Combineren 13: “Uitschakelen verdediging – weg+mat”

Deze nieuwe rubriek is primair geschreven voor minder geoefende clubschakers, waarin de beginselen van het combinatiespel centraal wordt gezet. Aan de hand van enkele instructieve voorbeelden wordt benoemd waar men op kan letten tijdens een partij. Dit alles met een knipoog naar de Stappenmethode, waar grotendeels de terminologie en andere aspecten aan ontleend zijn. En uiteraard kan men meteen wat gaan oefenen. Deze serie kunt u vinden onder de link “leren combineren”Veel plezier!

 

Inleiding

We hebben het al eerder gehad over het thema “Uitschakelen van de verdediging”. Om precies te zijn: in aflevering 4 van deze serie, spraken we over verschillende vormen van het uitschakelen van verdedigers.

Ook in aflevering 9 (Het interferentiemotief) kwam een bijzondere vorm, het onderbreken van een lijn, rij of diagonaal van een verdediger aan bod. We zoomen nu in op een specifieke vorm, hoe het weglokken of het wegjagen van een verdediger kan leiden tot een matmotief of iets ingewikkelder, tot een mataanval. Als je in een bepaalde stelling het gevoel hebt dat er een combinatie inzit, is het van belang om gericht te gaan zoeken. Daartoe kun je je gericht oriënteren op verschillende kenmerken. In dit geval gaan we op zoek naar stukken met een verdedigende functie. De vraag die dan direct opkomt is of je die verdediger kunt weglokken of wellicht kunt wegjagen. Het leuke van dit thema, in de Stappenmethode “Uitschakelen verdediging weg+mat” dat je op zoek moet naar matmotieven of zelfs een mataanval. Juist het ontdekken van de verschillende signalen in een stelling moet je helpen om de combinatie boven water te krijgen.

Instructie 1

1. Te8 Dxe8
1…Dd7 2. Txf8#; 1…cxd5 2. Txd8; 1…Pd7 2. Txd8
2. Pf6# 1-0

 

Instructie 2

1. Td8+ Dxd8 2. Dxe6# 1-0

 

Instructie 3

1. Pf5! Dxh4
1…Txd1 2. Pxe7#; 1…Dd7 2. Ph6#; 1…De8 2. Ph6#; 1…gxf5 2. Dg4+ fxg4
[2…Dg5 3. Dxg5#] 3. Txg4+ Dg5 4. Txg5# 1…Dg5 2. Dc1! [Nu geen 2. Dh5? wegens 2…gxh5 3. Txh5 Lf4!-+] 2…Td1 [2…Dxh4 3. Pxh4+-] [2…Dxc1 3. Pe7#] 3. Dxd1 Dxf5 4. Dd4+-
2. Dh5!!
Een fantastische zet! Die verdedigt niet alleen tegen het dreigende mat van zwart (met …Dxh2#) maar ook de zwarte dame weglokt van veld e7.
2. Pxh4 Txd1-+; 2. Dg4 Dxh2#
2…gxh5
2…Dxh5 3. Pe7#; 2…gxf5 3. Dxh4+-;
3. Ph6# 1-0

 

Oefeningen

OPGAVE 1

 

Wit speelt en wint

 

OPGAVE 2

 

Wit speelt en wint.

 

OPGAVE 3

Wit geeft mat in vier zetten.

 

OPGAVE 4

Wit speelt en wint.

 

OPGAVE 5

Wit speelt en wint.

 

OPGAVE 6

Wit speelt en wint.

 

OPGAVE 7

Wit speelt en wint.

 

OPGAVE 8

Wit speelt en wint.

 

Alle fragmenten en opgaven via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.