Schachfreunde Deizisau wint Online Europacup, Van Foreest met Clichy tweede

De afgelopen dagen werd op tornelo.com de Online Europacup voor clubteams afgewerkt. In totaal namen er 90 clubs aan het toernooi deel, die ingedeeld werden in negen voorronden. Uit elke voorronde kwalificeerden de beste twee teams zich voor de drie play-offs, die in groepen van zes werden afgewerkt. De bovenste helft van de uitslagen van elke playoff kreeg een ticket voor de finaleronde. Elke club stelde per ronde vier man op, en bestond uit maximaal zes deelnemers. Er werd gespeeld met een tijdcontrole van 15 minuten en 5 seconden increment per zet.

Verslag

Onder de deelnemende clubs bevonden zich het illustere OSG Baden-Baden (de eeuwige kampioen van de competitie van onze oosterburen), Clichy (een Franse club met Jorden van Foreest en Loek van Wely in de gelederen), Odlar Yurdu (Azerbeidzjan, met Mamedyarov als topspeler), Ladya Kazan (een team met Vladislav Artemjev en Gata Kamsky), het Nederlandse Zuid-Limburg en het Belgische Pluspion Wachtebeke (met o.a. de Nederlanders Admiraal en De Rover). Het is onmogelijk om alle Nederlandse partijen door te werken, dus ik zal het in de analyses houden bij de partijen in de finalegroep.

Desondanks valt er wel het nodige te vertellen over de groepsfase. Wachtebeke (groep B) wist zich helaas niet te kwalificeren voor de playoffs, ondanks de geweldig spelende Miguoel Admiraal, die 6 uit 8 haalde en alleen tegen Wojtaszek verloor. Zuid-Limburg beschikte naast IM Christian Braun nog over de FM’s Van Meegen en Lenaerts (België), maar dezen kwamen lang niet alle ronden aan bod. Aangezien de rest van het team een speelsterkte van onder de 2200 bezat en geen van de spelers echt groots was, resulteerde dit in een laatste plaats in groep C. SF Deizisau won deze groep, vooral op basis van de prestatie van Vincent Keymer, die 7 uit 8 scoorde. Ook Ladya Kazan, Odlar Yurdu en OSG Baden-Baden haalden de playoffs, doch de laatsten met behoorlijk wat moeite. Tja, als je de spelers niet afwisselt, vraag je er misschien ook wel om. Bij Clichy kon Loek van Wely redelijk meekomen, terwijl Jorden nog niet in actie kwam in de voorronde.

Er waren dus geen grote verrassingen in de voorrondes. Dat was wel anders in de play-offs, waar topfavoriet OSG Baden-Baden het presteerde om onderaan te eindigen in groep C! En dat terwijl er deze keer wel meer dan vier spelers beschikbaar waren. Ware de avond in levenden lijve geweest, dan hadden de kanonnen Vachier-Lagrave, Rapport en Shirov vast op billenkoek kunnen rekenen… De A-groep werd gewonnen door Ladya Kazan, en Clichy haalde het hierbij slechts op het nippertje. Vooral Van Wely bleek een zwakke schakel te zijn; zijn score van 1,5 uit 5 tegen voornamelijk zwakkere tegenstand zal de voormalige topspeler en huidige senator ongetwijfeld niet heel vrolijk hebben gestemd. Odlar Yurdu kwam probleemloos door voorronde B, Deizisau werd derde.

De finaleronde begon met drie zeges gunstig voor Clichy, maar vervolgens werd er verloren van Deizisau en Hamburg. Deizisau was hen inmiddels gepasseerd en de zege kwam daarna nooit meer echt in beeld, ondanks de 6,5 uit 9 die Jorden van Foreest maakte op het eerste bord. Deizisau beschikte namelijk over Meier en Keymer, die op nog minder partijen nog grotere overscores wisten te behalen. Keymer wordt meer en meer een vaste waarde in het Duitse schaak, terwijl Jorden wederom aantoont dat die wereldtop er voor hem echt in zit. Wellicht dat Keymer en Van Foreest. in de toekomst nog vaak genoeg tegenover elkaar zullen zitten. Mednyi Vsadnik verloor net als Deizisau veel punten in de eerste ronden, maar kwam er niet meer bovenop en werd vrij onopvallend derde.

Analyses

Ik heb twee partijfragmentjes voor u geanalyseerd. Onderaan staan ze met analyse in de viewer, maar ik breng ze u graag eerst als puzzel.

