Weekendtoernooi Groninger Combinatie: 30 mei – 2 juni

In het Hemelvaartsweekend, van donderdag 30 mei tot zondag 2 juni, organiseert Groninger Combinatie haar jaarlijkse Weekendtoernooi. Een heerlijk toernooi om (weer) eens een paar dagen van Groningen te genieten. Informatie en aanmelden op de toernooiwebsite.

ToernooiwebsiteAanmeldenVerslag vorig jaar

Lees meer >

8th international Llucmajor open (Palma de Mallorca, Spain)

Lees meer >

Giri meteen uitgeschakeld bij Fide GP Moskou

In Moskou is de eerste van de serie Grand Prix toernooien van dit jaar. In tegenstelling tot vorige seizoenen is het formaat dit jaar een knockouttoernooi (met 16 deelnemers). Dat heeft voordelen, maar ook nadelen: voor de Nederlandse fans is het toernooi na twee dagen al minder leuk, want Anish Giri werd uitgeschakeld door de op papier zwakste deelnemer, Daniil Dubov.

Bij de GP-toernooien staat best veel op het spel: de beste twee spelers na vier toernooien verdienen een plek bij het kandidatentoernooi. Dit had tot gevolg dat spelers voorzichtiger speelden dan bij andere toernooien. Een half punt verschil kon veel GP-punten schelen en uiteindelijk het verschil tussen wel of niet plaatsing voor het kandidatentoernooi zijn. Om dit probleem tegen te gaan heeft de Fide het formaat veranderd in knock-out: twee partijen per match en een eventuele barrage met rapid- en snelschaakpartijen. Hierbij speelt de nummer 1  op rating tegen nummer 16 (edit: niet per se waar: er wordt geloot, waarbij de eerste vier geplaatst zijn). Dat betekende ook dat Anish Giri (de speler met de hoogste rating) op papier de makkelijkste tegenstander had, maar wat is makkelijk bij een vrij jonge speler met 2690? In de praktijk bleek hier ook weinig van. Giri kreeg niet zijn type stelling op het bord, Dubov wel twee keer en in beide partijen had de Rus het initatief. Met wit kwam Giri nog goed weg met remise, met zwart werd hij overspeeld.

Lees meer >

Video: analyse Dubov van zijn winst op Giri

Daniil Dubov schakelde vandaag Anish Giri uit in een spectaculaire partij. Gisteren won Dubov met zwart ook al bijna van Giri. Dubov, de huidige wereldkampioen Rapid en lid van het team van Magnus Carlsen voor het WK 2018, won de mini-match met origineel spel.

Stelling na 19… Lb4. Dubov ging hier verder met 20. 0-0-0!? om vervolgens met zijn koning via b1 naar f3 te lopen!

De analyse van Dubov van zijn overwinning:

Lees meer >

Schaak Genootschap Amersfoort & Game Changer

Onze Amersfoortse Grootmeester uit Engeland presenteert zijn nieuwste boek: Game Changer:
AlphaZero´s Groundbreaking Chess Strategies and the Promise of AI

De schaakwereld werd eind 2016/begin 2017 opgeschrikt door een heel nieuw fenomeen in de schaakcomputerwereld. De heersende wereldkampioen Komodo werd verpletterd door een computerprogramma dat ‘slechts’ 40.000 stellingen per seconde analyseerde. Komodo rekende op dat moment 70 miljoen stellingen per seconde door. Het verschil bleek te zitten in het neurale netwerk,

Lees meer >

Schaakhistorie (14) : De onverwoestbare Zhaoqin Peng (1997 tot heden)

Alle foto’s: Harry Gielen, 2017/2018

Zhaoqin Peng doet niet mee aan het Nederlands kampioenschap, hoewel ze die deelname eerder wel had toegezegd. Ze vraagt zich af wat haar deelname nog zou toevoegen aan haar veertien titels. Nu vindt ze het tijd voor de jongere generatie, die ze graag wil trainen en begeleiden. Dat zei ze tien jaar geleden ook. Vorige week speelde ze haar afscheidswedstrijd voor En Passant. Dat deed ze vorig jaar ook. Maar dat geeft niet, Peng mag zo vaak afscheid nemen als ze wil, als ze maar steeds weer terugkomt. Intussen is dit een mooie aanleiding haar geschiedenis eens op een rijtje te zetten.

