Deelnemersveld NK schaken 2022 bekend

Het deelnemersveld voor het NK algemeen (21-30 december) in Groningen is bekend. Op 19 en 20 november spelen de regionale bondskampioenen voor 2 extra plaatsen in het knock out toernooi dat bij het Groningen Chess Festival gespeeld wordt.

Lees meer >

Een dagje Deventer: alles Koek en IJssel; Pallas – Spassky’s 3.5-4.5

De Spassky’s wonnen opnieuw met het kleinst mogelijke verschil en na drie ronden kunnen we niet anders dan concluderen dat we uitermate efficiënt met onze winstpartijen omspringen. Met 11,5 bordpunt is het doelsaldo nog steeds negatief, maar staan we wel hoog in het linker rijtje. Net als in de vorige ronde viel het ook vandaag in Deventer weer allemaal net op zijn plaats. De twee Henken in het team,

Lees meer >

Fischer Chess (niet random)

Paul Duchateau heeft een variant bedacht op Fischer Random Chess (Chess960), namelijk Fischer Chess. In het kort komt het er op neer dat beide spelers om de beurt de positie van een stuk bepalen (die voor wit en zwart geldt, dus een koning op c1, dan ook een koning op c8). Daarbij zijn wel wat beperkingen waar stukken mogen staan. Als alle stukken zijn opgezet wordt er begonnen met schaken.

Lees meer >

Eline Roebers is IM!

Als we klikken op ratings op de site van de Fide zien we bij de 16-jarige Eline Roebers het volgende staan (zie afbeelding rechts).

Ja, het is echt waar: Eline is benoemd tot internationaal meester. Er zijn niet veel jongeren in Nederland die dat op hun 16de flikken en zeker geen meisje. Dat is niet denigrerend bedoeld overigens. Deze titel is een absolute mijlpaal in het schaakleven van Eline die momenteel op het EK-jeugd zit te schaken.

Lees meer >

Verslagen meesterklasse ronde 3

De verslagen van de derde ronde van de meesterklasse, zover beschikbaar:

➔ partijen meesterklasse

Lees meer >

De zuidelijke Kraker

Schaakverslag KNSB wedstrijd tussen De Stukkenjagers en Zuid-Limburg

Zaterdag 5 november mochten de Stukkenjagers 1 bij het altijd vertrouwde Cinecitta aantreden tegen Zuid Limburg 1.

De Stukkenjagers hadden al ergens een matchpunt meegepikt en hoopte hier een slag te kunnen slaan. Zuid Limburg met veel bekende namen is echter een taaie opponent. Een mix tussen jonge talenten en paar zeer sterke ervaren spelers.

Lees meer >

ERP

Een verhaal uit het leven van een schaakproblemenmaker (Henk Prins) die ook amateur clubschaker is.

ERdogan – Prins (ERP)

In de schaakproblematiek kom je soms bijzondere problemen en thema’s tegen. Zo zag ik in een tweezet van de Oekraïense grootmeester Vasil Dyachuk een bijzonder, uit de eindspelstudiewereld overgenomen thema gedemonstreerd.  Dat eindspelthema heet het Valladão-thema,

Lees meer >

Vriendschappelijke Meesterklasse’strijd’ eindigt in 10-0. Iedereen blij!?

Ronde 3 van de Meesterklasse, met KC 1 – Apeldoorn 1 op het menu. De laatste jaren waren het altijd spannende wedstrijden, zie de verslagen van 2019 en 2021, ditmaal leek er een soort vriendschappelijke loomheid over de spelers en teamleiders heen te hangen.

Het begon al met het vooruitspelen. Kersverse IM Eline werd weer eens ergens naar toe uitgezonden (sorry, ik hou het na het WK Jeugd,

Lees meer >

“Wat heb ik nu aan mijn fiets hangen?” door Manuel Nepveu

Het zeventigjarig bestaan van onze schaakclub is niet ongemerkt voorbij gegaan. Feest, een vuistdik clubblad en een fraai uitgegeven boek met “de beste” columns die op onze website zijn verschenen. De leden hadden het clubblad gevuld met bijzondere ontboezemingen, lees de hele column in PDF.

Deze en andere columnisten van SV Promotie, schreven samen meer dan 1000 columns. U leest ze op onze site.