Wit wint materiaal.
Lees meer >

Krantenrubrieken weekend 27 maart 2021

Wekelijks publiceren we de diverse schaakrubrieken van de weekendkranten. Wij streven naar publicatie op de woensdag na het voorgaande weekend.

Lees meer >

De wil om te winnen

Op YouTube is een schat aan schaak-amusement te vinden. Beelden voegen zeker wat toe aan de zetten en een verhaal. Een tijdje geleden zag ik een filmpje van Ivantsjoek die tegen Jobava checkers speelt (dammen op een 8×8 bord, in de marge van een schaaktoernooi). Eenvoudig te vinden als je “Ivanchuk Jobava checkers” in YouTube opvraagt. Kostelijk materiaal. (www.youtube.com/watch?v=qexW6W0e2Sc)

Van de week stuitte ik op een filmpje dat opvraagbaar is via: “Korchnoi Barsov blitz”, uit een toernooi in Quebec 2004. (www.youtube.com/watch?v=1g5IaYYb28g)

Lees meer >

FIDE TrainingGames

Groot nieuws van de wereldschaakbond FIDE! Eerder berichtte ik al op deze site dat er hard werd gewerkt aan een soort STRAVA voor schakers.

Welnu, dit komt er! Over exact een maand wordt FIDE TrainingGames™ officieel gelanceerd. Dit maakt het mogelijk voor schakers overal ter wereld om zelf resultaten in te voeren van serieuze trainingspartijen, buiten officiële competities en toernooien om.

Lees meer >

In de schijnwerpers: IM Stefan Kuipers

Stefan Kuipers is op dit moment zo’n beetje het gezicht van schakend Nederland. Hij presenteert de Twitch-uitzendingen van de schaakbond. Dus vallen we maar meteen met de deur in huis en vragen we hem hoe dat tot stand is gekomen.

Ik ben er zelf een jaar of vijf geleden mee begonnen en vond het bijzonder leuk. Maar na een tijdje heb ik het toch op een laag pitje gezet. Naast het feit dat het leuk was, hoop je ook er wat aan te verdienen. Dat viel tegen. Ik had al wel een naam opgebouwd en werd benaderd door de KNSB of ik verslag wilde doen van het NK internet. Daar is het toen allemaal mee begonnen.

Het zal drie jaar geleden zijn geweest, ik ben de tel een beetje kwijtgeraakt, toen men me vroeg of ik het NK ook live wilde verslaan. Daarvoor deed ik het al via een blog. Dankzij de inspanningen van Koos Stolk, die was daarvan een groot voorvechter, is dat toen overgegaan in een live stream.

Twitch

Toen kwam Corona en ging er heel veel online. Ik ben er telkens bij betrokken geweest en had ook wel de handigheid gekregen om zoiets op te zetten. Daardoor kwamen ze telkens weer bij mij uit. Dat sloeg aan. Ik heb ook veel jeugdwedstrijden becommentarieerd. Vervolgens kwamen er de webinars. Dat was een idee van Jeroen Bosch. Daarna volgde Tata Steel. Mensen waren enthousiast. We hebben daarop enorm veel positieve reacties gehad. Het is dus boven verwachting ontvangen. Zelf vind ik het ook bijzonder leuk om te doen en ga er graag mee door. Ik hoop wel dat er meer mensen komen die het ook willen doen. Want men moet niet van mij afhankelijk zijn.

Wanneer ben je begonnen met schaken en wie heeft het je geleerd?
Op mijn vijfde heb ik het ergens gezien en wilde ik het per se leren. Mijn ouders konden niet schaken, dus hebben ze me naar een club gestuurd. Daar heb ik leren schaken.

Lees meer >

Podcast Eric van Reem: in gesprek met Lennart Ootes

Nederlander Eric van Reem heeft al een tijdlang een eigen project, de podcast “Let’s talk about chess”. Hij praat sinds september van het vorig jaar met grootheden uit de schaakwereld, voornamelijk over schaken, maar ook over muziek en andere dingen.

Deze week heeft hij een aflevering opgenomen met Lennart Ootes. Eric: “We hebben vooral over het komende Kandidatentoernooi in het Russische Jekaterinaburg gesproken, waar Lennart vorig jaar aanwezig was geweest en ook binnenkort weer bij zal zijn in verband met de techniek. Daar zitten wel wat hilarische verhalen bij, vooral over de abrupte terugreis naar Nederland, een jaar geleden.

