In Memoriam Frans Kuijpers (1941-2024)

Hoe herinner ik me Frans Kuijpers? Het is misschien vreemd, maar hoewel ik hem ruim vijftig jaar heb gekend en in allerlei functies heb meegemaakt is het beeld dat als eerste bij me opkomt die avond in 1972, toen ik voor het eerst het clublokaal van de Schaakclub Eindhoven betrad en hem daar ‘gewoon’, net als alle andere clubleden, achter het bord zag zitten voor een clubpartij. Er moet een schok door me heen zijn gegaan zowel van ontzag als van ontzetting.

Lees meer >

Eerbetoon Johan Hut (1961-2020)

Tijdens een korte plechtigheid zal zaterdagmiddag 1 juni een van de schaaktafels in de openbare Pekingtuin in Baarn worden voorzien van een naamplaat, als eerbetoon aan de in mei 2020 op 59-jarige leeftijd onverwacht overleden schaker/schrijver Johan Hut.

Dit is de uitwerking van een besluit van de Baarnse gemeenteraad in 2022: ‘Dat heeft Johan wel verdiend’

De plechtigheid rond de onthulling van de gedenkplaat begint om 15:00 uur en duurt tot 15:30 uur.

Lees meer >

Ambitie en schaakromantiek drijven oude meester Timman (72) na 18 jaar terug op NK

Laat Jan Timman eerst even een misverstand van het bord vegen: de Nederlandse grootmeester is nooit echt gestopt als actief schaker.

Toegegeven, de laatste keer dat hij, 72 jaar inmiddels, meedeed aan het nationaal kampioenschap was in 2006. Maar: “In 2016 heb ik in Moermansk nog een match gewonnen van oud-wereldkampioen Karpov.”

Nu kondigt de negenvoudig winnaar Timman zijn rentree aan op het NK in juli.

Lees meer >

Lightning!

Zoals je kon lezen zijn alle voorbereidingen voor het NK in volle gang. Maar voor dat NK zitten nog meer NK’s: rapid, schaakvoetbal en natuurlijk lightning! Oftewel: heel snel snelschaken, met een enorme bokaal als hoofdprijs.

Wil je nog even oefenen? Dat kan donderdag bij SV Paul Keres, op een steenworp afstand van Utrecht Centraal. Nu bedoelen mensen die “op een steenworp afstand”

Lees meer >

Frans Kuijpers overleden

IM Frans Kuijpers (1941 – 2024). Foto genomen door Jos Sutmuller

Frank Clevers meldt op de site van de schaakbond dat internationaal schaakmeester en oud-bestuurslid van de KNSB, Frans Kuijpers, op 83-jarige leeftijd afgelopen weekeinde in zijn woonplaats Heeze overleden.

Topspeler

Frans Kuijpers werd in 1963 Kampioen van Nederland, na al drie keer jeugdkampioen te zijn geweest. Hij was wetenschapper, maar wist daarnaast zijn naam te vestigen als topschaker. Hij hoorde zo’n twintig jaar bij de Nederlandse schaaktop. Hij maakte ook faam als speler van het Nederlandse team in Olympiades. In 1976 behaalde Nederland in Haifa zilver. Het Nederlandse team bestond uit Timman, Sosonko, Donner, Ree, Ligterink en Kuijpers.

Lees hier de rest van het artikel.

Lees meer >

Open NK Rapid 2024 met nu al 5 Grootmeesters en 5 IM’s

Het Open NK Rapid dat op 15 juni plaatsvindt in Helmond (Carolus Borromeus College) gaat van start met een mooie top in het deelnemersveld. Zo zullen Loek van Wely, Benjamin Bok en Erik van den Doel een gooi doen naar de Nederlandse titel. Dameskampioene Eline Roebers zal haar titel komen verdedigen en kijken of ze hoger kan eindigen dan plaats drie in het open.

