Krantenrubrieken weekend 2 October 2021

Wekelijks publiceren we de diverse schaakrubrieken van de weekendkranten. Wij streven naar publicatie op de woensdag of donderdag na het voorgaande weekend.

Lees meer >

Boekrecensie: Scoren met de Scandi van Thomas Willemze

“Leer nu een onvermijdbaar en makkelijk te onderhouden antwoord op 1.e4 en verbeter gelijk je schaaktechniek!”

Wie niet is afgeschrikt door de reclameslogan op het titelblad van The Scandinavian for Club Players, heeft geluk: onder de kaft zit een ware goudmijn. Internationaal Meester Thomas Willemze is erin geslaagd een onovertroffen studiehandleiding te schrijven voor de desbetreffende schaakopening: het Scandinavisch. Als een heuse master chef haalt hij alle technieken uit de kast. Zo krijgen we in elk hoofdstuk de winstmiddelen voor zwart én wit voorgeschoteld, evenals flashcards[1] en een overzichtelijke theoretische sectie. Aan het einde van elk deel, dat steeds meerdere hoofdstukken beslaat, zetten we de tanden in een set testopgaven over cruciale wendingen in de besproken varianten. Als dessert krijgen we nog een zetboom voorgezet die ons naar de relevante hoofdstukken terugverwijst. Het is nu alleen nog wachten op de Chessable-cursus zodat we de vermaarde spaced repetition-techniek aan het rijtje kunnen toevoegen. Wat met een exotisch aperitiefje begint (1.e4 d5!?), eindigt al met al in een rijk diner. Was er een schaak-‘Schijf van Vijf’ geweest, dan hadden we met Willemze makkelijk aan onze vitamines en mineralen gekomen. Zie de teaser voor een voorproefje van het eindresultaat.

Lees meer >

Mijn bezoek aan het graf van Bobby Fischer

Op zaterdag 4 september 2021 maakte ik iets heel bijzonders mee. Tijdens een werkbezoek aan het EK schaken in Reykjavik werd ik door de organisatoren uitgenodigd om een bezoek te brengen aan het graf van Bobby Fischer, iets wat ik al heel lang had willen doen. En nu, op een standaardregenachtige dag in IJsland, was het ineens zover. Vanuit mijn werk als schaakorganisator (en daarvoor schaakjournalist), heb ik vrijwel alle naoorlogse wereld­kampioenen persoonlijk ontmoet, behoudens dan Aljechin en Fischer. Aljechin had sowieso niet gekund, want hij was al overleden toen ik werd geboren. Fischer had wel gekund, maar het is me niet gelukt. Wel zal ik me zijn overlijden altijd blijven herinneren, op 17 januari 2008, tijdens het 70e Tata Steel Schaaktoernooi. Fischer heeft er nooit gespeeld, maar stierf tijdens een jubileumeditie. Zelden zag ik zoveel pers op dezelfde dag in Wijk aan Zee. Een fenomeen was heengegaan, dat hebben we die dag gemerkt in Wijk aan Zee.

 

De tocht van Reykjavik naar Selfoss leidde ons langs verschillende IJslandse geisers. Het was mijn eerste bezoek aan dit schitterende eiland, vol bijzondere natuurverschijnselen. Het weer was beroerd die bewuste zaterdag, maar dat maakte het nog specialer om in de laaghangende mist vanuit de grond warm water omhoog te zien spuiten. We stopten onderweg enkele malen om deze verschijnselen te zien. Onze eerste bestemming was het Bobby Fischer Centrum. Dit ligt in Selfoss zelf. Een fraai, oud pand – vrijstaand – en gesubsidieerd door het rijk. Een vriendelijke mevrouw is de manager, zij vertelde veel mooie en bijzondere verhalen over Fischer. Veel details die ik niet wist, zoals Fischers zoektocht naar zijn waarschijnlijk Hongaarse vader en het gegeven dat hij meerdere malen is opgegraven na zijn dood vanwege allerlei complottheorieën. En ook vertelde de vrouw dat Fischer pas op 4 juli 1972 in IJsland arriveerde, veel te laat, en op Independence Day. Dat laatste was volgens haar geen toeval; ik geloof haar. Heel goed dat dit Bobby Fischer Centrum er is, net zoals het goed is dat wij in Amsterdam het Max Euwe Centrum nog altijd hebben!

