Saoedi-Arabië weigert schakers Israël (Update 5-1)

Eind vorig jaar bleek dat er sprake was van een boycot van Israël inzake deelname aan de WK snelschaken.
Wij hebben toen besloten om dit toernooi daarom niet uit te zenden of er verslagen over te schrijven. In die overzicht kunt u diverse stukken en reacties lezen. Indien relevant updaten wij dit artikel.

 

Verklaring KNSB d.d. 4 januari 2018: www.schaakbond.nl/nieuws/verklaring-knsb-inzake-wereldkampioenschap-rapidschaak-en-snelschaak

Lees meer >

MTS Logistics GM Tournament (Izmir, Turkey)

Lees meer >

The Bordeaux Winter Open (France)

Lees meer >

Manawatu Rapid Open (Palmerston North, New Zealand)

Lees meer >

Schaakgeschiedenis in vogelvlucht 17: David Bronstein

Deze rubriek is gemaakt voor schaaksite.nl en is terug te vinden onder het kopje ‘Schaakhistorie’.  Omdat het schaakspel een eeuwenoud spel is, dat naar schatting al 3000 jaar oud is, lijkt het mij gepast om een serie korte artikelen te presenteren, waarin de schaakgeschiedenis voor het voetlicht wordt gebracht. In de vorige aflevering hebben we het gehad over Paul Keres. In deze nieuwe aflevering zullen we het hebben over David Bronstein (1924 – 2006).

Lees meer >

Belevenissen van een arbiter: waar is het gezond verstand gebleven? (2)

Het was niet de bedoeling om een vervolg te geven aan het stukje van afgelopen augustus met bovenstaande titel, maar de ontwikkelingen noopten mij om alsnog een tweede aflevering over de spelregelwijzigingen te maken. De soap was namelijk nog niet ten einde. In het eerste deel werd onder meer uit de doeken gedaan dat de tekst van artikel 7 (Onregelmatigheden) van het nieuwe reglement, wat inging op 1 juli 2017, niet helemaal overeen kwam met de interpretatie die de FIDE er begin juli aan gaf. Dit hebben ze zelf ook ingezien – of het is ze duidelijk gemaakt, want zoveel inzichtelijkheid dicht ik de verantwoordelijke heren van de FIDE nou ook weer niet toe.

Lees meer >

OPK schaaktoernooi in Delft start op donderdag 11 januari 2018 *Update

Beste schaker,

Het Open Prometheus Kampioenschap (OPK) wordt voor dit jaar alweer voor de 31e maal georganiseerd. Het zal wederom worden gespeeld op een zevental donderdagen, van januari tot april 2018, 1 partij in de 14 dagen. De prijsuitreiking vindt plaats op de achtste avond, tijdens het traditionele snelschaaktoernooi.

Toernooiopzet

De toernooiformule is al jaren ongewijzigd. Er worden 7 ronden Zwitsers gespeeld.

Er zijn twee groepen: De A-groep (rating vanaf 1700) en de B-groep (rating lager dan 1800).

Spelers met een rating tussen de 1700 en 1800 kunnen kiezen in welke groep ze willen deelnemen. De resultaten van het toernooi worden aangeboden aan de ratingcommissie van de KNSB. In de eerste 5 ronden kan twee maal een bye worden opgenomen, waarvoor een half punt vergoeding wordt gegeven. Meer byes, of byes in de zesde en zevende ronde krijgen geen vergoeding. Vooruitspelen is in onderling overleg mogelijk.

Speeldata:

donderdag 11 januari 2018

donderdag 25 januari

donderdag 8 februari

donderdag 22 februari

donderdag 8 maart

donderdag 22 maart

donderdag 12 april

donderdag 26 april (snelschaak + prijsuitreiking)

De partijen beginnen om 19:45 uur. Op de eerste speelavond inschrijven om 19:30 uur.

Prijzengeld

De hoofdprijzen voor de A- en B-groep zijn respectievelijk €350 en €150. Naast de reguliere prijzen zijn er ratingprijzen. Delftenaren en leden van de schaakclubs uit Delft strijden tevens om het Bronzen Paard, de historische trofee voor de kampioen van Delft, die onder andere door Jan Timman is gewonnen.

Lees meer >

Idiote regels (2) – claimen

Vandaag werd bekend dat de FIDE de regels nog een tikje idioter heeft weten te maken, dus kon ik niet langer wachten: hier is eindelijk het vervolg in de serie idiote regels bij het schaken.

Ik had beloofd dat dit deel over remise claimen zou gaan, maar ik heb besloten om het wat breder te trekken: claimen in het algemeen.

Ter inleiding beginnen we met die nieuwe FIDE regels.

Lees meer >

Baldursson Youth (Iceland)

Lees meer >

The Fuad Jafarov Memorial Masters (Baku, Azerbaijan)

Lees meer >

De beste wensen voor 2018. Wat zijn uw wensen?

Wij wensen iedereen het beste voor 2018. Schaaksite.nl is sinds 2010 in de lucht. Als het aan ons ligt gaan we nog een lange tijd door met de website. Wat zijn uw wensen met betrekking tot de Schaaksite? Mist u wat, wilt u meer aandacht voor bepaalde onderwerpen? Laat het weten. Dan kunnen we hier rekening mee houden.

Lees meer >

Jaarlijks Rapid toernooi “Ons Genoegen” op 13 januari


Op zaterdag 13 januari 2018 organiseert de christelijke schaakvereniging ‘Ons Genoegen’ uit Amersfoort traditiegetrouw haar jaarlijks Rapidtoernooi.

