  Een expert op dat gebied heeft Niemann’s partijen van de afgelopen twee jaren bestudeerd (online/offline), Ken Regan, wordt vermeld in een interview bij Chessbase, waar hij concludeert dat er weinig statistische aanleiding is om de verdenking van valsspelen te staven.

  Ongeacht het feit of Niemann wel of niet schuldig is, vind ik het gedrag van een wereldkampioen, de nummer 1 en het gezicht van de schaakwereld, in deze niet heel professioneel. En gezien het feit dat de media er bovenop springen waarbij iedereen verlekkerd over die seksspeeltjes-grap van Musk begint, bewijst hij de schaakwereld er geen goede dienst mee.

  Ik zou er meer vrede mee hebben als hij concreet de beschuldiging deed inclusief zijn redenen voor dat vermoeden. Ook als dan zou blijken dat het incorrect is of onbewijsbaar. Nu lijkt het in mijn ogen meer op “ik doe de insinuaties zodat ik altijd kan ontkennen dat ik het gezegd heb, en ik laat het aan het  sociale media circus om Niemann om zeep te helpen”.

 3. Avatar
  Wim Weehuizen 21 september 2022

  Er is in Saint Louis ook nog gewoon geschaakt! Firouzja won na een tiebreak tegen Nepomniachtchi. Hans Niemann eindigde in de middenmoot, wat niet opzienbarend is. Daarna weigerde Carlsen in een ander toernooi ook tegen Niemann te spelen.

  Le classement final de la Sinquefield Cup 2022

 4. Avatar
  Thomas 21 september 2022

  Tja, zolang Carlsen niks zegt lijkt het toch ‘much ado about nothing’ – helaas is de ‘much ado’ vooral op Niemann gericht en bepaald niet mals. Tragisch, zou ik haast zeggen. Hier midden in deze storm wat common sense van Aagaard.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.