De ervaring leert dat juist een Rapid toernooi een kans is voor de subtoppers om hoog te eindigen en de grootmeesters een pootje te lichten.

Lees meer >

Recensie: Chess Coach, The profound and Lasting Influence of Mark Dvoretsky – Compiled by Vladimir Barsky

Het kan volgens mij nooit kwaad om over de fameuze Russische schaaktrainer, Mark Dvoretsky, een boek samen te stellen. We kennen allemaal “Dvoretsky’s Endgame Manual” om nog niet te spreken over de vele andere leerzame schaakboeken die hij op zijn naam heeft staan (zie het plaatje met vele voorbeelden).

 

Vladimir Barsky nam de handschoen op om vele verhalen en anekdotes van zijn tijdgenoten te verzamelen en die bij elkaar te zetten. Onder hen collega trainers en veel (oud-)pupillen. Op het gevaar af er enkele te vergeten noem ik enkele namen die bereid waren hun gedachten op papier te zetten: Alexander Nikitin (oud-trainer van Garry Kasparov), Boris Zlotnik, Evgeny Sveshnikov, Vladimir Tukmakov, Mikhail Sherevsky, Sergey Dolmatov, Arthur Yusupov, Alexey Dreev, Vishy Anand, Vadim Zviagintsev, Victor Bologan, Alexander Motylev, David Navarra, Jacob Aagaard en zelfs Magnus Carlsen.

De samenwerking met Arthur Yusupov (die in Duitsland een schaakschool heeft opgericht en zijn naam in het Duits heeft laten verbasteren tot Jussupow) is algemeen bekend. Jarenlang stonden zowel Yusupov en Dvoretsky op de lijst van het eerste team uit Apeldoorn (Schaakstad Apeldoorn tegenwoordig). Het was vooral te danken aan Karel van Delft (en sponsoren) om deze vooraanstaande spelers/trainers naar Apeldoorn te halen waar ze ingezet werden om de jeugd het nodige bij te brengen. Karel was ook niet te beroerd om af en toe een trainingssessie te organiseren waarin Dvoretsky een publiek met louter trainers kon toespreken. Het was voor mij een mooie gelegenheid om deze gelouterde trainer eens in levende lijve te ontmoeten.

Na zijn interessante uiteenzetting (waarvan ik me vooral de fraaie lopereindspelen herinner) kon ik hem even kort spreken. Ik heb toen even gesproken over de in Nederland gebruikte Stappenmethode van IM Cor van Wijgerden en Rob Brunia en wat hij daarvan vond. Van Wijgerden had Dvoretsky eerder al ontmoet en hem ooit gevraagd of hij spelers had begeleid/getraind met een wat meer basaal niveau dan degenen die hij meestal trainde en wat hij daar dan mee deed. Daarvan gaf hij aan dat hij nooit iemand onder een ratingniveau van minimaal 2250 onder zijn hoede had gehad en dus kon hij daar weinig over zeggen. Dit geeft natuurlijk aan dat hij – nadat hij al een paar jeugdwereldkampioenen had opgeleid – toen al het aureool had van de toptrainer die zich niet bemoeide met het traject waarin spelers van niveau nul omhoog komen. Toch opmerkelijk dat hij eigenlijk toegaf dat hij ‘werkelijk geen idee had’ wat er onder 2250 moest gebeuren…

Lees meer >

NK schaken met Warmerdam, L’Ami en Timman

De Nederlands Kampioenschappen Schaken 2024 zijn van 6 juli tot en met 13 juli in stadion Galgenwaard in Utrecht. Hier strijden de schakers om de nationale titels algemeen en vrouwen. Publiek is van harte welkom en volgt gratis de wedstrijden van dichtbij. Het belooft een spannende week vol schaakspektakel te worden.

Deelname Jan Timman
Het deelnemersveld is dit jaar extra bijzonder: Grootmeester en oud-wereldtopper Jan Timman speelt mee.

