Top-40 Nederlandse schakers. 32: Robin van Kampen

De grappigste prestatie van Robin van Kampen (geboren 14 november 1994) leverde hij als jonge tiener. In 2006 werd hij Nederlands kampioen tot twaalf jaar, een jaar later tot veertien, een jaar later tot zestien en een jaar later tot twintig. Dat laatste was dus in 2009, toen hij na Timman de tweede was die jeugdkampioen op zijn veertiende werd. Leeftijdsrecords boekte hij ook door op z’n veertiende meester en op z’n zestiende grootmeester te worden. ‘Schaakmeester van veertien’, kopte de in zijn woonplaats Bussum verschijnende Gooi- en Eemlander op de voorpagina.

 

Toernooizeges

Om op deze lijst te komen moet je wel volwassen resultaten hebben geboekt. Dat deed Van Kampen. Aan titelnormen wordt allang veel aandacht besteed, er worden zelfs speciale toernooien voor georganiseerd. De grote klasse van Van Kampen was dat hij de meeste van zijn recordnormen vergezeld liet gaan van een toernooizege. Dus niet kijken naar de ratings, maar naar de eerste plaats.

In 2009 boekte hij als jongen van veertien meesternormen in Amsterdam (Batavia), Cappelle la Grande en Groningen (Atlantis). Batavia en Atlantis waren toernooizeges. In dat jaar werd hij tweede op het Europees kampioenschap tot zestien jaar.

In 2010 en 2011 boekte Van Kampen grootmeesternormen in Haarlem (BDO), Groningen (Kerst), Dortmund (Helmut Kohls Turnier) en opnieuw Haarlem (BDO). De laatste drie waren toernooizeges, al dan niet gedeeld.

In 2012 tot en met 2014 volgden (gedeelde) toernooizeges in Londen, Basel, Riga en Montreal. Zijn erelijst leek indrukwekkend te worden.

Vijf keer nam Robin van Kampen deel aan het Nederlands kampioenschap. In 2013 werd hij derde achter Reinderman en Spoelman (maar voor Sokolov), twee jaar later werd hij derde achter Giri en Van Wely. Achter die twee staat hij momenteel ook derde op de Nederlandse ranglijst.

Robin van Kampen, hier met Jan Gustafsson, geeft tegenwoordig meer commentaar dan dat hij zelf schaakt.

Zijpaden

Maar Robin van Kampen ging niet verder. Nederlands kampioen worden of de top honderd van de wereld bereiken, hij gaat er niet meer voor, hij gaat voor een maatschappelijke carrière. Waar overigens niets mis mee is. Al sinds 2011 werkt hij regelmatig als secondant van de even oude Anish Giri. Hij werkt mee aan boeken, tijdschriften en websites. Bij het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee zit hij naast Yasser Seirawan of Jan Gustafsson voor de toernooisite commentaar te geven, in het Engels dat hij dankzij zijn internationale middelbare school bijna als moedertaal spreekt. Allemaal heel indrukwekkend, maar we zouden hem in Wijk aan Zee graag op het podium willen zien.

Daarom zet ik Robin van Kampen op 32 en niet hoger. Dat zal hem leren.

 

30 …

31 …

32 Robin van Kampen

33 Hans Böhm

34 Rini Kuijf

35 Hoan Liong Tan

36 Haije Kramer

37 Daniël Noteboom

38 Norman van Lennep

39 Rudy Douven

40 Rob Hartoch

 

Als u linksboven in het scherm klikt op ‘top 40’, kunt u langs alle voorgaande afleveringen scrollen.

 

De top-40 is niet gebaseerd op ratings en titels, maar op de positie en prestaties van Nederlandse schakers ten opzichte van hun tijdgenoten, nationaal en internationaal.

1 Reactie

  1. Avatar
    yme brantjes 08 juli 2018

    Ondanks dat hij het niet als doel had is hij toch in de top-100 gekomen 🙂 Op dit moment zelfs nummer 86

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.