Boekrecensie – TCA Volume 2: From Tactics to Strategy Winning Knowledge!

Deze recensie gaat over het tweede deel van de Thinkers’ Chess Academy. Uiteraard het vervolg op Volume 1 terwijl een derde deel ophanden is. De reeks is van de hand van de Duitse GM Thomas Luther (1969). Luther is voormalig top-100 speler en een uitstekend trainer. Tijdens naspeuring over Luther las ik dat hij een goed Interpolistoernooi had in 1994. Toevallig ben ik in het bezit van alle Interpolis-toernooiboeken en ik kon het niet nalaten om eens wat nader te kijken. Een speciaal toernooi want het was het allerlaatste, helaas. Luther haalt het als IM tot de derde ronde waar hij uitgeschakeld wordt door de latere finalist Bareev (pas in de barrage met 1½-½). Een waar spektakel met een kleine honderd GM’s en twintigtal IM’s en één FM. De huiskamervraag is dan ook: wie was die FM? Deze man won zelfs zijn eerste partij van GM Milov. Een andere huiskamervraag: wie was de oud-wereldkampioen die als eregast aanwezig was? Hij speelde dus niet in het toernooi, maar was er voor de fans, boeken ondertekenen, en uiteraard converseren met zijn collega’s. Antwoorden aan het eind van dit artikel. Snel terug naar het boek, Volume 2.

 

Opbouw

Herman stelde me dit boek voor en het had de aangename werking dat ik het als studieboek heb kunnen lezen. Vandaar dat ik het van kaft tot kaft heb gelezen, twee vliegen in een klap als het ware. Ik moet toegeven dat ik door het maken van recensies minder tijd heb voor schaakstudie.

Het boek is klassiek opgebouwd. We krijgen eerst 50 opgaven om alvast de spieren los te maken. Daarna volgen lessen met thema’s als: afleiding, insluiting van stukken, patcombinaties, zwakke velden, 7e rij, 8e rij, eeuwig schaak, pionnenstructuur, röntgen, overige en voor mij de meest belangrijke: hoe analyseer je nu op een juiste manier je partijen. Het hoofdstuk over analyseren komt voor mij wel zo’n 35 jaar te laat. Toegegeven, ik weet dat analyse belangrijk is. Ik weet nog goed dat John Havermans, Frans Sanijs en ik terugliepen van de speelzaal in Arnhem naar jeugdherberg Alteveer en waar Frans een pleidooi hield voor analyse. Vol vuur beweerde hij hoe belangrijk dat is. Had ik maar geluisterd, dan was ik nu vast een sterker speler geweest! Luther geeft raad in dit boek. Ik ga nu niet verklappen wat hij schrijft, nee, daarvoor koopt u toch dit boek! Ik ga niet de diamanten eruit plukken en zomaar wegdoen voor niets.

Na elke les komt een aantal opgaven. Vaak eerst makkelijk en dan moeilijkere. Tijdens het lezen moest ik vaak denken aan My System van Nimzowitsch. Daarvan heb ik de 21st Century Edition van Lou Hays op de plank staan, lekker in het Engels (mijn Duits is vreselijk). Het was dan ook aardig om op bladzijde 267 een verbetering te zien omtrent een analyse uit dat klassieke boek!

Na alle lessen komt er een einde aan het boek met een 50-tal opgaven om af te sluiten. Ik moet zeggen dat de opgaven in dit boek erg vriendelijk zijn. Thomas schrijft ook vaak dat het niet erg is als je niet alles kunt oplossen. Fijn om te lezen! Hij is geen leraar die op je zit te vitten en zegt dat je er niets van kunt! Heb ik ooit eens gezien tijdens een toernooi in Vlissingen, die leerling kreeg ervanlangs en accepteerde het nog ook!

 

Schaaktechnisch fragment

Voor het schaaktechnisch fragment heb ik gekozen voor een stukje schaakmagie. Het is een van de vele opgaven die in het boek staan. We hebben altijd geleerd dat twee paarden alleen niet kunnen winnen van een enkele koning, die de beste zetten doet. Nou, kijk maar eens goed naar dit voorbeeld!

