Arie de Jong overleden

Onze oud-medewerker, Arie de Jong, is afgelopen zondag (2 juni) op 92-jarige leeftijd overleden.

Kees Schrijvers, die hem persoonlijk kende, schrijft hierover het volgende:

“Afgelopen maandagavond, op de slotavond van het Watertorentoernooi van schaakvereniging Erasmus, kregen de aanwezigen te horen dat Arie de Jong overleden was. Er ging een schok door de zaal bij iedereen die hem kende. Natuurlijk was zijn gezondheid zeer broos, en heeft hij de laatste jaren grote problemen gehad met zijn gezondheid, maar dit nieuws kwam voor veel personen als een grote verrassing. 

Ik kende Arie vele jaren en heb regelmatig tegen hem gespeeld. Maar ik kende hem vooral dankzij zijn verhalen die hij over schaken liet optekenen voor publicatie op de Schaaksite. Een bloemrijke bijdrage over het vooral Rotterdamse schaakleven. Er is een groot schaakliefhebber overleden. Wij zijn Arie dankbaar voor zijn bijdragen aan de Schaaksite. Vrijdag is de crematie. Zie voor meer informatie de website van Erasmus“.

Op 10 mei 2010 kreeg Kees de volgende reactie van Arie op het verzoek om op Schaaksite te publiceren:

Geachte heer Schrijvers, beste Kees

Eenmalige aanhef mag ik veronderstellen! In e-mailverkeer zijn formele zaken wat wezensvreemd. Laat ons dus voortaan verder gaan met Beste… of gewoon Hoi.
Ik heb wel even moeten dubben of ik nog meer hooi op de vork moet gaan nemen. Mijn historie laat zien, dat ik na mijn werkperiode te hebben afgesloten, 23 jaar een clubblad heb “opgebracht”. In de eerste jaren, toen de computer nog uit zicht was, met de schrijfmachine, later met een electrische machine waarmee diverse schriftsoorten konden worden gemaakt en drie regels terug konden worden hersteld van tikfouten en weer later als digibeet (wat ik nog altijd ben, je moest eens weten hoe ik altijd zit te tobben) aan de pc. Ik werk nog altijd heel primitief met behulp van een heel oude Frits 5.3, waarmee ik diagrammen maak, die ik vervolgens via Paint plak in een worddoc!!

Ik heb digitaal dan ook niets in de pc staan van de dingen die ik in die jaren het licht heb doen zien. Wel heb ik op papier alle clubbladen bewaard en in 7 grote ordners gestopt. Bij elkaar zo’n dikke 3-4 duizend a-viertjes. Als naslagwerk heel geschikt. Je kunt er een jubileumboek mee vullen! Is ook uit geput t oen NRSG Wilhelm Steinitz het 100 jarig bestaan vierde met o.a een jubileumboek “De Rotterdamse Variänt”. tegen betaling samengesteld door Peter Bulthuis in 1994.Dat clubblad plus de boeken die ik over de diverse clubkampioenschappen (met alle partijen, becommentarieerd en wel) de laatste 9-10 jaren heb samengesteld, hebben veel beslag op mijn vrije tijd gelegd.En in feite is dat nog zo. Die clubboeken schrijf ik nu niet meer, dat kost echt bijna onmogelijk veel inspanning en behalve voor geschiedschrijving deugt het nergens voor. Na deze jeremiade (!) toch nog iets vrolijks… ik heb uit 2001 een stukje clubblad opnieuw getypt diagrammen gemaakt, geplakt…. en dat stuur ik als bijlage en als proefstuk aan je toe.Mocht je dergelijke dingen op prijs stellen, dan wil ik met tussenpozen zo nu en dan even “graven” in mijn verzameling.
Dat hoor ik dan nog wel.

Groeten,
Arie

Zelf heb ik de eerste uren dat wij met Schaaksite waren begonnen veel met Arie te maken gehad. Hij had veel herinneringen uit het Rotterdamse schaak en die wilde hij graag delen met een groter publiek. Hij is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau wegens zijn enorme inzet voor de schaaksport (zie hier op de foto met de burgemeester van Rotterdam, Aboutaleb). Naar aanleiding hiervan is met Arie contact opgenomen om te vragen of hij bereid is een aantal van zijn verhalen in de rubriek Schaakhistorie op de schaaksite te willen plaatsen. En op 25 mei 2010, het eerste jaar dat Schaaksite was begonnen, zag dit artikel het levenslicht: Even voorstellen: Arie de Jong

 

Daarna heeft hij maar liefst twintig uitgebreide afleveringen geschreven voor Schaaksite. De verhalen spelen zich af in de naoorlogse jaren tot aan ongeveer 1995. In de periode vanaf het begin heb ik uitgebreid met Arie contact gehad. Want naast de teksten die hij aanleverde, wilde hij ook graag partijen laten zien. Hij stuurde mij dan een A4-tje met tekst, maar ook met diagrammen die hij zeer waarschijnlijk met een schaakprogramma (Fritz) had ingevoerd.

Maar omdat hij naar eigen zeggen niet zo handig was met de computer, had hij die geen van alle opgeslagen! Zodoende begon ik zijn partijen, met zijn vaak uitvoerige analyses in te voeren. Tot ik het op een gegeven moment ook veel drukker kreeg. Toen ben ik samen met Arie gaan kijken of ik hem de kneepjes van het opslaan van een pgn-bestand kon bijbrengen. En ja hoor, dat lukte! En het lukte ook om alles keurig op te sturen. In al deze zeer geanimeerde telefoongesprekken heb ik Arie leren kennen als een zeer gepassioneerd schaker, enthousiast als altijd en vooral ook – zelfs op hoge leeftijd – leergierig. Hoewel ik zelf ook een prater ben, kwam ik er bij Arie nauwelijks tussen. Hij nam het woord en vertelde mij de meest fantastische dingen die hij had meegemaakt. Het was bepaald geen straf om naar hem te luisteren; het was interessant dat hij veel van zijn anekdotes heeft opgetekend. De verhalen geven een mooie sfeertekening en een goed beeld van de tijden waarover hij schrijft.

Schaaksite werd destijds nog in ‘php’ gemaakt en toen wij over zijn gestapt naar WordPress, is er met de migratie helaas niet alles goed gegaan. Van de eerste afleveringen is helaas de viewer ontregeld geraakt. Het is ondoenlijk om alles in orde te krijgen, maar het is mij wel gelukt om alle partijen van Arie in één groot bestand te zetten dat hieronder via de viewer wordt aangeboden. De geïnteresseerde bezoeker van Schaaksite kan met dit bestand alle partijen (inclusief analyses en commentaar) die in zijn artikelen staan, toch naspelen.

Verder heb ik hieronder een overzicht gemaakt van al zijn twintig artikelen met de link ernaar.

Even voorstellen

Uit optekeningen 1

Uit optekeningen 2

Uit optekeningen 3

Uit optekeningen 4

Uit optekeningen 5

Uit optekeningen 6

Uit optekeningen 7

Uit optekeningen 8

Uit optekeningen 9

Uit optekeningen 10

Uit optekeningen 11

Uit optekeningen 12

Uit optekeningen 13

Uit optekeningen 14

Uit optekeningen 15

Uit optekeningen 16

Uit optekeningen 17

Uit optekeningen 18

Uit optekeningen 19

Uit optekeningen 20

 

Met Arie de Jong is een actief en enthousiast man in de schaakwereld heengegaan. Op de site van zijn vereniging Erasmus is het volgende overlijdensbericht geplaatst.

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.