Lees meer >

NK schaken; Timman doet mee. Van Wely niet

Jan Hendrik Timman, negenvoudig Nederlands kampioen en inmiddels 72 jaar jong, doet voor het eerst sinds 2006 weer mee aan het NK.

Loek van Wely, ook veelvoudig kampioen, doet niet mee.

Nog meer namen qua wel- en niet-deelnemers. Zie dit stuk.

NK vrouwen: zie nk.schaken.nl/nk-vrouwen/ Een Roebers onder de deelnemers!

 

Waarom vinden veel schakers eindspelen niet leuk?

Wanneer ik iets over eindspelen schrijf, krijgt zo’n blog veel minder bezoekers in vergelijking tot een blog waarin iets staat over het middenspel. Wat is er aan de hand? Ik doe een poging om een antwoord te bedenken…

Lees meer >

Krantenrubrieken weekends 11 en 18 mei 2024

Wekelijks publiceren we de schaakrubrieken van Dimitri Reinderman voor HDC Media, Henk Prins voor het Reformatorisch Dagblad, Nick Maatman voor Dagblad van het Noorden / Leeuwarder Courant en Hans Ree in de Groene Amsterdammer.

Lees meer >

Mikhail Gurevich wint Limburg Open

Het Pinksterweekeinde staat in Maastricht al geruime tijd in het teken van een prachtig toernooi, het Limburg Open. Met de trouwe hoofdsponsor (BPB, Bruls Prefab-Beton) en bijna 600 deelnemers (maximumaantal gebaseerd op brandveiligheids­voorschriften) kan gesproken worden over een succesvolle zestiende editie die opnieuw gehouden werd in de grote sporthal naast stadion “de Geusselt” waar voetbalclub MVV zijn thuishonk heeft. Naast het gebruikelijke open toernooi was er dit jaar als kers op de taart voor gekozen om een gesloten GM-tienkamp te houden waarin zowel GM- als IM-normen behaald zouden kunnen worden. Met de meesternormen wilde het helaas niet zo vlotten maar met de grootmeester­normen des te beter! Uiteindelijk waren het De Belg Thibaut Vandenbussche en de Duitser Julian Kramer die aan het benodigde puntentotaal kwamen. Thibaut, toch al jaren een sterke speler, scoorde zijn eerste norm (zelfs met een half punt overscore) en Julian zijn tweede. Van de twee Limburgse spelers die waren uitgenodigd kwam Ruud van Meegen een klein beetje in de buurt (4½ punt waren nodig), Siem van Dael helaas helemaal niet. De Brazilaan Alexandr Fier schreef de groep op zijn naam met het mooie eindtotaal van 7½ uit 9.

De slottabel zag er zo uit:

Rk. Name Rtg FED 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  TB1 
1 GM Fier, Alexandr 2574 BRA * 1 ½ ½ 1 1 1 ½ 1 1 7,5
2 IM Vandenbussche, Thibaut 2424 BEL 0 * ½ 1 1 1 ½ 1 1 1 7
3 IM Kramer, Julian 2479 GER ½ ½ * 1 ½ ½ 1 ½ 1 1 6,5
4 GM Lodici, Lorenzo 2563 ITA ½ 0 0 * ½ ½ 1 1 1 1 5,5
5 IM De Winter, Arthur 2407 NED 0 0 ½ ½ * ½ 0 1 1 1 4,5
6 GM Ernst, Sipke 2528 NED 0 0 ½ ½ ½ * 1 1 0 ½ 4
7 FM Van Meegen, Ruud 2291 NED 0 ½ 0 0 1 0 * ½ ½ 1 3,5
8 IM Feuerstack, Aljoscha 2487 GER ½ 0 ½ 0 0 0 ½ * ½ 1 3
9 IM Pham, Khoi 2399 NED 0 0 0 0 0 1 ½ ½ * 0 2
10 FM Van Dael, Siem 2275 NED 0 0 0 0 0 ½ 0 0 1 * 1,5

 

IM’s met een GM-norm: links Thibaut Vandenbussche, rechts Julian Kramer (foto’s toernooiorganisatie)

Lees meer >

De Osse schaakvereniging daagt je uit! Kom simultaan schaken bij Museum Jan Cunen, iedereen is welkom!