Hier is de link naar zijn host:  lets-talk-about-chess.letscast.fm/episode/26-lennart-ootes.

Lees meer >

Huttontoernooi 1989, de film

Het Huttontoernooi is een jaarlijks toernooi voor jeugdteams van regionale bonden dat al ruim zestig jaar wordt georganiseerd. Op 28 oktober 1989 organiseerde de NHSB het in Heemskerk. Onder de deelnemers latere grootmeesters als Loek van Wely, Harmen Jonkman, ikzelf, mogelijk Karel van der Weide en een latere wereldkampioen bridge. De OSBO won met een half punt voorsprong op de NHSB. Berend van Maassen maakte een film van het toernooi en die beelden heeft hij gisteren op YouTube gezet. Met behulp van wat generatiegenoten op Facebook heb ik een lijstje gemaakt van de schakers die we denken te herkennen. Wie herkent er nog meer?

Op het einde van de eerste deel is er een bommelding. Tijdens de tijdelijke ontruiming werden er natuurlijk veel grappen mee gemaakt, maar één iemand (die anoniem wenst te blijven, maar hij heeft een paarse trui in het filmpje, is nu IM en zijn broer schrijft regelmatig op Schaaksite) had de pech dat er net een stille naast hem stond. En hop, mee naar het bureau moest ie. Hij was nog wel op tijd terug om zijn partij verder te spelen (maar, zie het filmpje).

We herkennen: 9:57 Richard Duijn, ik, Michel Abbink, Ivo Stork; 10:17 Sjonnie Strothotte; 10:46 Mark Vermeer; 11:23 Raoul van Ketel; 15:42 Marcel Beulen; 16:15 Jeroen Bosch en Frieda Arnold; 16:23 Sylvia de Vries; 16:51 Jan-Willem van de Griendt; 17:10 Erik Janssen en ik; 17:15 Sylvia de Vries en Renate Limbach † ; 17:24 Mark Irwin; 17:26 Hiddo Zuiderweg; 17:30 Jan-Willem van Prooijen; 17:34 Maarten Strijbos; 19:05 Poulien Knipscheer; 19:12 Martijn Engelberts;

Lees meer >

schaakverhaal

De aard van het beestje

Hans Böhm heeft onlangs samen met Yochanan Afek een boek geschreven met de veelzeggende titel: ‘De pion. De ziel van het schaakspel’. Als eerste in een reeks over de verschillende schaakstukken.

Dit bracht mij op het idee om de stukken eens onder de loep te nemen en ze te vergelijken met de karakters van het personeel op een doorsnee kantoorverdieping. Psychologie van de koude grond natuurlijk,

Lees meer >

Schaken “werkt” door op het werk!

LS

Via onderstaande link, een mooi artikel over schaken.

www.intermediair.nl/persoonlijke-groei/competenties/schaker-doet-ook-makkelijk-goede-zetten-op-het-werk

Hé kijk, schakers op de Grote Markt

(Onze bezoeker Theo van de Pol maakt ons attent op onderstaand bericht)

De Netflixserie ‘The Queen’s Gambit’ gezien? Gaaf he, en als je het niet gezien hebt, zet maar op je lijstje 😉 Mede door deze populaire serie is schaken ineens hip. “Wij waren altijd al hip. Het spelletje is niet veranderd, maar de ogen van de mensen zijn nu wel geopend”, aldus Mike van Schaakhuis En Passant in Den Haag. 

Lees meer >

Tips voor online toernooien – deel 1

Tegenwoordig zijn bijna alle toernooien online. Daarom hebben we een schaakvlog gemaakt met tips. De eerste video gaat over Lichess en wat je allemaal tegen kunt komen.

We hebben vier onderwerpen in deze aflevering waar je naar kunt kijken:

  • Type toernooi
  • Streaks (in Arena toernooien)
  • Berserk
  • Analyse na afloop

In volgende vlogs komen ook andere platforms aan bod.

Lees meer >

Joop

Schakers houden van lijstjes. En vaak van wielrennen, en sowieso van teamsporten. Laat ik een poging doen om deze liefhebberijen bij elkaar te brengen.

