Giri naar de tiebreak, Van Foreest helaas naar huis

In het Russische Sochi zijn gisteren en vandaag twee partijen uit de derde knock-outronde van de wereldbeker gespeeld. Van de Nederlandse deelname moeten vanaf nu alle ogen gericht worden op Anish Giri. Jorden van Foreest verloor zondag met wit de eerste partij, waarbij hij lange tijd op weg leek naar een klinkende overwinning. Erg zuur en het viel niet mee om met zwart ijzer met handen te breken. Dat lukte vandaag dus ook niet, de krampachtige remise noopt hem om zijn koffers te pakken.

Giri had in de Oezbeekse jongeling Abdusattorov een zeer taaie tegenstander. In de partijen met het reguliere tempo heeft onze landgenoot geen enkel zicht op een overwinning gehad. Met zwart moest hij in het eindspel opboksen tegen het loperpaar en een verre vrijpion. Groot nadeel zou je zeggen, maar door zijn stukken heel actief in het centrum te plaatsen, wist Giri alle gevaar goed te neutraliseren. Ook hier heb ik geen concrete winstkansen voor de tegenstander kunnen waarnemen, een terechte remise dus.

Foto Anastasiia Korolkova

Lees meer >

Mister Chess presenteert…

Iedere zondag vanaf 17.00 uur

 

Lees meer >

Bok uitgeschakeld na snelschaken

Het is Benjamin Bok niet gelukt om de derde ronde van de Worldcup te bereiken. In de benodigde barrage tegen de Amerikaan Samuel Sevian speelde hij eerst 1-1 gelijk in de rapidpartijen, maar met snelschaken ging hij 2-0 ten onder. De grootste verrassing in de andere matches was de uitschakeling (ook door snelschaken) van de Fransman Firouzja (2759) door de 15-jarige Oezbeek Sindarov (2558).

In de rapidpartijen hield Bok goed stand.

Lees meer >

Amsterdam Science Park Schaaktoernooi 2021 gaat niet door

Helaas kan het Amsterdam Science Park Schaaktoernooi ook in 2021 niet plaatsvinden. Dit heeft wel veel maar niet alles te maken met covid 19. Er rezen ook enkele kwesties op logistiek terrein en personele bezetting waardoor het al met al niet goed meer mogelijk was om het inmiddels al uitgestelde evenement nog in augustus te organiseren.

Dat spijt ons als organisatie natuurlijk erg, maar we zetten alles op alles om in 2022 het tiende Amsterdam Science Park Toernooi voor schaakliefhebbers aan te kunnen bieden!

Lees meer >

Van Foreest en Giri naar derde ronde Worldcup

De tweede ronde van de Worldcup is voor de Nederlanders redelijk goed verlopen. Jorden van Foreest en Anish Giri wisten tegen outsiders redelijk makkelijk hun match te winnen (respectievelijk 1.5-0.5 en 2-0). Benjamin Bok kwam voor tegen Sevian, maar moest vandaag de gelijkmaker toestaan en speelt dus morgen een tiebreak. Bij de dames ging Zhaoqin Peng helaas met 2-0 onderuit tegen Dzagnidze.

In de tweede ronde stroomden diverse wereldtoppers in, zoals Carlsen, Aronian en Caruana. Zoals u hier heeft kunnen lezen speelde echter alleen de wereldkampioen daadwerkelijk een hele match (2-0 winst): Caruana won reglementair met 2-0, Aronian trok zich terug. Hopelijk verloopt de rest van het toernooi besmettingsvrij. Leuker nieuws was er voor Firouzja: hij speelde zijn eerste toernooi onder de Franse vlag. Verder geen grote verrassingen, iedereen boven 2700 speelde op zijn minst 1-1.

Bok – Sevian 1-1

Benjamin Bok (2624) was licht de underdog tegen Samuel Sevian (2660), maar werd favoriet door de eerste partij te winnen. Er kwam een toreneindspel op het bord dat de Amerikaan remise had moeten houden.

Hoe zou u de pionnen neerzetten met zwart? g7-h6, g6-h5, g5-h6 of g5-h5?

Sevian deed het niet handig, kwam in de problemen maar had nog remise kunnen maken met een geweldige variant waarin zwart twee pionnen offert om vervolgens met nul pionnen tegen drie nog remise te houden. Moeilijk natuurlijk, en gelukkig zag hij het ook niet. Een dag later liet hij echter zien dat hij niet altijd matig speelt in eindspelen door een eindspel van toren en drie pionnen tegen paard en vijf (later vier) pionnen te winnen. Morgen dus rapidschaken (en eventueel snelschaken).

Lees meer >

Krantenrubrieken weekend 10 juli 2021

Wekelijks publiceren we de diverse schaakrubrieken van de weekendkranten. Wij streven naar publicatie op de woensdag of donderdag na het voorgaande weekend.

Lees meer >

Interview met de Nederlands kampioenen schoolschaak

Basisschool De Spits in Utrecht is Nederlands kampioen schoolschaak geworden. En 5 teamleden zijn lid van Moira Domtoren, onze schaakclub.

