Bundesliga 2017-2018

Lees meer >

9th WLC Weekender (Eindhoven)

Lees meer >

Croatian Women’s Championship (Zagreb)

Lees meer >

De Schaakwereld en de AVG: de kleine lettertjes(?)


Nu binnenkort de AVG 2018 van kracht wordt gaan we hier op Schaaksite aandacht aan besteden. Dit om organisatoren, schaakverenigingen, webmasters en andere belanghebbenden een platform te bieden waar informatie kan worden uitgewisseld. Enige dagen geleden hebben we gemeld hoe we met de Schaaksite hier mee om gaan. Zie hier.

Hoogeveen Schaaktoernooi

Inschrijving Hoogeveen is geopend sinds enkele dagen. Wanneer op deze link wordt geklikt (o.a. te vinden op de inschrijfpagina) dan zien we de volgende tekst:

In het kader van de Algemene verordening gegevensbescherming dient iedere deelnemer zich te commiteren aan de volgende privacyregels:

  • Door inschrijving voor het Hoogeveen Schaaktoernooi geeft de deelnemer toestemming:
  • dat de organisatie van het Hoogeveen Schaaktoernooi de naam, geslacht, rating, FIDE ID, KNSB ID, uitslagen, stand en partijen van de deelnemer vermeldt op de website van het Hoogeveen Schaaktoernooi;
  • dat de organisatie van het Hoogeveen Schaaktoernooi de naam, rating, FIDE ID, KNSB ID en uitslagen van de deelnemer doorgeeft aan de KNSB ten behoeve van ratingverwerking door KNSB en FIDE.
  • dat de organisatie van het Hoogeveen Schaaktoernooi emailadres, telefoonnummer en adres van de deelnemer registreert ten behoeve van communicatie met de deelnemer en het verstrekken van informatie over het Hoogeveen Schaaktoernooi;
  • dat de organisatie van het Hoogeveen Schaaktoernooi foto’s van de deelnemer op de website van het Hoogeveen Schaaktoernooi publiceert en het fotografen toestaat om foto’s te nemen tijdens het schaaktoernooi.
Lees meer >

Schaakrubrieken weekend 19 mei 2018

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar diverse schaakrubrieken. Wij streven naar publicatie op de woensdag na het voorgaande weekend. Wij proberen de besproken partijen in een viewer te tonen.

Lees meer >

Chinese Chess League Division A

Lees meer >

Candidate Moves

Na Play 1…b6 (2005), The Philidor Files (2007) en Play the Scandinavian (2010) komt de Franse grootmeester Christian Bauer in 2018 met een nieuw boek, Candidate Moves. Na drie openingsboeken was het tijd voor iets anders. Aan de hand van 41 partijen van Bauer worden een viertal thema’s besproken: kwaliteitsoffers, tactische stellingen, koning in het centrum en rustigere partijen. Opvallend hierbij is dat iedere partij tweemaal wordt behandeld: één keer vanuit het witte perspectief en één keer vanuit het zwarte perspectief.

Bauer is geen onbekende in Nederland. Zo heeft hij afgelopen Pinksterweekend nog het Limburg Open (gedeeld) op zijn naam geschreven. Iets wat hij in 2017 ook al had gepresteerd. Het jaar daarvoor werd hij gedeeld tweede. Drie van de geanalyseerde partijen zijn afkomstig uit dat toernooi. Dat Bauer een sterke grootmeester is, blijkt eveneens uit zijn piekrating van 2682. Daarnaast heeft hij driemaal het kampioenschap van Frankrijk gewonnen.

Lees meer >

Inschrijving 22ste editie van het Hoogeveen Schaaktoernooi geopend

Beste schaakliefhebber,

De zomer moet nog echt beginnen, maar wij zijn druk bezig met de voorbereidingen van de 22ste editie van het Hoogeveen Schaaktoernooi. Het toernooi wordt dit jaar van zaterdag 20 t/m zaterdag 27 oktober gehouden. Over enkele weken kunnen de deelnemers van de matches worden gepresenteerd. De inschrijving voor de amateurtoernooien en de open groep is gisteravond geopend. Iedereen kan zich inschrijven via de volgende link: www.hoogeveenchess.nl/nl/inschrijven

Ik hoop jullie allemaal weer te kunnen begroeten.

Lees meer >

Sipke Ernst voert achttal winnaars bij Limburg Open aan

Het Limburg Open 2018 dat het afgelopen Pinksterweekeinde werd gespeeld, zit er weer op. Met maar liefst 464 deelnemers werd de 12de editie een groot succes. De spelers werden onderverdeeld in een A-, B- en C1- en C2-groep. In een volledig nieuw opgetrokken sporthal ‘De Geusselt’, tegen het stadion van MVV aan, mocht het toernooi zich verheugen in een mooie ambiance.

Blik in de speelzaal.