Lees meer >

Meehelpen verzamelen verslagen KNSB?

Veel teams publiceren op hun clubwebsite een verslag van hun KNSB-wedstrijd. Op Schaaksite kon u van de eerste ronde een overzicht van de verslagen van meesterklasseclubs vinden (plus een paar op Schaaksite gepubliceerde verslagen). Zo’n overzicht zou ook van andere klassen gemaakt kunnen worden, maar in mijn eentje vind ik dat te veel werk. Een gevalletje ‘vele handen maken licht werk’ en daarom het verzoek: zijn er onder de lezers mensen die willen meehelpen?

Lees meer >

MEC-Nieuwsbrief 99 extra online!

Onze digitale Nieuwsbrief 99 extra staat online. Maar liefst 48 pagina’s dik, met de volgende artikelen: Twinning Chess bracht steden bij elkaar, Afstudeerscriptie UvA over Max Euwe, Euwe in Zwitserland, Donner en Dutchbase, Louis Gans en de dammers, Groot schaakspel bestaat 25 jaar en Een oude IJslandse kei voor Euwe.

We sluiten af met een lang artikel van Tim Krabbé over ‘De verpletterende wonderschaker Bobby Fischer’.

Lees meer >

schaakstukje

Spelregels

In mijn vorig stukje (nooit column zeggen) schreef ik over de rochade. Naar mijn smaak een schoolvoorbeeld van een lelijke spelregel. Een overbodige regel die weinig toevoegt. Als minimalist houd ik van eenvoud en geen opsmuk. Wat dat betreft, ik kan er ook niks aan doen, heeft het damspel veel mooiere spelregels dan het schaken. Alle stukken hetzelfde en dezelfde loop. Gewoon schuin naar voren, schuin slaan en promotie tot dam.

Lees meer >

“Omtrent Pat (Slot)” door Hans Meijer

Nog wat stellingen voor het fantastische Patlas boek dat Gerhard Eggink aan het schrijven is. Een exclusief koffietafelboek waarvoor u zoals u al weet kunt intekenen. In clubblad De Promoot 63.1 staat een artikel van Jan Blankespoor met als titel Over patcombinaties en andere dramatische ontsnappingen. Lees de hele column in PDF.

Deze en andere columnisten van SV Promotie, schreven samen meer dan 1000 columns.

Lees meer >

“Het is mijn schuld! Ook een beetje de uwe?” door Rudi Matai

Aan de Herengracht in Den Haag was jarenlang boekhandel Van Stockum gevestigd. Je moest er vanaf de stoep een trappetje aflopen om bij de ingang te komen. U weet natuurlijk dat je op de eerste verdieping een gigantische schaakboekenafdeling had. Je kon er de nieuwste schaakboeken vinden…Lees de hele column in PDF.

Deze en andere columnisten van SV Promotie, schreven samen meer dan 1000 columns.

Lees meer >

NK bedrijvenschaak 2021

Zaterdag 2 oktober vond het NK Bedrijvenschaak 2021 plaats in Wijk aan Zee. Georganiseerd door DSE Automatisering en ondersteund door de gemeente Beverwijk maakten 197 schakers hun opwachting in De Moriaan. Eindelijk weer eens fysiek aanwezig schaken! Na controle in de CoronaCheck app kon iedereen naar binnen. 45 teams van 41 verschillende bedrijven, instellingen en stichtingen hadden zich ingeschreven. Helaas daarbij niet de regerend kampioen CapGemini en ook ontbraken namen die “altijd” meedoen,

Lees meer >

Pubquiz met Carlsen, Giri en Duda

Hoe spel je de naam van de uitdager van Carlsen? Hoeveel paarden kun je op het bord zetten zonder dat ze elkaar aanvallen? Met hoeveel punten begint elke speler als je de stukken waardeert volgens de schaal van Euwe? Dit zijn drie van de vragen die quizmaster David Howell stelde aan Jan-Krzysztof Duda (“Hoe spel je zijn voornaam” is ook wel een goede quizvraag), Magnus Carlsen en Anish Giri. De laatste blijkt een uitstekende speller te zijn!

