Giri haalt 8 uit 9 in Tolstoy Cup

Zo’n 200 kilometer ten zuiden van Moskou werd de afgelopen dagen in het beroemde Leo Tolstoy’s Staatsmuseum het eerste (rapid) schaaktoernooi ter ere van Tolstoy gehouden. Het evenement  begon op 9 september, de geboortedag van de grote Russische schrijver. Het evenement duurde vier dagen en eindigde vandaag in een klinkende overwinning van onze landgenoot Anish Giri.

Aan het rapidtoernooi namen diverse gevestigde namen deel: Naast Anish Giri (Nederland) zagen we op de deelnemerslijst Dmitry Andreikin, Nikita Vitiugov, Evgeny Tomashevsky, Kirill Alekseenko, Maxim Matlakov, David Paravyan (allen uit Rusland), Anton Korobov (Oekraïne), Boris Gelfand (Israël) en de talentvolle jongeling Nodirbek Abdusattorov (Oezbekistan).

Giri met zijn slotwoordje bij de prijsuitreiking (Foto Eteri Kublashvili op de toernooisite)

Het evenement werd behalve door het Staatsmuseum Leo Tolstoy “Yasnaya Polyana” en de Russische Schaakbond ook nog gesteund door de Elena en Gennady Timchenko Stichting. Leo Tolstoy stond bekend als een briljant en tijdloos schrijver wiens boeken worden gelezen, bestudeerd, verfilmd en opgevoerd. En hetv was ook geen toeval dat Tolstoy ook van schaken hield.

Nadat Giri de eerste dag met 5 uit 5 was begonnen, scoorde hij ook goed op de tweede speeldag. Maar naar eigen zeggen had hij over geluk niet te klagen. In zijn eigen woorden nadat hij het toernooi op zijn naam had geschreven: “Ik heb genoten van mijn optreden in Yasnaya Polyana. Het resultaat bleek iets te hoog, want op de tweede dag speelde ik zeker niet op het overeenkomstige niveau. Het geluk was echter zo aan mijn kant dat niets me meer kon stoppen. Het spreekt vanzelf dat ik een groot liefhebber ben van het creatieve werk van Leo Tolstoj en ik ben dan ook erg blij dat dit toernooi is georganiseerd. Ik was mij er niet van bewust dat Tolstoy een schaakliefhebber was, maar mijn deelname aan de sightseeing tour vulde deze leemte op. Ik hoop dat dit evenement een traditie zal worden”.

Een aardige tactische pointe schudde Giri uit zijn mouw vanuit de volgende stelling:

Giri – Paravyan

Vanuit deze stelling volgde: 41.Tf8+ Kg7 (41… Kxe7? 42.Dxh7+ met damewinst)  42.Tg8+! Kf6 en nu de apotheose van de aanval: 43.e8P+! en opgegeven.

1-0

De slottabel zag er zo uit:

 

Alle partijen van Giri via de viewer:

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Reacties

 1. Avatar
  MvanLeeuwen 13 september 2021

  Opmerkelijk dat bij een rapidtoernooi niet de rapidratings worden vermeld.

  Giri staat na een reuzensprong van ruim 55 punten ineens in de top 10 van rapidratings:

  2700chess.com/rapid

 2. Avatar
  Wim Weehuizen 14 september 2021

  Een mooie revanche van Giri op die jonge Oezbeek, waar hij in de World Cup van verloor. Hopelijk lukt het Giri om deze vorm mee te nemen naar de Grand Prix en de Grand Swiss. Dan zien we hem met een beetje geluk ook weer acteren in het volgende kandidatentoernooi.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.