Het toernooi wordt nu al voor de elfde keer gesponsord door Holland Innovative BV, een Kenniscentrum op het gebied van technologie, project engineering en project management gevestigd te Eindhoven. Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen.

Toernooigegevens

Plaats: Het toernooi zal plaatsvinden in ons clublokaal in de Martuskerk aan de Copernicusstraat 18 (Leusderkwartier) in Amersfoort.

Lees meer >

Dick Kegge Memorial Brielle

NIEUWJAARS TOERNOOI 2018 – DICK KEGGE MEMORIAL te BRIELLE

Op zaterdag 13 januari 2018 houden wij weer ons traditionele nieuwjaarstoernooi.
Voor jong en oud organiseert schaakvereniging Het Houten Paard weer een leuke wedstrijd, waarbij de gezelligheid centraal staat.

Het programma voor deze dag ziet er als volgt uit:

Aanwezig melden / inschrijven 10:00 – 10:15 uur

10:30 uur aanvang schaakwedstrijd

Maximaal 60 deelnemers spelen volgens het zwitsers systeem 8 ronden om de titel Nieuwjaars kampioen 2018.

Lees meer >

23rd Bošnjaci Open (Croatia)

Lees meer >

Meet and Greet Anish Giri in Hilversum

Schaakliefhebbers kunnen op 9 januari aanstaande in Hilversum Nederlands beste schaker ontmoeten. In de aanloop naar het Tata Steel Chess Tournament komt grootmeester Anish Giri naar Foodhall Mout in Hilversum. Hij wordt vergezeld door schaakexpert Hans Böhm en toernooidirecteur Jeroen van den Berg. Schaakliefhebbers kunnen in gesprek met Giri en Böhm en mogen ook achter het bord plaats nemen om een partij tegen hen te spelen. Het evenement is voor iedereen vrij toegankelijk en vindt plaats van 10.30 tot 12.30 uur op dinsdag 9 januari.

Lees meer >

Schaakrubrieken weekend 30 december 2017

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar diverse schaakrubrieken. Wij streven naar publicatie op de woensdag na het voorgaande weekend. Wij proberen de besproken partijen in een viewer te tonen.

Lees meer >

125-jarig jubileum SG Amersfoort

Beste schaakliefhebber,

Op 3 februari 2018 is het op de dag af 125 jaar geleden dat het Schaak Genootschap Amersfoort is opgericht! Voorwaar een heugelijke dag voor de leden van deze mooie vereniging, maar ook zeker voor de denksport in Amersfoort.

Als vereniging hebben wij in één-en-een-kwart eeuw het nodige mogen bijdragen aan zowel het plezier in alsmede de promotie van onze geliefde sport.

Wij zijn inmiddels een stabiele vereniging met een volwassen seniorenafdeling die acteert op verschillende niveaus van de landelijke en regionale competities. Daarnaast beschikken wij ook over een enthousiaste jeugdafdeling waar jaarlijks weer nieuwe kinderen de eerste stappen op het schaakbord zetten.

Uiteraard willen wij het jaar 2018 gebruiken om deze mijlpaal te vieren. Dit doen wij niet alleen tijdens onze clubavonden op vrijdagavond maar ook door middel van een aantal evenementen hopen wij de aandacht op deze mijlpaal en op het schaakspel te vestigen in de stad, de regio en waar mogelijk zelfs in het hele land.

Ons programma voor het komende jaar:

  • 3 februari 2018: viering van het jubileum met clinics, receptie en feestavond voor (oud)leden
  • 17 maart 2018: organisatie van een Leeftijd-Tweetallentoernooi
  • 15 april 2018: organisatie van een SGS jeugd Grandprix toernooi
  • 26 mei 2018: organisatie van een groot Open Schaaktoernooi
  • september 2018: organisatie van het Fenny Heemskerk SGS Dames Kampioenschap

Wij hopen u als liefhebber met warm hart voor het Schaak Genootschap Amersfoort én de edele schaaksport bij één of meer van deze activiteiten te mogen verwelkomen.

Namens het bestuur en de jubileumcommissie,
Jeroen Schuil (voorzitter)

Lees meer >

3 januari, 19.00 uur: Magnus Carlsen tegen Hikaru Nakamura om het Chess.com Speed Chess Kampioenschap

Magnus Carlsen, de regerend wereldkampioen klassiek schaak en snelschaak, zal het opnemen tegen viervoudig Amerikaans kampioen Hikaru Nakamura in de finale van het Chess.com Speed Chess Kampioenschap, het sterkste online schaaktoernooi ooit gehouden met een prijzengeld van $50.000 (€41.423).

Carlsen, uit Noorwegen, zal proberen zijn Chess.com-titel van vorig jaar te prolongeren maar zal daarvoor wel snelschaakspecialist Nakamura, misschien wel de meest ervaren onlinespeler van de wereld,

Lees meer >

The 2018 Australian Championship (Cammeray, NSW, Australia)

Lees meer >

The 29th Roquetas de Mar International Open (Spain)

Lees meer >

The 3rd Heraklion “Fischer Memorial” GM-norm tournament (Crete, Greece)

Lees meer >

22nd Heraklion IT Open (Crete, Greece)

Lees meer >

The 40th Greek Women’s Championship (Thessaloniki)

Lees meer >

40th International “White Tower”

Lees meer >