Bent u slimmer dan Stockfish?

Onlangs kreeg ik via een schaakvriend (Fabio Mensing) uit Curaçao (mijn geboorte-eiland) de volgende stelling toegestuurd.

 

Wit speelt en wint.
(voor mensen die zelf willen kijken met hun engine hier is de FEN-string: 3k4/8/7p/2p1p1pP/1pPpPpP1/1P1P1P2/N7/2K5 w – – 0 1)

Het is duidelijk dat strategisch denken hier noodzakelijk is om dit op te lossen. De opmerking die hij erbij gaf was dat iemand had gezegd dat Stockfish dit probleem niet kon oplossen. Het was overigens niet duidelijk over welke versie van Stockfish het ging. Het probleem intrigeerde mij en ik probeerde natuurlijk de computer de baas te worden. Met wat redeneren, heb ik een sluitende winstweg weten te vinden en daarna de nieuwste Stockfish15 aangezet. Die kwam er inderdaad niet uit: de waardering staat op iets als +1.45 maar de zetten die hij genereert, lijken in de verste verten niet op een systematische winstvoering. Ook blijft de waardering ongeveer hetzelfde. Het lukt de computer overigens wel als je hem “zetten begint te voeren”. Dan springt de waardering plotseling fors de lucht in.

Lukt het u om het winstplan te vinden? Veel plezier ermee! Aan het eind van de week kom ik met de oplossing!


UPDATE
: Inmiddels krijg ik berichten binnen dat Stockfish 15.1 heel snel de oplossing vindt. Ik maakte gebruik van de oudere versie van Stockfish 15 en wellicht niet voldoende “hashtables’ beschikbaar. Blijft natuurlijk overeind dat het een leuke stelling is om op te puzzelen!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

9 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 02 januari 2023

  Wit wint inderdaad!

  Ik vraag me overigens af of een iets oudere versie van Stockfish in een partij niet ‘per ongeluk’ de oplossing vindt, omdat hij na een serie random zetten toevallig langs een stelling komt waarbij de oplossing zich aan de goede zijde van zijn horizon bevindt, bijvoorbeeld in de stelling na de 14e zet van zwart bij de snelste oplossing. Of dat dan ook binnen de kaders van de 50-zettenregel gebeurt?

 2. Avatar
  Frits Fritschy 02 januari 2023

  Mijn oude, vertrouwde Fritz10 geeft na zwarts veertiende zet de winnende zet na 30 seconden en de bijbehorende variant na ongeveer 5 à 6 minuten. De waardering stijgt daarna met 1 punt per minuut, tot +7.45. Tsja, oude engines hebben natuurlijk ook veel meer ervaring en inzicht dan dat jonge spul…

 3. Avatar
  Zuid Limburg 02 januari 2023

  Mij valt het op dat ik hier vaker schaakproblemen terugzie die daarvoor op het YouTube kanaal van Chess Vibes zijn geweest. Waar niets mis mee is, maar dat is dus de source van de diverse aangevers….

   

  In dit geval:

   

  youtu.be/C1pn5lj13HA

   

  • Avatar
   Zuid Limburg 02 januari 2023

   Oops… Ik had het hele verhaal nog niet gelezen, zie nu pas dat de oplossing aan het einde van de week gegeven wordt 🫣   Sorry, degenen die willen wachten moeten de video dan dus niet starten.

    

  • Avatar
   arjo1982 03 januari 2023

   Volgens mij heb ik vorige keer al aangegeven dat “chess vibes” niet mijn “source” was…
   Ik ben die stelling toen op een online forum tegengekomen…
   Kan best dat CV dat ook heeft gezien en er toen een video aan gewijd heeft…

   Schaakproblemen en interessante stellingen gaan soms rond op internet en het kan zijn dat (een van de viewers van) “chess vibes” dat dan ziet en er een video over gemaakt word… Maar dan is hij niet gelijk de “source”…

   • Avatar
    Zuid Limburg 03 januari 2023

    Ik vatte het al samen met ‘waar niets mis mee is’……

    • Avatar
     arjo1982 03 januari 2023

     Waar niets mis mee is, maar dat is dus de source van de diverse aangevers….

     Het gaat juist om het 2e deel van die zin… Dat is hier dus incorrect en ook in mijn geval…

 4. Avatar
  Wimvanderwijk 03 januari 2023

  Nogmaals een spoiler alert:
  Lees deze hints NIET als je nog aan het puzzelen bent!

  *Raadpleeg niet Fritz maar Tomtom voor de snelste route.
  *Geef als bestemming op: Haverzak, het veld waar het paard bij het beste tegenspel van zwart na zo’n twintig soms dappere sprongen verzekerd is van een welverdiende maaltijd.
  *Denk aan zanger Rob Kemps en de Snollebollekes: naar links, naar rechts en door, en nog een keer, lichtvoetig ondanks de beperkte manoeuvreerruimte.
  *Het paard geniet in feite immuniteit dankzij rugdekking van de  volgzame witte  koning.
  *Als Knollebolleke onverhoopt toch sneuvelt dan heeft de witte koning niets meer te duchten van de oppositie.
  EEN MAKKIE!
  (maar je gaat het pas zien als je het doorhebt)

 5. Avatar
  Charles Kuijpers 05 januari 2023

  Ik zie het principe van de oplossing vrij makkelijk. Wacht nu verder af, of ik het goed zie.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.