Om met de lijstjes te beginnen: toen Paul Keres voor de zoveelste keer tweede werd bij de Teambattle, vroeg ik me af hoe vaak we dat al gepresteerd hadden. Gelukkig heeft organisator Govert daar een mooie site voor. Ik aan de Excel,

Lees meer >

Eens maar nooit weer

In 2000 was de organisatie van het Nederlands kampioenschap in handen van Sytze Faber, het KNSB-bestuurslid topschaak. In die hoedanigheid werd hij belast met de samenstelling van een 12-koppig deelnemersveld, en dat was nog niet zo eenvoudig. Jan Timman mocht wel maar wilde niet omdat hem een startgeld was ontzegd, en de Bosniërs Sokolov en Nikolic wilden wel maar mochten niet omdat ze niet bereid waren om voor het Nederlandse Olympiadeteam te spelen, destijds een conditio sine qua non om deel te mogen nemen aan het Nederlands kampioenschap. Via de halve finale plaatsten zich Friso Nijboer, Manuel Bosboom, Herman Grooten en Dennis de Vreugt, zeven anderen werden op grond van hun rating toegelaten, en toen was er nog een wildcard over. Faber besloot die aan Genna Sosonko te gunnen, maar deze legde de uitnodiging naast zich neer. Hij had nog wel een goede raad voor Faber: “Waarom nemen jullie geen computer?” Waarschijnlijk schertsend bedoeld, maar bij Faber viel het kwartje met donderend geraas. Een computer, natuurlijk, dat hij daar niet eerder aan had gedacht…

In die tijd was de schaakcomputer in opkomst. Drie jaar eerder had toenmalig regerend wereldkampioen Garri Kasparov een match tegen IBM-computer Deep Blue met 3½-2½ verloren, wat voor flink wat consternatie had gezorgd. Faber besloot de gok te wagen en nam het besluit de computer Fritz SSS*, destijds onder de merknaam Quest computerkampioen van Nederland, in het diepe te gooien. Jaap van den Herik, hoogleraar informatica aan de Universiteit van Maastricht, bestempelde de beslissing van het KNSB-bestuur als moedig. Van den Herik: “De samenvoeging van mensen en computers in één en dezelfde maatschappij zal zich de komende vijf jaar snel voltrekken. Er zal sprake zijn van digitalisering van het wereldbeeld. Het siert de KNSB om deze trend zo nadrukkelijk onder de aandacht te brengen.” Van den Herik had uit hoofde van zijn functie contacten in de computerwereld en startte een lobby, wat een extra prijzengeld van f 70.000 opleverde. Daarmee steeg de eerste prijs van f 16.000 in 1999 tot f 40.000 in 2000!

Faber belde de menselijke deelnemers met de vraag of zij bezwaar hadden tegen deelname van Fritz. Sommigen hadden zo hun bedenkingen, maar voor de meesten was het extra prijzengeld te aantrekkelijk om naast zich neer te leggen. Loek van Wely: “Van mij mag de computer ieder jaar meedoen, als hij iedere keer maar geld meebrengt.” Alleen Paul van der Sterren verklaarde zich mordicus tegen en hield voet bij stuk, zelfs toen Faber hem duidelijk maakte dat hij niet zou meedelen in het extra prijzengeld wanneer hij bij zijn besluit bleef om niet tegen Fritz te spelen. Van der Sterren noemde de deelname van Fritz met nauwelijks verholen walging een knieval voor de commercie. Geld is van waarde, maar principes nog meer.

Lees meer >

Mister Chess presenteert…

In Mister Chess presenteert…Psycholoog Karel van Delft praat over zijn nieuwe (schaak)boek; zetdwang met toren en dame; aankondiging schaakles 1 HET BORD; schaakkunst in kegels.

Iedere zondag vanaf 17.00 uur een nieuwe aflevering op YouTube.
Lees meer >

Zaterdag 27 maart 14.00 uur: 3e Online Meerkerk Open

Op je eigen niveau een toernooi spelen? Vanmiddag is dat mogelijk, op lichess.

Waar?   We spelen om 14.00 uur op het gratis platform lichess.org in groepen:

  • Groep A (7 ronden Zwitsers), 16 jaar en jonger, Stap 3 en hoger
  • Groep B (7 ronden Zwitsers), 16 jaar en jonger, bezig met Stap 2/3
  • Groep C (90 minuten), 16 jaar en jonger,
Lees meer >

“Hard gelag” door Manuel Nepveu

Het wordt nog best spannend voor Jorden van Foreest. Gaat hij definitief tot de schaakkanonnen behoren, het selecte clubje dat het Magnus moeilijk probeert te maken? Tata was een opsteker. Natuurlijk. En de 2700-grens is gepasseerd…lees de hele column in PDF.

Deze en andere columnisten van SV Promotie, schreven samen meer dan 1000 columns. U leest ze op onze site.