Tweede grootmeesternorm Max Warmerdam in Italië

Bij het “5th International Chess Festival Vergani Cup” in het Italiaanse Bassano del Grappa heeft Max Warmerdam zijn tweede grootmeesternorm gehaald. Met een score van 6.5 uit 9 (onder andere tegen de vier aanwezige grootmeesters) haalde de twintigjarige Limburger ook nog een derde plek achter GM Bernadskiy en IM Mendonca. In de laatste ronde was een snelle remise tegen toernooidirecteur Pier Luigi Basso genoeg. Thomas Beerdsen was wat minder op dreef en eindigde met 5.5 punten op de 11e plek. Volgende week hebben ze een nieuwe kans op een grootmeesternorm: van 3 t/m 7 januari is er op dezelfde plek opnieuw een toernooi, nog iets sterker bezet.

Fotograaf: Harry Gielen

Lees meer >

Krantenrubriek kerstweekend 2020

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar diverse schaakrubrieken. Wij streven naar publicatie op de woensdag na het voorgaande weekend. Wij proberen de besproken partijen in een viewer te tonen.

Lees meer >

LSG pakt de online teambattle titel op Lichess!

Door Boterhoofd

27 december was het dan zover: de grote finale van de teambattles op lichess. We gingen ongetwijfeld als grote favoriet deze grote finale in, aangezien we veruit de meeste keren de teambattle hadden gewonnen. Maar via een aanwijsplek werden Schaakstad Apeldoorn en de Amsterdam Berserkers toegevoegd aan de grote finale. Daarnaast ging het standaard Arena-format van 2 naar 3 uur. Al met al ingrediënten waardoor de brede maar ook enigszins vergrijsde selectie van ons vol aan de bak moest.

Lees meer >

schaakstukje

Tata stiel

Ik heb niet zoveel met computers. Voor mijn werk heb ik er eentje nodig en af en toe tik ik er een stukje op, maar dat is het dan wel. Behalve één keer per jaar wanneer de topschakers van de wereld in Wijk aan Zee neerstrijken voor het jaarlijkse Hoogoven schaaktoernooi (Tata doet me denken aan een winkel voor babyspullen).

Nu was het afgelopen tijd snertweer dus een ritje naar Wijk aan Zee zat er niet in.

Lees meer >

”De vrede van Zoetermeer” door Hans Meijer

Een belangrijk moment in de geschiedenis van de schaakvereniging Promotie uit Zoetermeer was de wedstrijd van Promotie 1 tegen het Schaakcollectief Jan Timman 1 uit Delft op 15 april 1986. De KNSB had besloten om een landelijke derde klasse te starten en de eerste vier uit de promotieklasse van de Haagse Schaakbond zouden dat jaar promoveren. Lees de hele column in PDF.

Het beste van de clubsites: tips gevraagd!

Ergens deze herfst begon ik aan de serie ‘het beste van de clubsites‘. Dit omdat er op veel clubsites prachtige bijdragen staan, die een groter publiek verdienen dan alleen de eigen clubleden. Mede door tips van lezers kon ik negen edities vullen, waarvoor mijn hartelijke dank!

De laatste tijd neemt het aantal tips wel wat af. Vermoedelijk is dat niets ernstigs: we verlangen er allemaal naar om weer gewoon aan een bord te zitten,

Lees meer >

Het beste van de clubsites (9): herdenkingstoernooien

We zitten rond de Kerst en dat is de tijd om aan mensen en gebeurtenissen terug te denken. Dat brengt ons automatisch op het thema herdenkingstoernooien: schaaktoernooien waarin iemand herdacht wordt.

En daar zijn er heel veel van! Op de site van SV Erasmus uit Rotterdam (sowieso aanbevolen, een levendig geheel) wordt daarover gemijmerd: Overal waar geschaakt wordt en de schaaktraditie in ere wordt gehouden zijn er memorials.

Lees meer >

Landelijke Ladder (2)

Op 4 november schreef ik een open brief aan Koos Stolk. Ik vond het een schone taak van de KNSB om het mogelijk te maken dat KNSB-leden elkaar kunnen uitdagen voor een serieuze partij, en dat het resultaat dan verwerkt wordt. Niet voor de KNSB-rating (want dan moet je aan allerlei eisen voldoen), maar voor een wekelijks te updaten, nieuw te creëren “ladderrating”, gebaseerd op TPR.

