Magistrale winstpartij van Ding op Carlsen

Misschien bent u het een beetje beu, dat online schaak, maar op het internet floreert het als nooit tevoren. Langzaam maar zeker worden er overigens al weer ‘fysieke toernooien’ gespeeld, maar zolang er nog geen vaccin is, zal het niet snel gebeuren dat we massaal naar schaaktoernooien kunnen.

 

De afgelopen week vonden de halve finales plaats van de Magnus Carlsen Chess Tour Final. Wie anders dan Magnus zelf had zich gekwalificeerd voor deze slotronde van zijn online schaakevenement. Naast de wereldkampioen zelf, had ook zijn secondant, Daniil Dubov een plekje verworven, snelschaakkanon Hikaru Nakamura trad ook aan in deze ‘Finals’ evenals de huidige nummer drie van de wereldranglijst, Liren Ding. Helaas geen Giri, maar zijn tijd komt nog wel. Via zijn YouTube-kanaal (dat steeds populairder lijkt te worden) is hij soms bullet-chess aan het spelen om in de voetsporen te treden van Nakamura en zich zo de vingervlugheid eigen te maken.

 

De paring leverde de matches Nakamura – Dubov en Carlsen – Ding op. Op voorhand interessant, Dubov heeft bewezen een uitstekend snelschaker te zijn maar dat kon hij dit keer toch niet waarmaken. Het ging om drie gewonnen sets (van elk 4 rapidpartijen, mogelijk 2 snelschaakpartijen bij een gelijke stand gevolgd door een eventuele armageddon-partij). Nakamura bleek een klasse apart, hij won de sets met 3-0 en gaat dus naar de finale. De strijd tussen de nummers één en drie van de wereld was heel wat spannender. Ding won de eerste set (nadat een armageddon nodig was geworden), maar Carlsen sloeg hard terug in de volgende twee, die hij overtuigend op zijn naam bracht. Dus was het de vraag of Ding het zou kunnen bolwerken in de vierde set. Carlsen won de eerste partij vrij overtuigend, maar nu sloeg de Chinees hard terug in de tweede partij. Op werkelijk magistrale wijze toverde hij een geweldige combinatie uit de hoge hoed, waarbij hij de nodige varianten moest berekenen. Toen Carlsen inzag dat hij in alle gevallen kansloos zou zijn, liet hij de tegenstander op sportieve wijze een kunstig mat in drie geven.

 

Even een voorproefje:

Wit is aan zet.  Wat zou u spelen?

 

Even later staat het zo:

Hoe geeft wit op artistieke wijze mat in drie?

 

De antwoorden op deze vragen treft u aan in de analyse die ik van deze partij heb gemaakt (zie het slot van dit artikel).

Daarna volgden twee zwaar bevochten remises, zodat er vluggertjes nodig waren. De eerste partij eindigde ook in remise en in de tweede leek Ding lange tijd goed te staan. Extreme tijdnood deed hem uiteindelijk de das om. Nadat hij twee stukken voor een toren had veroverd, ging het toch fout, hij verloor één van beide stukken. Maar omdat Carlsen een directe winst miste, kon hij een remise-achtig eindspel bereiken. Net toen hij het voor elkaar leek te hebben, blunderde hij echter en kon meteen opgeven, waardoor Magnus toch naar de finale gaat.

De uitslagen van de halve finales:

Dat kan toch leuk worden: twee van de beste snelschakers ter wereld tegen elkaar!

 

De analyse die ik gemaakt heb van de partij Ding – Carlsen:

 

Alle partijen tot dusver via de viewer:

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

5 Reacties

 1. Avatar
  Eric de Ridder 12 augustus 2020

  “snelschaakkanon Hikaru Nakamura die ook een toernooi op zijn naam had geschreven”

   

  Hikaru heeft geen toernooi gewonnen. Magnus won alle toernooien, behalve eentje. Die werd gewonnen door Daniil.

 2. Avatar
  wimw 13 augustus 2020

  Nakamura won in de Lindores Abbey Rapid Challenge van mei/juni dit jaar wel de voorronde en versloeg Carlsen in de halve finale. Inderdaad verloor hij toen in de finale van Dubov en dus was hij niet de toernooiwinnaar. De opgaves in die partij van Ding Liren tegen Carlsen waren heel leuk om te doen. Ik zag beide oplossingen binnen 30 seconden, maar zonder varianten te berekenen. Zo leer je er dankzij de redacteuren het één en ander bij via de schaaksite.

   

   

 3. Avatar
  Herman Grooten 13 augustus 2020

  Correct, ik was vergeten dat de overwinning van Nakamura op Carlsen geen finale maar een halve finale was. De tekst is aangepast.

 4. Avatar
  PIET KUIJS 13 augustus 2020

  Ik vraag me af of Carlsen zich “sportief” mat liet zetten. Hij zal heus wel gedacht hebben dat hij niet lekker ging maar Ding moest het met weinig tijd toch maar even spelen.

 5. Avatar
  mpvank 14 augustus 2020

  Carlsen zelf zei na afloop dat hij het mat (in 1…) gewoon niet gezien had. Tsja…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.