OKU 2022 (27 – 29 mei): mooie ontwikkelingen

Zoals eerder gemeld kunnen we in 2022 weer een Open Kampioenschap van Utrecht houden. Dit bijna-oudste weekendtoernooi van Nederland moest twee jaar in de ijskast vanwege Corona, maar alle seinen staan op groen om er weer een mooie editie van te maken. Zeker met een nieuwe locatie, een nieuwe formule en nieuwe sponsoring. De nieuwe formule, waarbij er 2 partijen op elke dag worden gespeeld, slaat goed aan!

Lees meer >

Limburg Open volgeboekt; wie zich nog aanmeldt komt op een reservelijst

Barry Braeken, toernooidirecteur van het Limburg Open.

Het aantal inschrijvingen voor het 14e BPB Limburg Open (3 t/m 6 juni, Maastricht) heeft alle verwachtingen overtroffen. Nu al is de limiet van 450 deelnemers bereikt!

Maar let wel, je kunt je nog aanmelden en dan kom je op een reservelijst.

Valt er iemand af, dan kan de eerste op de reservelijst meedoen.

Lees meer >

Kilometers… 

Ambitieuze lieden krijgen het soms voor elkaar om bij hun sollicitatiegesprek een auto van de zaak te bedingen. Zo ook mijn broer. Ooit begon zijn chauffeursleven met een Mitsubishi Colt. Die kocht hij nog zelf, tweedehands. Maar toen zijn carrière in de bakkerswereld goed op gang kwam kreeg hij een auto van de baas. Ooit een benzineslurpende BMW, maar later een al iets meer ecologisch verantwoorde Toyota Prius. En tussendoor nog meer auto’s waarvan ik het merk niet heb onthouden. 

Lees meer >

“Schaken op muziek” door Manuel Nepveu

Er zijn veel dingen die je kunt doen op of met muziek. In de film Bolero (1984) spelen Bo Derek en nog iemand het oudste spel ter wereld terwijl de tonen van de bolero van de Franse componist Maurice Ravel het vuurtje nog eens lekker oppoken. Uit de tijd van de Braziliaanse dictatuur (1964-85) herinner ik me een luguber krantenbericht. Lees de hele column in PDF.

Lees meer >

10e Amsterdam Science Park Schaaktoernooi: 18-24 juli 2022

Het tiende Amsterdam Science Park Schaaktoernooi vindt plaats van maandag 18 juli t/m zondag 24 juli 2022. In het gezellige sportcomplex Universum worden zevenrondige toernooien en vierkampen georganiseerd. Het prijzenfonds is minimaal € 5000 met een eerste prijs van € 1000.

Het zevenrondige toernooi bestaat uit drie groepen:
Groep A – rating boven 1900
Groep B – 1600 – 1950
Groep C – rating lager dan 1650

Daarnaast worden er ook vierkampen georganiseerd:
Weekendvierkampen: vrijdag 22 juli – zondag 24 juli.

Op zondag 17 juli zal een snelschaaktoernooi worden georganiseerd. Meer informatie over het snelschaaktoernooi volgt binnenkort.

Inschrijven
De registratie voor het toernooi is geopend. Het inschrijfgeld kan direct bij online registratie worden voldaan via iDeal.
Meer informatie en inschrijven: amsterdamchess.com

Lees meer >

Tot hier

Dit is mijn laatste bijdrage aan Schaaksite.

Het ga jullie goed beste lezers!  Ik heb de positieve reacties op mijn stukken steeds op prijs gesteld.

Lees meer >

Lezing Jan Timman in het Max Euwe Centrum

Foto: Bart Stam

Vorige week woensdag gaf Jan Timman zijn jaarlijkse lezing in het Max Euwe Centrum (MEC). Het was de perfecte locatie voor deze lezing omdat Max Euwe en zijn kwaliteiten als schaker centraal stonden in het verhaal van Timman.

Men twijfelt nogal eens aan de kwaliteiten van Nederlands enige wereldkampioen schaken. Vaak verwijst men dan naar de hoeveelheden alcohol die Aljechin tijdens de match zou hebben genuttigd.

Jan Timman haalde aan dat er inderdaad in de match enkele partijen waren die deze twijfels versterkten. Maar dat doet onrecht aan de prestatie van Max Euwe, die wel degelijk tot de wereldtop behoorde. Gedurende het jaar waarin hij de wereldtitel veroverde was hij ook de nummer één van de schaakwereld.