 

Kennismaking met Nederland
Zhaoqin Peng werd geboren op 8 mei 1968 in Canton, China, nabij Hongkong. Pas op haar twaalfde leerde ze schaken, maar twee jaar later werd ze al derde bij het Chinese vrouwenkampioenschap. Ze ging naar een sportinternaat en werd drie keer kampioene van China. Op de Olympiade van 1988 behaalde ze een gouden medaille aan het derde bord.
In 1994 nam Peng in Tilburg deel aan het WK-kandidatentoernooi dat tegelijk met het Interpolis-toernooi plaatsvond. Daar maakte ze niet alleen kennis met Nederland, maar ook met een man, die in de organisatie actief was. Een jaar later reisde ze na een paar toernooien in Joegoslavië weer door naar Nederland, om met deze man te trouwen. Ze had het gevoel dat ze in China niet voldoende zelf over haar leven kon beslissen, ze wilde meer vrijheid, een nieuw leven.
In 1997 nam Peng voor het eerst deel aan het Nederlands kampioenschap voor vrouwen. Haar doel was vooral zich in het Nederlandse schaakleven op de kaart te zetten. Winnen was vanzelfsprekend, na zes zeges sloot ze af met drie remises, waarmee ze anderhalf punt voorbleef op de nummers twee. Tegen Jeroen van den Berg zei ze voor het bondsblad: “Nu ik mij in Nederland gevestigd heb, vind ik het belangrijk om de titel een keer te winnen. Dan weten de mensen tenminste dat ik hier ben. Bovendien wil ik mijn vrouwelijke collega’s graag eens ontmoeten.” Het niveau van haar tegenstanders viel haar tegen: “Het is beduidend lager dan wat ik gewend was. Ik kon het me hier zelfs ongestraft permitteren om tweemaal met 1.e2-e4 te openen, wat ik normaal nooit doe.” Na de zes zeges vond ze het moeilijk geconcentreerd te blijven.

Lees meer >

Final-4 of the 2019 Attica Team Cup (Piraeus)

Lees meer >

Top 12 French Team Championship (Brest)

Lees meer >

Finals of the German Team Cup (Wolfhagen)

Lees meer >

Calvi Open (Corsica, France)

Lees meer >

NK Snelschaken voor teams

De uitslagen worden semi-live bijgehouden. Hier en daar kan er nog een opstelling veranderen bij de teams waar vijf spelers meedoen. Er kan per ronde een reservespeler worden ingezet. In de A groep spelen acht teams round robin Scheveningen. Alle teams spelen dus tegen elkaar en iedereen speelt ook tegen iedereen van de tegenpartij. Er zijn dus zeven rondes en vier partijen per ronde. Of 28 rondes als je wil. De B en C categorie zijn samengevoegd. Maar daar wordt op dezelfde manier gespeeld. BC-resultaten

Lees meer >

FIDE Grand Prix met Giri (Moscow)

Lees meer >

2 x IMSA World Masters Championship (Hengshui, China)


Lees meer >

2 x Saint Louis tournament (USA)


Lees meer >

18 mei: MuConsult Open Apeldoorns Rapidkampioenschap

Doordat de gebruikelijke titelhouders dit weekend kennelijk hun (schaak)heil elders zoeken, is er nog volop plek in de A-groep. Huidige ratingfavoriet: Tim Grutter (2052)

Lees meer >

Experiment: weten wie je tegenstander is, of niet

Hoe verschilt je resultaat als je weet wie je tegenstander is, of als je dat niet weet? Hicham Boulahfa doet er onderzoek naar. Daartoe organiseert hij op 1 juni in Amsterdam een toernooi, waarbij Loek van Wely en Jorden en Lucas van Foreest de sterkste deelnemers zijn. Meer deelnemers zijn nog van harte welkom. Hieronder een aankondiging op de website van HWP Haarlem.

 

Mijn goede vriend Hicham organiseert over een paar weken een wel heel bijzonder schaakevenement in Amsterdam in het kader van zijn masterscriptie.

Tijdens dit experiment speel je mee in twee toernooien. Beide toernooien vinden plaats achter een computer op een online schaakplatform. In het ene toernooi speel je met volle informatie over wie je tegenstanders zijn en in het andere toernooi speel je zonder te weten wie je tegenstanders zijn. Op basis van de resultaten gaat Hicham na afloop bepalen of er een verschil is tussen je prestaties in beide toernooien.