Deze moderne accommodatie voldeed aan de tegenwoordige eisen om ook een schaaktoernooi te huisvesten. Er was zowaar airconditioning en het sfeervolle café stond vol met tafels waar schaakborden op waren gezet. Ook een mooie commentaarzaal waar IM Stefan Kuipers elke dag het publiek wist te vermaken.
Het toernooi mag zich elk jaar verheugen op al zijn vrijwilligers die bergen met werk verzetten om dit grote evenement tot een groot succes te maken. Men had bij deze twaalfde editie ook een aardige attentie klaarliggen voor de deelnemers die maar liefst tienmaal hadden gedaan aan dit toernooi. Dat bleken er zeven te zijn.
De hoofdgroep was sterk bezet waarbij de voormalige Roemeen Liviu-Dieter Nisipeanu, de Fransman Christian Bauer en Erwin l’Ami de drie spelers waren met een rating boven 2600.

     

(De drie 2600+ -spelers op een rijtje. V.l.n.r. Nisipeanu, Bauer en L’Ami)

Lees meer >

Bundesliga Play-off: OSG Baden Baden – SG Solingen (24 mei 15:00)

OSG Baden Baden en SG Solingen hebben in de reguliere Duitse competitie evenveel matchpunten behaald en spelen daarom a.s. donderdag in een play-off om de titel. Bij SG Solingen spelen de Nederlanders Anish Giri, Loek van Wely, Robin van Kampen, Benjamin Bok, Jan Smeets en Erwin L’Ami. Het Nederlandse team wordt aangevuld met o.a. Pentala Harikrishna, Richard Rapport en Markus Ragger. Anish Giri heeft dit jaar nog niet gespeeld en Benjamin Bok speelt deze week nog 2 ronden in de Saint Louis Summer Chess Classic dus het is de vraag of zij spelen.

In de tiende ronde won SG Solingen verrassend van OSG Baden Baden met 4.5-3.5.  Zeven van de acht partijen eindigden in remise. Erwin L’Ami bracht het beslissende punt binnen door Arkadij Naiditsch te verslaan! OSG Baden Baden wordt gesponsord door Grenke en heeft het kampioenschap sinds 2005 11 keer gewonnen. Slechts een keer ging het kampioenschap naar een ander team … SG Solingen in het seizoen 2015 – 2016.

Lees meer >

Altibox Norway: who is hot and who is not?

A.s zondag begint in Noorwegen het Altibox toptoernooi. De organisatie streeft er na de top 10 van de wereld uit te nodigen maar dat is natuurlijk een ‘moving target’. Van de huidige top 10 ontbreken Anish Giri en Vladimir Kramnik. Anish is sinds kort weer terug in de top 10 na zijn uitstekende resultaat in het Tata schaaktoernooi. Vladmir Kramnik heeft enige gezondheidsproblemen na het slopende kandidatentoernooi. De 8 spelers uit de top 10 zijn aangevuld met Vishy Anand en Lev Aronian.  Ik was benieuwd wie van de spelers de beste performance rating over de afgelopen 6 maanden heeft.

Lees meer >

Overzicht meerdaagse toernooien eind mei t/m half augustus 2018

Naam toernooi Plaats Startdatum Einddatum Inschrijven
9e WLC Weekendtoernooi Eindhoven 25-05 27-05 Klik hier…
Karel Kuip Vierkampen 2018 Haarlem 25-05 27-05 Klik hier…
45e Open Kampioenschap van Utrecht Utrecht 01-06 03-06 Klik hier…
13e HSG Open Hilversum 22-06 24-06 Klik hier…
NK Schaken Algemeen en Dames Amsterdam 01-07 08-07
8e Amsterdam Science Park Chess Amsterdam 07-07 15-07 Klik hier…
12e Leiden Chess Tournament Leiden 13-07 22-07 Klik hier…
Open Nederlands kampioenschap Dieren 24-07 02-08 Klik hier…
22e Hogeschool Zeeland toernooi Vlissingen 04-08 11-08 Klik hier…
34e Open Geraardsbergen Geraardsbergen 11-08 15-08 Klik hier…
18e Open Brasschaat Brasschaat 18-08 26-08 Klik hier…
Lees meer >

2 x Chinese Championship 2018 (Xinghua)

Lees meer >

Limburg Open 2018

Website | Opzet | Speelschema | Partijen

Eindstanden: Groep A, Groep B, Groep C-1, Groep C-2,Veteranen

Lees meer >

Korte rokade brengt Afek derde zege in Bussum

Yochanan Afek voelt zich thuis in Bussum. Maandag won hij het Pinkstertoernooi van BSG voor de derde keer. De eerste twee keer gedeeld, nu met anderhalf punt voorsprong op de nummers twee.

Afek in 2015, gefotografeerd door Frans Peeters

Afek was de nummer vier op rating, maar is alweer 66 en misschien zijn er jonge tegenstanders die hem hopen te verslaan op snelheid of op uithoudingsvermogen. De Amsterdammer is echter een prima rapidschaker.

In de derde ronde won Afek van Thomas Willemze, de hoogste ratinghouder. Na een remise tegen Dharma Tjiam, een favoriet die zich op het laatste moment had aangemeld, ging hij door met scoren tegen Jaap Vogel (in de jaren zeventig deelnemer aan het Nederlands kampioenschap), Gert Timmerman (in 2002 wereldkampioen correspondentieschaak) en Roman Tomaszewski, een niet zo bekende Pool die in Dortmund woont.