Genoeg redenen om ze te interviewen, bijvoorbeeld wat het geheim is van het team, of wat de spannendste partij was…

Coronagevallen bij Worldcup, Aronian trekt zich terug wegens ziekte

Helaas is de Worldcup niet besmettingsvrij verlopen. Twee Indonesische spelers zijn positief getest voor covid-19. Voor Mohamad Ervan betekende dit dat hij zijn match tegen Nodirbek Abdusattorov niet mocht spelen. Susanto Megaranto begon wel aan zijn partij tegen Fabiano Caruana. Tijdens de partij werd het positieve testresultaat bekend en daarmee ook het resultaat van de partij: een nul voor Megaranto. Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij vandaag wel zal spelen.

Lees meer >

Oproep: penning van de 2e klasse Hoogovens Schaakclub van Ernst Peltzer 1949-‘50

Hannie de Ruiter stuurde ons een collage over een penning die haar vader ooit gekregen (of gewonnen) had, blijkbaar bij de 2e klasse van de Hoogovens Schaakclub in 1949-1950. Verder vertelt hij erin over logees als Boris Kostić en Kor Mulder van Leens Dijkstra. Weet iemand van de lezers meer over deze penning/club? En zij kende ook een Gicu (George) Marin uit Boekarest die in de jaren ’70 een paar keer meedeed,

Lees meer >

Tilburg Schaakt! – 23, 24 en 25 juli

Schaakliefhebbers kunnen de vingers aflikken, want op 23, 24 en 25 juli gaan we een weekend lang schaken in het Tilburgse Spoorpark! Zes regionale clubs hebben de handen ineengeslagen bij de organisatie van dit driedaags schaakfestival. Wat staat er op het programma?

Vrijdag 23 juli beginnen we met het Uitloopschaak. Schakers van elk niveau kunnen dan gratis en vrijblijvend twee rapidpartijen (25 minuten per speler + 5 seconden per zet) spelen in de buitenlucht. Eenieder die zich meldt voor 13.45 en/of 15.00 uur in het Spoorpark (gelegen naast het centrale station van Tilburg) kan meteen beginnen.

Op zaterdag 24 juli staat er een Rapidtoernooi gepland. Op het programma staan zeven rapidpartijen van 15 minuten per speler + 5 seconden extra per zet. Voor de winnaar ligt een envelop klaar met € 150, en daarnaast zijn er er nog vele andere (rating)prijzen te verdelen. De eerste grootmeester heeft zich al aangemeld. Wil je ook meedoen? Meld je dan vooraf aan via jordy@sgking.nl of maak gebruik van het inschrijfformulier.

Lees meer >

Bok via 2-0 overwinning in de tiebreak overtuigend door

In het Russische Sochi heeft Benjamin Bok bij de World Cup vandaag in de tiebreak overtuigend gewonnen van zijn tegenstander Asyl Abdyjapar. Hij wist de IM uit Kyrgyzstan ditmaal tweemaal zeer gedecideerd van het bord te schuiven om zo de tweede ronde te bereiken.

In de eerste partij kwam Bok met wit al snel beter te staan en slaagde hij erin om twee stukken voor een toren te veroveren. Hij offerde in het eindspel een stuk voor twee pionnen, om vervolgens nog meer pionnen van het bord te halen. Toen hij vier pionnen voor de kwaliteit had, was het overduidelijk voorbij. Het livebord liet overigens de uitslag ½ – ½ zien, maar het was natuurlijk een vol punt.

Lees meer >

Peng door in World Cup, Bok naar de tiebreak

In het Russische Sochi is gisteren de eerste knock-outronde gespeeld van de wereldbeker. Nederland wordt vertegenwoordigd door drie heren en één dame. Gisteren en vandaag moesten Benjamin Bok en Zhaoqin Peng al aantreden, Anish Giri en Jorden van Foreest stromen in bij de tweede ronde.

Het aardige is dat de World Cup onderdeel vormt van de cyclus die leidt tot het bepalen van de uitdager van de wereldkampioen. Natuurlijk hebben we dit jaar al een tweekamp tussen Magnus Carlsen en Ian Nepomniachtchi op het programma staan, maar de cyclus waar we over praten is om de uitdager aan te wijzen voor de daarop volgende WK-match.

Benjamin Bok (foto Anastasiia Korolkova op de toernooiwebsite)

Behalve de hoofdprijs van 110.000 dollar strijden de spelers dus ook voor een kwalificatie in het Kandidatentoernooi dat in 2022 gespeeld wordt. De twee finalisten dwingen alvast een plaats af in dat felbegeerde Kandidatentoernooi.

Zhaoqin Peng (foto Harry Gielen)

Het is mede daarom ook bijzonder dat Magnus Carlsen, die erg van KO-matches houdt ook in Sochi zal opdraven.