Training Ivan Sokolov in het Max Euwe Centrum

Op woensdag 16 november geeft grootmeester Ivan Sokolov een training in het Max Euwe Centrum. Sokolov is meervoudig Nederlands kampioen en behoorde jarenlang tot de top van de wereld. De afgelopen jaren heeft hij zich toegespitst op coaching. Hij begeleidde bijvoorbeeld het Oezbeekse team dat bij de afgelopen olympiade de gouden medaille won. Ook is hij een gevierd auteur. Zijn boek, ‘Winning Chess Middlegames – An essential guide to pawn structures’ won in 2009 de ‘book of the year award’ van de Engelse Schaakbond.

Lees meer >

Boekrecensie: Cognitive Chess: Improving Your Visualization and Calculation Skills, Konstantin Chernyshov

In het Engels zeggen ze altijd ‘never judge a book by its cover’. Het boek *Cognitive Chess, Improving Visualization and Calculation Skills* van Konstantin Chernyshov is niet een boek dat ik per se zal prijzen, noch een boek dat ik zou afraden. In dit geval geloof ik dat de verwachtingen die ik had gewoon niet overeenkwamen met de wat het was/de realiteit.

Toen ik dit boek kreeg (zonder vooraf veel onderzoek te hebben gedaan),

Lees meer >

Krantenrubrieken weekend 30 oktober 2022

Wekelijks publiceren we de diverse schaakrubrieken van de weekendkranten. Wij streven naar publicatie op de woensdag of donderdag na het voorgaande weekend.

Lees meer >

Boekenbeurs

 

Op zaterdag 12 november is er weer een boekenbeurs in het Max Euwe Centrum. Tussen 11:00 en 14:00 uur bent u van harte welkom. Toegang is, zoals u van ons gewend bent, kosteloos. Daarnaast bieden wij onze boeken tegen zeer schappelijke prijzen aan.

Naast ons eigen aanbod zijn er ook andere aanbieders aanwezig dus er is een ruim assortiment! Particulieren kunnen tot woensdag 9 november een tafel reserveren door een mailtje te sturen naar euwemec@xs4all.nl .

“Dat heeft Johan wel verdiend”: naamplaat op schaaktafel en herdenkingstoernooi voor overleden schaker/schrijver

De gemeenteraad van Baarn heeft besloten tot een eerbetoon aan schaker/schrijver Johan Hut die in mei 2020 op 59-jarige leeftijd onverwacht is overleden. Een van de schaaktafels die volgend jaar een plek krijgen in het beroemde Baarnse park de Pekingtuin wordt ter nagedachtenis van Johan voorzien van een messing naamplaatje. Baarn stelt tevens vijf jaar lang een subsidie van 500 euro beschikbaar voor een door de lokale schaakvereniging te organiseren herdenkingstoernooi.

Lees meer >

Snelschaakmatch Eline Roebers – Erik van den Doel. En: schaakinzicht

Grootmeester Erik van den Doel en jeugdtalent Eline Roebers speelden zondagmiddag 30 oktober jl. een snelschaakmatch in café De Laurierboom (Laurierstraat 76, Amsterdam). Het was de side-match bij de jaarlijkse match die snelschaakbeest Hing Ting Lai speelt. Deze jaarlijkse evenementen, georganiseerd door Dirk Goes, vinden dus altijd plaats in een gezellige en rumoerige atmosfeer van kroegbezoekers die gewoon doorzuipen en kletsen. Het is feitelijk een bizarre sfeer voor topsport,

Lees meer >

Persberichten Philidor: Waling Dijkstra-toernooi en kloksimultaan

Speciale weekendeditie van Waling Dijkstra Schaaktoernooi en kloksimultaan Sipke Ernst
Koninklijke Schaakclub Philidor 1847 uit Leeuwarden houdt een speciale weekendeditie van haar jaarlijkse Waling Dijkstratoernooi. Ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan duurt het toernooi niet uit één dag, maar drie dagen.

Speeldata en -locatie
Het Waling Dijkstratoernooi wordt van 11 tot en met 13 november gehouden in het Nederlands Denksportcentrum Tresoar, Boterhoek 1 in Leeuwarden.

Grootmeester Sipke Ernst schaakt kloksimultaan tegen een recordaantal van 47 tegenstanders
Schaakgrootmeester Sipke Ernst schaakt zaterdag 19 november simultaan tegen 47 tegenstanders.

Lees meer >