Lees meer >

The Creative Power of Bogoljubov: Volume 1

 

Deze recensie gaat over het boek ‘The Creative Power of Boguljobov: Volume 1’, geschreven door Grigory Bogdanovich. Dit eerste deel, uitgebracht in 2020, is sinds dit jaar vergezeld van het tweede en laatste deel, dat eveneens in gaat op de partijen van Boguljobov. Twee dikke pillen, elk zo’n 400 pagina’s. Ruim voldoende om een recensie over te schrijven. Ik recenseer hier alleen het eerste deel. Het tweede deel volgt later dit jaar.

Wie is Boguljobov?

Tja, ik stel de vraag toch maar even. Weet u het? Ja? Mooi, dan heeft u vast een keertje de schaakgeschiedenis bestudeerd. Ik had Bogoljubov’s naam weleens langs horen komen. Pas echt geïnteresseerd raakte ik in hem, toen zijn naam veelvuldig benoemd werd in het boek van Romanovsky, waar ik eerder een recensie over schreef. Toen ik zag dat Elk and Ruby, de uitgever van het eerder gerecenseerde boek, recentelijk het tweede deel over Bogoljubov had uitgebracht leek dat mij een goede aanleiding beide boeken te recenseren.

Toch stelde ik de vraag niet helemaal zonder reden. Want net als in het boek van Romanovsky, wordt ook in dit boek in het eerste deel een biografie gegeven. In pakweg 70 pagina’s geeft Bogdanovich een interessant kijkje in het leven van deze Oekraïense (Sovjet) – Duitse schaakmeester. Zo leer je dat Efim Boguljobov nooit om zelfvertrouwen verlegen zat, zelfs niet toen hij pas net als jonge student de schaakkroegjes instapte met een notitieblokje en zelfbedachte openingsnieuwtjes. Lekker spelen, dat straalde van Boguljobov af. Zijn optimistische spel was niet vlekkeloos, iets dat hem de kans op een wereldtitel in de strijd met Aljechin helaas ontnam. Ook leer je dat Boguljobov een echt familiemens was, zijn familie stond op 1. Tijdens de eerste wereldoorlog leerde hij in Duitsland, waar hij wat ongelukkig vast kwam te zitten toen de oorlog uitbrak tijdens een schaaktoernooi daar, zijn vrouw kennen. Duitsland werd zijn woonplaats en uiteindelijk, om voor zijn familie te kunnen zorgen, nam hij afstand van het Sovjet burgerschap.

Nog een laatste keer: wie is Bogoljubov? Na het opgeven van het Sovjet burgerschap was er, zoals gebruikelijk in die tijd, geen goed woord over voor de voormalig vaderlandse helden. Ook niet voor Bogoljubov. Een vraag is of dit ook doorsijpelde in de schaakliteratuur.  Nimzowitsch, die overigens niet meer in de Sovjet Republiek woonde, nam in zijn boek ‘Mijn Systeem’ enkel drie verliespartijen van Bogoljubov op en geen enkele winstpartij. Ook andere prominente schrijven ontweken de winstpartijen van Bogoljubov. Zou dit te maken hebben gehad met zijn vertrek uit de Sovjet Republiek? Of waren er andere redenen? (Zie voor wat nuances ook de opmerkingen onder dit artikel!)