 

Deze stelling is niet eens het begin van de studie! Hij staat vanaf nu zo in Luthers boek. Kun je nagaan hoe moeilijk het hele probleem is. Dit is een van de opgaven waar ik geen flauw idee van had hoe het op te lossen. Het meesterwerk begint met: 1.Pf2+ [1.Txg1+ Kxg1 2.Pxf3+ Lxf3 werkt natuurlijk niet; Na 1.Pxf3 moet zwart wel opletten. 1…Dxb1 is natuurlijk fout wegens 2.Pf2# maar zwart heeft ook hier het reddende 1…Lxf3] 1…Kh2 [de enige legale zet. En nu komt het verbluffende:] 2.Txg1!! [Een zet die ik (als ik deze in overweging had genomen) nooit zou goedkeuren! Ik bedoel dat je toch nooit ingaat op een eindspel twee paarden tegen loper. Mocht het twee lopers tegen paard zijn, dan is dat prima, tablebase wint die eindspelen. Timman won ooit van Speelman dit eindspel. Onlangs (ik geloof Londen enkele jaren geleden) hield Mickey Adams het knap remise. Maar of een mens het kan winnen, geldt niet in de wereld van het probleemschaak, objectief is het eindspel gewonnen en dat is wat telt!] 2…Kxg1 [maar dit kan toch nooit gewonnen zijn? Dit is toch complete waanzin? Of is het briljant? Dat laatste natuurlijk] 3.Kg3 Lh3 [de beste zet. Na 3…Lf1 4.Pxf3 en 3…Lh1 4.Ph3 is het allemaal mat.] 4.Pxh3+ Kh1 [verplicht] 5.Pe4 f2 [zwart speelt de beste (enige) zetten en gaat toch mat!] 6.Pexf2# [heeft u ooit zoiets gezien? Sommigen van u vast wel, maar ik in ieder geval toch niet! Zwart staat mat tegen twee enkele paarden en kon daar niets aan doen!!

Conclusie

Thomas Luther

Ik kan maar één conclusie verbinden aan dit boek en ik weet dat ik stilaan ga klinken als een plaat die blijft hangen: superboek! Een absolute aanrader! Maar wel bedoeld voor de schaakstudent, logisch, dit is een studieboek. Ik vermoed dat je zo’n 100 ratingpunten omhooggaat na bestudering van dit boek. Dit is trouwens een gevaarlijke uitspraak die ik nu doe, maar ik doe hem toch. Ik zeg het omdat ik erg veel plezier heb beleefd aan dit boek. Natuurlijk is het geen zekerheid dat je ratingpunten wint, maar ik mag graag hopen dat het wel zo is. Volume 1 is overigens een ideaal boek voor huisschakers en de wat lagere clubspelers die willen groeien. Zelf kan ik niet wachten op deel 3! Volume 1 zou ik misschien ook door moeten nemen? Thomas schrijft daarover trouwens dat het goed is om een stapje terug te doen om daarna twee stappen vooruit te gaan. Ik kende Thomas Luther in het geheel niet, maar heb een waardig trainer in hem gevonden. Nogmaals, ik heb het boek van kaft tot kaft gelezen en het waren goede sessies. Volume 2 is een absolute aanrader voor de ijverige schaakstudent!

 

Huiskamervraag:

De enige FM in het geweld van Tilburg 1994 was Erik Knoppert.

De oud-wereldkampioen was Michail Botvinnik. Hij overleed een klein jaar later.

Titel: TCA – Volume 2 – From Tactics to Strategy Winning Knowledge!

Auteur: Thomas Luther

Aantal bladzijden: 312

Uitgeverij: Thinkers Publishing

Gepubliceerd: 2020

 Prijs: € 29,95

 ISBN: 978-94-9251-089-1

 Type: paperback

Link naar onze recensenten met hun recensies.

3 Reacties

 1. Avatar
  hopmanrob@hotmail.com 10 mei 2021

  Dank, Oliver, voor een enthousiaste recensie! Ben vooral benieuwd naar de analyse-tips, die zijn in mijn geval erg welkom. Het boek staat inmiddels op min verlanglijst, wat in de praktijk neerkomt op toekomstig bezit.

  Rob Hopman

 2. Avatar
  Hendrikom 10 mei 2021

  Luther deed ook mee aan het VB Accountantstoernooi in 1992 in Leeuwarden. Daarin kreeg hij met zwart klop van Friso Nijboer! Frans, dus dat herinner ik me dan wel weer 🙂

 3. Avatar
  TO 11 mei 2021

  Mooie recensie en Frans had gelijk! Hoe zou het met de oude Knoppert zijn?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.