Boek over Euwe en zijn beste partijen

Jan Timman is bijzonder actief met het schrijven van boeken. Op dit moment werkt hij aan een boek over Max Euwe met daarin zijn 80 beste partijen. Het boek behandelt diverse periodes van het leven van Max Euwe en beslaat een periode vanaf zijn jonge jaren tot en met zijn partijen van na de Tweede Wereldoorlog.

Een van de beste prestaties van Max Euwe was zijn tweede – bijna gedeelde eerste – plaats in het naoorlogse toptoernooi in Groningen (1946). Uiteindelijk werd hij daar met 14 uit 9 tweede achter Botwinnik die het toernooi op zijn naam schreef met 14½ punten. Max Euwe bleef daarmee sterke schakers zoals Smyslow, Najdorf, Szabó. Boleslavski en Flohr voor. De laatste partij in het boek is die tegen Gennadi Sosonko in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het boek verschijnt ergens in 2023.

Lees meer >
  • Ralf Sterk uit Utrecht wint 4e Plus Versteeg – Meerkerk Schaakt Open 2022
  • Ralf Sterk uit Utrecht wint 4e Plus Versteeg – Meerkerk Schaakt Open 2022
  • Ralf Sterk uit Utrecht wint 4e Plus Versteeg – Meerkerk Schaakt Open 2022

Ralf Sterk uit Utrecht wint 4e Plus Versteeg – Meerkerk Schaakt Open 2022

Op zaterdag 9 april 2022 was de 4e editie van het Open Jeugdschaaktoernooi van Meerkerk. 86 schakers streden in 14 groepen streden om de prijzen. Simon de Schaker schrijfster Joyce van der Meijden reikte een gesigneerd exemplaar uit aan de Utrechtse winnaar.

Meerkerk, onderdeel van gemeente Vijfheerenlanden, ligt centraal in Nederland. Vanuit Den Haag, Best, Hoofddorp, Driebergen, maar uiteraard ook uit Gorinchem, Pentachess. Er waren 30 Meerkerkse kinderen aanwezig van 6 tot 16 jaar.

Lees meer >

Krantenrubrieken weekend 16 april 2022

Wekelijks publiceren we de diverse schaakrubrieken van de weekendkranten. Wij streven naar publicatie op de woensdag of donderdag na het voorgaande weekend.

Lees meer >

“Venetië” door Gerhard Eggink

De laatste ronde van het toernooi in dat kleine dorp in Nederland was spannend. Ik speelde de Oekraïense verdediging, en omdat mijn tegenstander moest winnen gooide hij alles ertegenaan. Maar wat hij ook probeerde, het was en bleef remise. Totdat ik in de tijdnoodfase mijn kans greep en won. Ik had het toernooi gewonnen! Lees de hele column in PDF.

Deze en andere columnisten van SV Promotie,

Lees meer >

Schaakpuzzel

Deze stelling ontstond na 14e zet van zwart in de partij tussen Lajos Portisch en Garry Kasparov (Skelleftea 1989 9e ronde). Zwart heeft zojuist 14. … Pxc3 gespeeld.

Stelling na 14. … Pxc3

Wat is nu de beste voortzetting voor wit?

Lees meer >

Recensies “She Plays to Win” en “The Best Combinations of the World Champions”

 

In dit artikel behandel ik twee boeken, te weten: She Plays To Win van Lorin D’Costa en The Best Combinations of the World Champions Volume 1 en 2 van Karsten Müller en Jerzy Konikowski.

 

 

She Plays To Win

“Mijn oudere zus Emma had (heeft nog steeds?) er veel plezier in mij te verslaan met golf, tennis en andere spelletjes en sporten. Ze speelde zelfs schaak, totdat ze op 11-jarige leeftijd verklaarde ‘dat het jouw ding zou kunnen zijn’. Dat was erg gul van haar 😊”. Deze woorden zijn afkomstig van de Engelse IM Lorin D’Costa, trainer/coach van vele meisjes en dames in Engeland.

Hij is al jaren bezig met “UK Girls chess project” getiteld ‘She Plays To Win’ (SPTW).

Door de coronacrisis en lockdowns die volgden, bood D’Costa online lessen aan voor Britse meisjes evenals wekelijkse meisjestoernooien op de Lichessserver. Hij doet dit gratis, ouders hebben nog nooit iets betaald om mee te doen. Elke week behandelt hij een vrouwelijke topspeelster en zo legde hij een mooie collectie van geannoteerde partijen aan. Na bijna twee jaar hebben bijna 500 meisjes in het Verenigd Koninkrijk zich ingeschreven, en nog eens 200 meisjes in ons nieuwe beginnersprogramma. En de hoop is dat dit nog maar het begin is. De inkomsten van dit boek gaan regelrecht naar de stichting SPTW.