Lees meer >

9e ronde KNSB competitie seizoen 2018-2019

Eindstanden seizoen 2018-2019: MK, 1A, 1B, 2A2B, 2C, 2D, 3A, 3B, 3C, 3D, 3E, 3F, 3G, 3H, 4A, 4B, 4C, 4D, 4E, 4F, 4G, 4H, 4I, 5A, 5B, 5C, 5D, 5E, 5F, 5G, 6A, 6B, 6C, 6D, 6E, 6F, 6G, 6H
Competitiemailing: comp20190513
Schoonheidsprijzen: #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8
Alle partijen seizoen 2018-2019:

Lees meer >

2B: Kennemer Combinatie 2 kampioen na 5½-2½ tegen De Waagtoren

In 2B had de competitieleider het per ongeluk goed uitgekiend: een rechtstreeks kampioensduel in de laatste ronde. De Waagtoren uit Alkmaar stond aan kop, Kennemer Combinatie 2 volgde op een punt en de overige ploegen volgden op grote afstand. De ploeg uit Haarlem en omstreken passeerde de provinciegenoot in deze laatste ronde. In het hele seizoen speelden de gebroeders Duijn een heldenrol. In veertien partijen stonden ze slechts vier remises af.

 

Het beloofde een spannende middag te worden in het zonnige Alkmaar. De Waagtoren stond het hele jaar bovenaan maar KC2 bleef aanklampen en kon in extremis kampioen worden door het rechtstreekse duel te winnen. De titel van het stuk verraadt het al: KC2 sloeg keihard toe en wist de wedstrijd – niet eens geflatteerd – met 5,5-2,5 te winnen.

KC2 wist in de voorbereiding zelfs King Loek uit het verre zuiden te halen voor een training. Onze matador kwam ons ook nog eens tijdens de wedtsrijd aanmoedigen. Hulde,

Lees meer >

2A: Groninger Combinatie 2 kampioen na 5-3 tegen MuConsult Apeldoorn 2

Niet alleen Groninger Combinatie 1 werd kampioen, in de eerste klasse, maar het tweede team werd het een klasse lager ook. Met een voorsprong van twee punten op de nummers twee en drie was dat nog niet zeker, want die wonnen ook alle twee. De 5-3 tegen Apeldoorn 2 was natuurlijk voldoende. Peter Hulshof begint zijn wedstrijdverslag met een evaluatie van het seizoen.

 

Zaterdag 11 mei speelde ons tweede team in het Denksportcentrum om het kampioenschap in klasse 2A.
Om de spanning voor deze wedstrijd een beetje te laten zakken besloot ik die ochtend zeer tegen mijn gewoonte in eens wat rustige muziek te luisteren. Als liefhebber van bands als Orphaned Land, Antimatter en op klassiek gebied Rachmaninoff kom ik meestal in een wedstrijdstemming met enkele flinke tempowisselingen, maar dat leek me voor zo’n finale niet nodig. Een kalm hoofd was geboden en ik verkoos voor de verandering eens Mozart.

Lees meer >

1B: Philidor Leiden – Zukertort Amstelveen 3–7

In 1B was er een verrassende ontknoping bovenin, hier gisteren al te zien, maar ook onderin. Degradatiekandidaat Vianen/DVP redde zich door kampioenskandidaat Oud Zuylen Utrecht te verslaan. Daardoor degradeert Philidor Leiden, dat kansloos was tegen Zukertort Amstelveen. Die ploeg speelde om des keizers baard, al is de eindklassering wel netjes: gedeeld derde/vierde, twee punten achter de kampioen.

 

A1 was vrijwel compleet – op het laatste moment bleek Christopher niet te kunnen. Daarvoor werd een invaller gevonden, die op het laatste moment nog uitgeruild werd met Eric Roosendaal (zie verslag van A2 hieronder).

Philidor stond achtste, en kon de punten best gebruiken, maar daar zijn ze niet bij in de buurt geweest. Veel borden stonden halverwege al goed voor A1, en dat leverde een boel punten op. Sander bijvoorbeeld zag tot zijn genoegen dat wit niet goed ontwikkelde en zijn dame liet verdwalen op g7. Sander greep het initiatief en won vlotjes. Sybolt had ook voortdurend initiatief. Zwart werd teruggedrongen, en zoals zo vaak bij slechte stellingen lokte een en ander een blunder uit. Daniel had het al snel te kwaad met de klok, en verloor twee stukken voor een toren.