Helaas kreeg ik van Koos niet de reactie: “Wat een goed idee,

Lees meer >

Gespot 95 – Dominantie

 

Bij het grasduinen in schaakboeken, het doorbladeren van schaaktijdschriften, het surfen op het internet, het bekijken van schaakfilmpjes valt het oog wel eens op interessante stellingen, bijzondere voorvallen, geniale zetten en grappige blunders. In deze rubriek wil ik u die graag voorleggen. Bent u ook iets tegengekomen? Laat het ons weten.

 

 

Zoals u onlangs kon lezen in het artikel dat ik schreef naar aanleiding van het uitbrengen van een nieuwe versie van de eindspelstudiedatabase van Harold van der Heijden, werk ik als schaaktrainer regelmatig met eindspelstudies, die ik dan op thema probeer te zetten. De wereld van de eindspelstudies is eigenlijk een wondere wereld. Je zou kunnen zeggen dat eindspelstudies een soort van kunstvorm binnen de schaakwereld innemen.

Binnen ons jachtige bestaan vormt de eindspelstudie als het ware een oase van rust. Net alsof je met een duikerspak langs peilloze diepten glijdt, en alles in volledige kalmte aan je voorbij ziet komen. De prachtige structuren van de zeebodem in combinatie met de fantastische organismen die er in ronddrijven. Je moet er ook de tijd voor nemen. Hoewel de zuurstoffles niet eeuwig gevuld is, kan het geen kwaad om de mooie contouren van de nieuwe omgeving langzaam op je in te laten werken. Zo is het ook met eindspelstudies.

We halen nog even in herinnering wat een eindspelstudie eigenlijk is. We zouden het kunnen definiëren als een compositie waarbij een fraai combinatiemotief dat vaak zeer onder de oppervlakte zit, is verpakt in een originele zettenreeks. Er is sprake van een opgave, waarbij de oplosser van te voren weet dat er maar één winst- of remise-variant opgesloten zit in de stelling. Bijna altijd heeft elk stuk op het bord een functie.
Bij het maken van een eindspelstudie gaat de componist meestal uit van de slotstelling die hij bedacht heeft. Die slotstelling moet dan uiting geven aan de kunstvorm die de componist in gedachten heeft. Dan gaat hij aan het werk om er een passend voorspel bij te bedenken en voegt links en rechts stukken toe. Uiteindelijk mag er maar één winstvariant zijn en dat is eigenlijk het moeilijkste van zijn taak. Als er bijvoorbeeld sprake is van een manoeuvre waarbij het stuk langs twee verschillende wegen op de plaats van bestemming kan arriveren, wordt dit oogluikend toegestaan. Men spreekt hier van een ‘dual’. Wel kunnen er veel verschillende varianten zijn, waarin de verdediger zich (vaak ook op originele) zo goed mogelijk van zijn taak kwijt. Als de winstvoering in twee verschillende varianten in gespiegelde hoedanigheden optreedt, spreekt men van een ‘echo’. Bij het maken van composities gaat men uit van speciale combinatiethema’s die voorziet van een naam. Zo spreekt men bijv. van een ‘Novotny’ als er sprake is van een interferentiemotief (=onderbreek). In dit betoog wil ik het uitsluitend hebben over het ‘dominantiemotief’. Hierin zit het woord dominant, dat al een en ander duidelijk maakt. In het eerste diagram probeer ik duidelijk te maken wat er exact met dit dominantie-motief bedoeld wordt.

 

Dominantie 1 – Constructiestelling

Lees meer >

MEC kerst-quiz 2020

Na onze geslaagde fotoquiz in juni, nu een iets gevarieerdere quiz voor alle schaakliefhebbers!

Om deze quiz goed te maken is kennis van schaakhistorie belangrijk, maar ook logisch nadenken en goede research. Samenwerken met een anderen is natuurlijk ook een optie.

Er zijn 100 punten te verdienen en er zijn prijsjes voor de beste drie inzenders, maar ook twee prijsjes door loting onder alle deelnemers.

Lees meer >

Verschil maken

Onder dirigenten staat Carlos Kleiber (1930-2004) te boek als hun meest inspirerende voorbeeld. Hij trad maar weinig op en slechts éénmaal in Nederland. Dat was in 1983 met het Concertgebouw Orkest. Wie de Philips opname ziet en beluistert, begrijpt waarom hij zo hogelijk gewaardeerd wordt. (Grappig detail: de concertmeester van het Concertgebouw Orkest was toentertijd Theo Olof, de vader van schaker Erik Olof)

Lees meer >

Krantenrubriek 19 december 2020

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar diverse schaakrubrieken. Wij streven naar publicatie op de woensdag na het voorgaande weekend. Wij proberen de besproken partijen in een viewer te tonen.

