25 maart laatste schaakrubriek in de Volkskrant

Gert Ligterink (foto Harry Gielen)

Eén van onze bezoekers, Jan van Capel, laat ons weten dat de schaakrubriek van Gert Ligterink deze maand wordt opgeheven. Van Capel geeft aan dat dit nieuws vorige week gepubliceerd werd in de Volksknar, “het internet krantje” waarmee gepensioneerden van de Volkskrant contact met elkaar en de buitenwereld houden. Het betekent dat Ligterink na 40 jaar zijn rubriek kwijtraakt, nadat hoofdredacteur Pieter Klok hem dat telefonisch had meegedeeld. Vijf jaar geleden waren ook al de damrubriek van Ton Sijbrands en de bridgerubriek van Kees Tammens aan de dijk gezet. Persoonlijk heb ik als auteur van de dagbladen Trouw en het Eindhovens Dagblad waarvoor ik vele jaren heb gewerkt, hetzelfde meegemaakt. Ook deze kranten hadden besloten dat de denksport niet meer thuishoort in een dagblad. Begin van dit jaar was ook “Dagschaak” uit het AD geschrapt en daarmee wordt het landschap waarin de denksport verdwijnt uit de landelijke en regionale dagbladen steeds schrijnender.

Het nieuws (geen aprilgrap) is door Gert Ligterink zelf bevestigd: volgende week zaterdag (25 maart) verschijnt tot zijn spijt zijn laatste rubriek.

De reeds overleden Johan Hut schreef in zijn persoonlijke Top-40 op Schaaksite nog een mooi artikel over Ligterink.

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

8 Reacties

 1. Avatar
  TD 18 maart 2023

  Heel jammer. Op zaterdag las ik altijd de Trouw, speciaal voor jouw geweldige rubriek, Herman.

 2. Avatar
  Caesar64 18 maart 2023

  Idd erg jammer.

  Gaat het nu goed met onze schaakspel of niet? Hoe ontwikkelt zich het aantal leden van de KNSB, zijn de aantallen deelnemers aan schaaktoernooien meer/minder dan voor corona?

  • Avatar
   Richard Vedder 18 maart 2023

   Volgens de website van de schaakbond heeft de KNSB 22.000 leden. Volgens een artikel op RTL nieuws spelen zo’n 1 miljoen Nederlanders online schaak. Daar valt een hoop te winnen zou je denken!

 3. Avatar
  jaapvo 18 maart 2023

  Het schaken zit toch enorm in de lift? Bij chess.com is de server tegenwoordig nogal eens overbelast. Allerlei activiteiten rond schaken trekken steeds meer publiek (zie ook het laatste bondsblaadje). Kennelijk gaan deze ontwikkelingen aan hoofdredacties voorbij. Triest hoor.

  • Avatar
   Caesar64 18 maart 2023

   Enorm in de lift lijkt me overdreven. Grote toptoernooien in de binnenstad van Amsterdam zijn jaren geleden, deelnemeraantallen bij bv ASV voorjaarstoernooi is niet echt booming. Deelnemers van interne competitie bij bv LSG in vergelijking met 10 jaar geleden is teruggevallen maar wellicht is het nu vooral digitaal stijgende. Ik zie plussen en minnen. Volkskrant die stopt vind ik een tik.

 4. Avatar
  BenH 19 maart 2023

  Ach, wat verwacht je van een krant die zich de laatste tijd alleen maar bezig houdt met karaktermoord op BN-ers zonder fatsoenlijk hoor- en wederhoor te plegen. Bij dat soort berichtgeving steken de Story en de Privé af als een vorm van hogere journalistiek.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.