Lees meer >

Jorden van Foreest wint Sigemantoernooi in Malmö

Jorden van Foreest (foto Harry Gielen)

In het Zweedse Malmö is de laatste week een interessante achtkamp gespeeld die overtuigend werd gewonnen door onze landgenoot Jorden van Foreest. Het opmerkelijke was dat Van Foreest al zijn witpartijen wist te winnen maar met zwart twee halfjes scoorde en in de laatste ronde zelfs nog tegen een nul aanliep. Gezegd moet wel worden dat hij toen al zeker was van de eindoverwinning, dus zal zijn concentratie iets minder geweest zijn.

 

De witpartijen van Jorden waren een lust voor het oog. We mogen ook constateren dat het geenszins eenvoudig was, er moesten hele gevechten worden gespeeld. Het viel me op dat Jorden op een aantal deelgebieden in het schaken bijvoorbeeld m.b.t. strategie en eindspel stappen voorwaarts heeft gezet. Tactisch was hij altijd al sterk en ook zijn rekenkracht is gigantisch. Langzaam lijkt hij veel facetten van de strijd onder de knie te krijgen om een echte “hemelbestormer” te worden en de 2700+ waar te gaan maken. Zijn TPR mocht er ook wezen, ondanks de nederlaag in de laatste ronde: 2793. Dan mag hij met zijn rating van 2691 de 2700 weer koesteren.

 

Het is extra leuk dat er weer een Nederlander is die het toernooi op zijn naam schrijft. Want ook Anish Giri in zijn jonge jaren en Jan Timman hebben het toernooi een paar keer gewonnen.

De Sigeman & Co toernooien beginnen in 1993 en sindsdien zijn er 26 GM-groepen geweest in verschillende formules. De hoofdsponsor van het toernooi is het advocatenkantoor van Johan Sigeman. Onder deze link kunnen de uitslagen tabellen van voorgaande jaren bekeken worden.

Lees meer >

Hans Böhm op de boekpresentatie van Jorgen Henseler

Hierbij de uitnodiging voor mijn boekpresentatie. Hans Böhm komt de presentatie opluisteren met een boekbespreking van Living Chess.

Nu iets over de inhoud van mijn boek Living Chess.
Dat het leven soms een schaakspel kan zijn is wel bekend, maar dat (een deel van) je leven zich ook op het schaakbord afspeelt tijdens een partij is minder bekend.
Living Chess gaat erover hoe je dit inzicht kunt gebruiken om beter te gaan schaken.

Lees meer >

Krantenrubrieken weekend 25 september 2021

Wekelijks publiceren we de diverse schaakrubrieken van de weekendkranten. Wij streven naar publicatie op de woensdag of donderdag na het voorgaande weekend.

Lees meer >

schaakstukje

Verboden te rocheren

Een veel gehoorde klacht van denksporters is de ruime remisescore. Vooral bij schakers/dammers van de betere garnituur. Topdammer Jannes van der Wal ergerde zich in zijn tijd aan de vele remises. Hij bedacht de variant doordammen waarbij er door moet worden gespeeld in vermeende remisestand. Ook schaken dreigt een remisespel te worden als het spel zo goed gespeeld wordt dat winst een zeldzaamheid is. Ook Bobby Fischer stoorde zich aan dit verschijnsel en kwam met het briljante idee om de stukken willekeurig op de onderste rij te plaatsen,

Lees meer >

Frank Clevers – Eeuwige schaakverhalen: 100 jaar schaken in Maastricht

Laat ik de recensie van dit jubileumboek van MSV meteen met een disclaimer beginnen. Uw recensent is een Limburger en helaas heeft onze provincie de laatste tijd op het gebied van transparantie niet altijd de hoofdprijs gewonnen. Aan de andere kant gaat het boek over honderd jaar schaken in Maastricht en ben ik een geboren en getogen Heerlenaar. Voor hen bij wie dan niet meteen een belletje gaat rinkelen: de tegenstelling tussen Maastricht en Heerlen is te vergelijken met de beroemde spanning tussen Amsterdam en Rotterdam.

Lees meer >