How to Slay the Sicilian

Het Siciliaans is ook wel de meest gespeelde en best scorende opening tegen 1. e4. Deze opening biedt zwart vele dynamische kansen, maar maakt het wit ook al erg lastig door de grote getale aan theorie die beheerst moet worden gezien de vele verschillende mogelijkheden binnen deze opening. Een aantal bekende voorbeelden hiervan zijn de (versnelde) Draak, Najdorf, Sveshnikov en de Taimanov. Het Nederlandse duo GM Roeland Pruijssers en IM Nico Zwirs hebben hard hun best gedaan om de rest van de wereld een repertoire aan te bieden om de witspeler zijn prestaties tegen al deze Sicilianen te verbeteren. Je hoef jezelf voorlopig niet meer te vervelen met 37 uur aan kijkmateriaal! De DVD’s die zijn uitgegeven door Chessbase zijn onderverdeeld in 4 losse DVD’s. De eerste drie DVD’s focussen zich op de theorie waarna er nog een afsluitende DVD is om de tactiek te oefenen. In de theorie DVD’s worden los van elkaar de 2.d6, 2.Pc6 en 2.e6 (+rest) Sicilianen besproken.

Inhoud:

Gedurende alle filmpjes zitten Roeland en Nico naast elkaar waardoor er een prettige setting gecreëerd wordt. Gezien de grote hoeveelheden varianten hebben beide mannen hun eigen varianten uitgezocht. Daardoor zijn ze ieder specialist in deels van de varianten en geven zij de theoretische uitleg. De ander stelt juist veel vragen, zoals waarom kan deze zet nu wel en in de vorige variant niet of waarom werkt deze voor het oog logische tactic niet. Juist die samenwerking maakt het fijn om naar te kijken. De mensen die zelf een variant van A tot Z uitzoeken zijn vaak geneigd te snel erdoorheen te gaan gezien ze het zelf goed begrijpen, maar juist de extra vragen zorgen voor het diepere begrip van de stelling en de verschillen tussen varianten. Daarbij hebben ze goed hun best gedaan een repertoire te bouwen dat een zelfde set-up bevat tegen meerdere systemen en dat je via zetverwisseling niet in een niet besproken variant terecht komt. Een voorbeeld ervan is hoe je via zettenverwisseling vanuit een Najdorf in een Taimanov terecht kan komen:

 

Stelling na 6…e6

 

 

In bovenstaande stelling is zojuist het niet veel gespeelde 6…e6 gespeeld. Waar 6…e5 de main line van de Najdorf inluidt, komen we hier in een totaal andere stelling terecht. Wit vervolgt hier met de zet 7.Df3 waarna ze kiezen voor eenzelfde type opzet als tegen de Taimanov. Na de zetten 7…Pc6            
8. 0-0-0, Dc7 9. Pxc6, bxc6 en 10. Dg3 zitten we in een Taimanov stelling die eerder is aanbevolen door GM Robin van Kampen. Dit is slechts een van de meerdere voorbeelden dat ze goed hebben nagedacht over welke varianten aan te raden zonder in stellingen te komen die niet zijn behandeld.

 

Ten slotte geven ze ook veel respect aan andere auteurs, zoals Negi die voor Quality Chess een serie tegen het Siciliaans heeft geschreven. Ondanks dat deze boeken al een aantal jaar oud zijn, zijn ze wel van hoog niveau waardoor er niet heel veel te verbeteren valt. Daarmee rekening houdende hebben ze niet teveel in andermans werk proberen te verbeteren en raden ze andere varianten aan, zoals de Engelse set-up tegen Najdorf, waar Negi Lg5 aanbeveelt. Dit komt dan ook weer mooi samen in het feit dat ze tegen bijna alle 2. d6 Sicilianen de Engelse opzet hanteren.

 

Al met al vind ik dat ze de kijker voorzien van een mooi repertoire dat niet teveel overlap heeft met ander materiaal en ook goed in elkaar overloopt. Daarnaast biedt het repertoire ook een gezonde afwisseling tussen een prettige stelling pakken en chaotische stellingen. Sommige varianten spelen vanzelf waar bij andere varianten meermaals herhaling nodig zal zijn om het echt te beheersen.

 

En als je denkt alles beheerst te hebben dan mag je eerst jezelf testen met de laatste DVD :Tactic Toolbox Open Sicilian. Hier worden eerst 14 verschillende thema’s kort uitgelegd die meermaals voorkomen in alle type Sicilianen. Vervolgens staan er nog 90 opgaves voor je te wachten om gemaakt te worden, verdeeld onder drie verschillende niveaus. Na ook deze allemaal gemaakt te hebben zal je toch wel genoeg gevoel moeten hebben ontwikkeld om het Siciliaans te lijf te gaan. Al denk ik dat voor de iets gevorderde schaker de opgaves wellicht niet meer nodig zijn, al blijft het altijd handig om te oefenen. Indien je al bekend bent binnen het Siciliaans en de repertoire DVD’s aandachtig hebt bekeken zijn de opgaves goed te doen. Indien je nog niet zo bekend bent binnen deze opening kan het zeker zijn meerwaarde hebben. Ter amusement een van de opgaves.

 

 

 

 

Stelling na 14…Pb6?

Succes met oplossen!

 

Conclusie:

 

Een goede DVD serie van onze landgenoten over hoe je als witspeler moet aantreden tegen het Siciliaans. Je bent er aardig wat tijd mee kwijt, maar heb genoeg nieuwe ideeën opgedaan in allerlei verschillende varianten. De communicatie tussen de twee mannen onderling in combinatie met de filmpjes van 15-30 minuten zorgt ervoor dat je scherp blijft en de aandacht erbij kan houden. De tactics DVD vind ik een leuke toevoeging, maar zullen voor de gevorderde open Siciliaan speler wellicht te weinig uitdaging bieden. Als je echter besluit je Siciliaans repertoire te bouwen op deze DVD’s dan zou ik uiteraard wel besluiten om de gehele set aan te schaffen. Voor de hard werkende en nieuwsgierige schaker een mooie set!

Oplossing niet gevonden? Hier is het antwoord van de tactiek opgave: 15. xd5, cxd5 (15…Pxa4 16.xc6, Lxc6 17. Lxg6, hxg6 18. Le5, f6 19. Txd8, Taxd8 20. Dxe6)   16. Lxg6!, hxg6 (16…fxg6 17. Dxe6+, Tf7 18. Pxb6) 17. Le5, Lf6 18. Lxf6, Dxf6 19. Pxb6

 

 

DVD: The Open Sicilian Bundle (How to slay the Sicilian + Tactic Toolbox Open Sicilian
Auteur: Roeland Pruijssers en Nico Zwirs
Uitgeverij: Chessbase
ISBN-nummer: 978-3-86681-765-4
Duur: 37 uur
Gepubliceerd: 2020
Link naar onze recensenten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.