Persbericht, mei 2023

Op zaterdag 25 mei organiseert Museum Jan Cunen een bijzonder schaakevenement in de trouwzaal, geschikt voor jong en oud. Geïnspireerd door de passie van kunstenaar Witsen en zijn vrienden voor het schaakspel, brengt het museum liefhebbers én beginners samen voor een dag boordevol schaakplezier.

De Osse Schaakvereniging neemt de uitdaging aan om te spelen tegen 20 deelnemers, verdeeld over twee groepen. De eerste meester zal de strijd aangaan tegen volwassenen, terwijl de tweede meester de kans krijgt om te spelen tegen jongeren. Ongeacht je ervaring met schaken, iedereen is welkom om mee te doen. Internationaal meester Herman Grooten zal de simultaanuitdaging aangaan met de volwassenen. Als gerenommeerd schaaktrainer uit Brabant staat Herman bekend om zijn vele publicaties en expertise. Lorena, de nummer 1 schaakster van El Salvador bij de vrouwen, zal haar talent en ervaring inzetten om de jonge schakers te inspireren. Deze samenwerking markeert op feestelijke wijze het 80-jarig bestaan van de Osse schaakvereniging.

Heb je altijd al gedroomd om tegen een meester te spelen? Grijp dan nu je kans en meld je aan voor dit leuke evenement. Het simultaan schaken is op zaterdag 25 mei in de trouwzaal van Museum Jan Cunen. De volwassenen starten om 11.00 uur en de jeugd speelt vanaf 14.00 uur. Zorg ervoor dat je een plekje reserveert door een e-mail te sturen naar info@museumjancunen.nl. Meedoen is gratis, maar je moet wel een entreeticket hebben voor toegang tot het museum. Zijn deze entreekosten een drempel om deel te nemen? Neem dan vooral even contact met ons op.

Lees meer >

Een schaakcolumn over eigen partij laten schrijven

Met mijn schoonvader (85) heb ik onlangs een eerste en niet onverdienstelijke correspondentie partij geschaakt. Hij was dol op schaakcolumns die nu uit alle kranten zijn verdwenen 😕

In juli is hij jarig. Het lijkt me een leuk cadeau om een column te laten schrijven over onze partij, een beetje in de stijl van Ree. Dus een combinatie van tekst met een paar variaties, beschrijving van ideeën, gemiste kansen en tenslotte een puzzel uit de partij: bv Wit aan zet en wint een stuk.

Lees meer >

Een bye opnemen en het toernooi winnen?!

De aanleiding van dit bericht: in het Pinksterweekend is Gurevich winnaar geworden van het Limburg Open, omdat hij een betere tiebreak score had dan Warmerdam. Gurevich had tijdens het toernooi een halfpuntbye opgenomen. Dit geeft mij een onbevredigend gevoel.

Voor alle duidelijkheid: dit gaat uiteraard niet over de personen, maar om de principes – en staat er uiteraard ook los van dat het Limburg Open weer een geweldig toernooi is geweest,

Lees meer >

Mikhail Gurevich winnaar van het Limburg Open

De laatste ronde van het Limburg Open. Rechts vooraan Mikhail Gurevich. Links in blauw overhemd Max Warmerdam. (foto Frank Clevers)

In het 16e BPB Limburg Open in Maastricht zijn de grootmeesters Mikhail Gurevich en Max Warmerdam op de gedeelde eerste plaats geëindigd met 6 uit 7.

Op grond van Average Rating of Opponents (ARO; de gemiddelde rating van de tegenstanders) werd de toernooizege toegekend aan Mikhail Gurevich.

Lees meer >