Lees meer >

Zaterdag 1 juni: open Noord-Hollands Kampioenschap Snelschaken

Het is weer bijna zover! Op zaterdag 1 juni 2019 presenteert Caissa-Eenhoorn het open Noord-Hollands Kampioenschap Snelschaken!

Er worden 15 ronden gespeeld van 5 minuten per partij per persoon en er zijn zeer veel mooie geldprijzen te verdienen. De eerste vijf spelers winnen maar liefst €350, €200, €125, €100 en €50, maar er zijn nog veel meer (jeugd-, geld- en rating-) prijzen!

Het toernooi begint om 10.45 uur in De Kreek (Meetketting 1 te Zwaag) en om 16.45 uur worden de prijzen uitgereikt.

Lees meer >

Recensie: Devoted to Chess, The Creative Heritage of Yuri Razuvaev

Als we bedenken wie misschien de beste schaaktrainer in de wereld zou kunnen zijn, komt de naam van Yuri Sergeyevich Razuvaev (1945 – 2012) bij vele spelers in het Westen niet meteen boven water. Mark Dvoretsky heeft een beetje die reputatie, maar de naam Razuvaev wordt in elk geval door de beste spelers ter wereld met groot respect uitgesproken. Tenminste, daar kwam ik pas achter bij het lezen van een uit het Russisch vertaald boek van Boris Postovsky. Deze oude Sovjet-coach, Boris Postovsky – ooit Sovjet-kampioen in het correspondentieschaak en coach van het Russische team dat goud won in vier Olympiades – voelde zich geroepen om de nalatenschap van deze grote man op schrift vast te leggen. Dit boek, getiteld “Devoted to Chess, The Creative Heritage of Yuri Razuvaev” is een monumentaal werk geworden van precies 365 pagina’s. Je zou bijna zeggen: één pagina per dag, een jaar lang gewijd aan Razuvaev omdat de man op een of andere manier zeer bijzonder is geweest.


En dit boek, dat zeer meeslepend is geschreven en ik vrijwel in één adem heb uitgelezen, heeft mij de ogen geopend over wie de persoon Razuvaev geweest moet zijn (hij is helaas al relatief vroeg gestorven). Het bevat vijf hoofdstukken, maar – zoals de auteur in zijn inleiding al meldt – kun je beter spreken van een driedeling:

1) Deel 1: herinneringen van zijn tijdgenoten
2) Deel 2: Selectie van partijen en artikelen met betrekking tot openingstheorie
3) Deel 3: Artikelen met betrekking tot de opleiding van jeugdtalenten

Voordat ik mij stortte op de eerste hoofdstukken, heb ik met stijgende verbazing het voorwoord gelezen van Vladimir Kramnik. De ex-wereldkampioen komt superlatieven te kort om zijn dankbaarheid te beschrijven jegens zijn voormalige leermeester. Hij beschrijft onder meer hoe hij als 16-jarige in 1992 meespeelde in het Dortmund Open. Daar viel zijn spel zodanig op bij Garry Kasparov en Yuri Razuvaev (die daar ook meespeelde) dat zij na afloop van het toernooi naar Kramnik toekwamen om hem te vertellen dat ze zij zich hard wilden maken om hem in het Sovjet-team op te nemen in de aanstaande Olympiade. Kramnik was natuurlijk aangenaam verrast en naar later bleek, ging de voordracht niet zonder slag of stoot, maar Kramnik mocht mee naar Manilla op de Filippijnen waar de Olympiade gehouden werd. Zoals later bleek, was dat een uitstekende keuze, Kramnik scoorde 8½ uit 9 op het laatste bord! Het was misschien wel het begin van een fantastische carrière.

Lees meer >

Schaakrubrieken weekend 11 mei 2019

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar diverse schaakrubrieken. Wij streven naar publicatie op de woensdag na het voorgaande weekend. Wij proberen de besproken partijen in een viewer te tonen.

Lees meer >

50 jaar SGA Rapidvierkampen bij het NK Schaken in de Tolhuistuin, Amsterdam

Op dinsdag 2 juli 2019 organiseert de SGA in het kader van zijn 50-jarig jubileum een eendaags rapidvierkampentoernooi bij het Deloitte NK Schaken van de KNSB in de Tolhuistuin. Het tijdschema van het toernooi geeft de deelnemers de mogelijkheid om in de pauzes de speelzaal van het NK en het commentaar te bezoeken.

Het toernooi bestaat uit 3 rondes met een speeltempo van 15 min + 10 sec/zet.

Lees meer >