Benjamin Bok nam het op tegen Asyl Abdyjapar, een meester uit Kyrgyzstan die meer dan 200 Elopunten minder heeft dan onze landgenoot. Toch bleek dat Bok het tijdens de partijen moeilijk had om dat verschil tot uitdrukking te brengen. In de eerste partij, waarin hij zwart had, bereikte hij overigens op een gegeven moment een glad gewonnen toreneindspel, maar vervolgens liet hij dat op onnavolgbare wijze remise lopen. Het toont ons hoe lastig het toch kan zijn om een gewonnen stelling daadwerkelijk in winst om te zetten. Speelt u onderstaande analyse eens na, dan ziet u welke afwegingen er telkens gemaakt moeten worden en hoe je in de war kunt raken. Zeer instructief!

 

Abdyjapar, Asyl – Bok, Benjamin (ronde 1.1)

Lees meer >

schaakstukje

Filmpjes

Een aardig tijdverdrijf is het kijken van YouTube-filmpjes. De keuze is onuitputtelijk. Prachtige goals van Messi zien? Type ‘goals Messi’ en een keur aan filmpjes verschijnt op het scherm. Oude afleveringen van Theo en Thea zien? Zoek het maar op en je waant je weer in de jaren 80 van de vorige eeuw.

Zo staan er ook honderden, zo niet duizenden schaakpartijen op deze site.

Lees meer >

Vachier-Lagrave wint in Zagreb, Kasparov kop van jut

Het nieuws van de Croatia Grand Chess Tour was niet de winst van Vachier-Lagrave (23 punten, voor Anand (21), Giri (20.5), Duda en Nepo (20)), maar het falen van Kasparov. Elk jaar doet hij mee aan één van de toernooien van de Grand Chess Tour en dit keer was dat het snelschaken in Zagreb. Dubbelrondige tienkamp, twee dagen van negen ronden. Hij is natuurlijk niet meer op zijn top en wat roestig, maar de afgelopen jaren eindigde hij iets onder het midden, vorig jaar bijvoorbeeld zesde met 3.5 uit 9 (rapid). Dit jaar echter was hij genant slecht. Jorden van Foreest won van hem in de eerste ronde en dat leek toen nog knap, maar iedereen won gisteren van hem. 0.5 uit 9 voor de voormalige wereldkampioen. Vandaag ging het iets beter: de man die ooit als het beest van Bakoe bekend stond nam revanche op Jorden en scoorde nog twee remises, maar 2.5 uit 18, dat had ik (hopelijk) ook nog wel kunnen halen. En er zat zelfs een nederlaag in zeven(!) zetten bij (zie opgave 3). Ook een paar gewonnen stellingen die hij verloor, een paar stellingen die vroeg werden opgegeven, hij zal er fatalistisch door geworden zijn.

Kasparov na zijn nederlaag tegen Van Foreest. Foto: Lennart Ootes/GCT

Hieronder presenteer ik een aantal fragmenten van het toernooi (waaronder vier van Kasparov) als opgaven.

1. Van Foreest – Kasparov. Een mislukte Najdorf voor zwart. Hoe maakte wit het af?

Lees meer >

Mister Chess presenteert…

Iedere zondag vanaf 17.00 uur

 

Lees meer >

Nepomniachtchi wint het Rapid in Zagreb

In Zagreb werd de afgelopen drie dagen in het kader van de Grand Chess Tour (GCT) een rapidtoernooi gehouden. Er wordt gespeeld om een totaal prijzengeld van 150.000 dollar.

Garry Kasparov: één van de mensen achter de Grand Tour (foto Lennart Ootes)

“De Croatia Grand Chess Tour zal een unieke competitie zijn”, aldus Michael Khodarkovsky, uitvoerend directeur van de GCT. “Fans kunnen vijf dagen opwindend schaak verwachten gedemonstreerd door de befaamde wereldkampioenen, zoals Garry Kasparov en Vishy Anand, maar ook een nieuwe golf van de topspelers zoals de 2021 World Chess Champion Challenger, Ian Nepomniachtchi en de 2021 kampioen van het prestigieuze supertoernooi in Wijk aan Zee, de 22-jarige Nederlandse grootmeester Jorden Van Foreest.” De Grand Chess Tour is een circuit van internationale toernooien waarbij Garry Kasparov met zijn organisatie ook een belangrijk handje heeft uitgestoken. De gehele cyclus kent als hoofdsponsoren de Superbet Foundation, Vivendi, Colliers International en de Saint Louis Chess Club.

 

Het was de Rus Ian Nepomniachtchi die heel snel de leiding in het toernooi nam en die ook niet meer afstond. Tussendoor werd hij nog wel geklopt door de plaatselijke held, Ivan Saric, maar uiteindelijk bleef de Rus de concurrentie net voor. Zoals gebruikelijk in dit soort topevenementen waren de krachtsverhoudingen klein.

 

Hoe verging het onze landgenoten Anish Giri en Jorden van Foreest? Laten we van hen maar eens een paar partijen en fragmenten nader bekijken. Ik heb een aantal van hun partijen van korte aantekeningen voorzien de meest interessante fragmenten wat uitgebreider geanalyseerd.

ANISH GIRI

Anish Giri (foto Lennart Ootes)

Lees meer >