Lees meer >

In de schijnwerpers: Xander Wemmers

Op de website van zijn club Paul Keres lezen we: “Xander afficheert zichzelf graag als de Oude Meester (OM). En het is waar, in het huidige Paul Keres 1 met het jonge grut is Xander de senior. Aan schaakkracht, wilsdrang en rattigheid heeft hij echter niets ingeboet.”

Xander is zo langzamerhand een oude rot, die tot mooie prestaties in staat is. Hij heeft twee grootmeesternormen op zak.

In het dagelijkse leven werkt hij als ZZP-er in de IT. Hij verricht werkzaamheden als trainer en software ontwikkelaar.

1. Wanneer ben je begonnen met schaken en wie heeft het je geleerd?
Dat is wel een heel standaard vraag om mee te beginnen. 😊 Mijn vader heeft het mij geleerd toen ik 5 of 6 was. Ik wilde al snel op een schaakclub maar was te jong. Een jaar of twee later ben ik lid geworden in De Lier, dezelfde club als waar Jan-Willem de Jong ook als jeugdspeler is begonnen.

2. Heb je naast schaken nog andere sporten of hobby’s?
Uiteraard heb ik het druk met werk. Ik werk als ZZP’er in de IT en ik geef allerlei trainingen op het gebied van Web Development, .NET Framework en C#. Dat betekent dat ik vaak thuis werk en achter Zoom of Teams bezig ben om presentaties te geven en mensen te ondersteunen bij hun software projecten.

Daarnaast heb ik allerlei grotere en kleinere hobby’s. Af en toe een weekendje weg met mijn vriendin Simone. Ik probeer tijd te vinden om te sporten maar dat doe ik nog lang niet genoeg om echt fit te zijn. Een goed voornemen voor het nieuwe jaar! Nu iedereen binnen zit is Zwift erg populair geworden. Dat mag de lezer zelf even opzoeken. 😊

3. Naar welke muziek luister je graag?
Classic Rock heet de stroming, denk ik. Binnenkort hebben we Genesis in Liverpool gepland staan. Kunnen we gelijk door naar het Beatles museum. Paul McCartney hebben we in Berlijn gezien. De man is een levend museum! Wonderbaarlijk dat de man nog zo actief is op zijn leeftijd; net als de Stones natuurlijk.

Ook Queen, Pink Floyd en de Dire Straits zijn bands uit mijn jeugd die nog altijd sterk klinken. Na 2000 is er qua muziek niet bijzonder veel te melden. Ik hoor wel eens wat moderne dingen maar over het algemeen schiet ik alleen maar in de lach als ik recente hits hoor.

Lees meer >

Opvolger AlphaZero leert zichzelf schaken zonder spelregels te kennen

Alphabet-dochterbedrijf DeepMind heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie gepresenteerd, dat zichzelf de regels kan aanleren van spellen die het krijgt voorgeschoteld. Dat schrijft DeepMind op zijn website.

Het programma heet MuZero en is de opvolger van AlphaGo en AlphaZero. AlphaGo werd bekend omdat het de beste Go-spelers ter wereld consistent wist te verslaan. AlphaZero was zijn opvolger en was nog beter in het spelen van de bordspellen Go,

Lees meer >

Eline Roebers in het jeugdjournaal

De wereldtitel van Eline Roebers is niet onopgemerkt gebleven. Vandaag vertelde ze in het jeugdjournaal over haar prestatie, over hoe online schaken (en valsspeelbestrijding) werkt en over dat ze niet speciaal trots is, maar wel heel blij.

 

Zie ook jeugdjournaal.nl/artikel/2361746-eline-14-is-wereldkampioen-schaken.html

Lees meer >

ChessBase 16

De ChessBase fans zullen het wel opgemerkt hebben: ChessBase 16 is uit. Van ChessBase krijg ik dan de help files in het Engels en die zet ik dan om naar de Nederlandstalige help files. Ik maak die help files in een programma dat Help&Manual heet. Van daaruit kun je dan eenvoudig exporteren naar zo’n chm bestand dat je te zien krijgt als je op F1 drukt, of naar een website of een Word of pdf document.

Lees meer >