Het boek bevat zeven delen die als volgt zijn opgebouwd:

PART I – The World Champions

PART II – Judit Polgar

PART III – National Champions & Country Leaders

PART IV – The Future

PART V – Streamers & Twitchers

Lorin D’Costa op de voorgrond, met het hoofdstuk over Judit Polgar (die achteraan aan een tafel op het terras zit)

PART VI – Best of UK

PART VII – Beth Harmon Queen’s Gambit

In totaal zijn er 83 luchtig geannoteerde partijen in het boek opgenomen. Dat Judit Polgar een “status aparte” heeft, wordt ook in dit boek onderstreept. Het aardige was dat D’Costa Belgische roots heeft (zelfs nog Nederlands spreekt!) en hij werd door uitgeverij Thinkers Publishing uitgenodigd om een presentatie over zijn nieuwe boek te geven tijdens de Belgische jeugdkampioenschappen in Blankenberge. Zelf was ik daar ‘toevallig’ ook om een voordracht te houden over mijn nieuwe boek “Sleutelconcepten in het Middenspel 2 – Pionnenstructuren” en was daarom ook in de gelegenheid om Lorin te ontmoeten. Niet geheel toevallig had de organisatie ook Judit Polgar weten te strikken om – naast een training – ook een simultaan voor meisjes te verzorgen. Omdat de boeken vers van de drukpers waren gerold, kon de auteur zijn eerste exemplaar op het terras buiten in ontvangst nemen. Hij sloeg het boek open – hoe kon het ook anders – op een pagina waar Judit Polgar in vol ornaat werd getoond. Met de schrijver, het boek, deze pagina én de levensechte Polgar erachter, kon ik deze bijzondere foto maken (zie foto rechts :).

Lees meer >

Het Prinsenstadtoernooi 2022 in Delft gewonnen door Stefan Bekker!

Het was een toernooi anders dan andere jaren. Het toernooi werd kleinschaliger georganiseerd dan voorgaande jaren, met plaats voor maximaal 80 deelnemers. Ook was dit jaar niet meer de aula van het Grotius College maar het DUWO Denksportcentrum aan de Zusterlaan in Delft de speellocatie. De kleinschaligheid maakte sfeer gemoedelijk en onder het genot van een tosti en een koud (alcoholisch) drankje kon er aan de bar uitgerust worden na de partijen.

Lees meer >

“De gunstelingen van Caïssa” door Hans Meijer

In oktober 2005 vergezelde ik de leden van het KPN schaakteam naar de schaakolympiade voor bedrijven bij het Kadaster in Apeldoorn. Begin dat jaar was ik bij KPN na de zoveelste reorganisatie met een gouden handdruk vertrokken zodat ik zelf niet meespeelde. Ik beperkte mij die dag tot toekijken en het spelen van enkele simultaanpartijtjes tegen IM Sipke Ernst..lees de hele column in PDF.

Deze en andere columnisten van SV Promotie,

Lees meer >

24e HZ University of Applied Sciences Schaaktoernooi

Nog 14 dagen met het laagste inschrijfbedrag!

Het 24e HZ University of Applied Sciences Schaaktoernooi zal van 6 t/m 13 augustus 2022 plaatsvinden in Vlissingen. Er worden 9 ronden Zwitsers gespeeld. Op zondag 7 augustus zijn er twee ronden. Het is mogelijk op die zondag 1 bye te nemen. De inschrijving is reeds gestart. Het inschrijfgeld bedraagt € 70,- bij inschrijving voor 1 mei,

Lees meer >

Schaakinitiatief Magazine – editie 15 april

Onze derde editie van het Schaakinitiatief Magazine staat online! Schaakinitiatief Vlaanderen vzw heeft een magazine opgericht over de schaakactualiteit in Vlaanderen en omstreken. Daarnaast bevat deze blog ook een aantal vaste rubrieken om uw schaakkennis te vergroten. Bezoek onze nieuwe editie op: lichess.org/@/schaakinitiatiefSIV/blog/schaakinitiatief-magazine-editie-15-april-2022/Rh965hcv
Veel schaakplezier!