 

Curieuze rokade

Die laatste overwinning was voor Afek een leuke finale. In het verre middenspel besliste hij een onduidelijke stelling met de korte rokade, waarna Tomaszewski vrijwel meteen opgaf. Vaak vergeten spelers (vooral tegenstanders) dat die zet nog mogelijk is. Je mag Afek met recht een expert noemen in ongebruikelijke zetten. Hij is probleemcomponist en schreef bovendien samen met Hans Böhm zes boeken over de stukken van het schaakspel. Dat hij nu juist het toernooi besliste met een curieuze rokade, was een kers op de taart.

Lees meer >

Sipke Ernst wint 12e BPB Limburg Open!

Sipke Ernst heeft de 12e editie van het BPB Limburg Open gewonnen! De Groningse grootmeester eindigde gelijk in punten met onder anderen GM Liviu-Dieter Nisipeanu, GM Christian Bauer en GM Erwin l’Ami, maar werd op basis van TPR eindwinnaar van het toernooi. Ernst behaalde in een erg sterk deelnemersveld met negen grootmeesters, waarvan drie boven de 2600, 5,5 punt uit 7 wedstrijden en was met een TPR van 2683 voor de eerste keer de beste speler van het toernooi in Maastricht.

Lees meer >

Eerste Goois VO Schaakkampioenschap in Bibliotheek Hilversum

Schaken is populair bij de jeugd op basisscholen en bij volwassenen op schaakclubs, maar op de middelbare school haken jonge schakers vaak af. Daarom hebben het A. Roland Holstcollege, het Gooisch Lyceum, de Huizermaat en de St. Vitusschool samen met Bibliotheek Hilversum en de Stichting Hilversum Schaakt de handen in één geslagen en het eerste Goois VO Scholenkampioenschap georganiseerd. Deze zal dinsdag 22 mei a.s. plaatsvinden in Bibliotheek Hilversum van 14.15 tot 17.00 uur. Scholieren uit het Voortgezet Onderwijs (VO) die met minimaal vier spelers deelnemen maken kans op de kampioenstitel en bijbehorende grote beker.

Schaak- en jeugdtrainer Pascal Losekoot verzorgt de toernooileiding. Hij ziet dat schaken juist voor middelbare scholieren veel kan betekenen: “Het helpt met leren strategisch en analytisch te denken, maar ook met je concentratie vasthouden. Allemaal zaken die op die leeftijd belangrijk zijn voor je ontwikkeling.”.

Het Goois VO Schaakkampioenschap maakt deel uit van een doorlopende reeks activiteiten die de Stichting Hilversum Schaakt samen met de Hilversumse schaakclub HSG organiseert. Zo is er op 17 juni het 20e HSG Open Jeugdtoernooi in Pinetum Blijdenstein te Hilversum en aansluitend op 22 juni tijdens het HSG Open schaaktoernooi de schaakclinic voor basisscholen in hotel Lapershoek in Hilversum. Alle informatie over het VO Schaakkampioenschap en de andere schaakevenementen voor de jeugd is te vinden op www.hsgopen.nl

Lees meer >

U25-U10 German Championship (Willingen, Sauerland)

Follow Chess en Chess24:

U25 A U25 B U25 C U18 U16 U14 U12 U10 Girls U18 U16 U14 U12 U10

Lees meer >

Chess on the Beach!


Schaken op het strand? Waar? In Groningen natuurlijk!
Wanneer: op zondag 24 juni, vanaf 11.00 uur (aanwezig 10.30)
Kledingvoorschrift: aangepast an de omstandigheden!
Bij slecht weer wordt er binnen gespeeld.
Aanmelding

 

Op het Stadsstrand bij DOT, Vrydemalaan 2 Groningen, wordt op stenen schaaktafels een dubbelrondige rapidvierkamp gespeeld met (onder enig voorbehoud): Sipke Ernst,

Lees meer >

2 x Mongolian Championship (Arkhangai)

Lees meer >

Bulgarian Individual School Championship Albena 2018

Lees meer >

Blindschaken met GM Van Den Doel tijdens veganistisch diner.

Op vrijdag 1 juni zal grootmeester Erik van den Doel deelnemen aan een sociaal evenement te Lent. We kennen Erik natuurlijk allemaal als beroepsschaker, maar wat minder bekend is dat Erik zich inzet tegen dierenleed, tegen de milieu problemen die samenhangen met de veestapel en zich inzet voor de Partij van de Dieren. Tijdens een volledig veganistisch buffet inclusief drankjes voor 22,50 euro, is er de mogelijkheid blind te schaken tegen de grootmeester tijdens de gangen door.

Lees meer >

Een bijzondere dag in de schaakgeschiedenis: 23 mei 1962

Wereldkampioenen, aanstaande en ex-wereldkampioenen verliezen slechts zelden. En als dat gebeurt, dan vermoedelijk minder met wit maar meer met zwart. En het is nog zeldzamer wanneer dat twee van hen op eenzelfde dag overkomt, met wit nog wel. Dat was het geval in het kandidatentoernooi van 1962 in Curacao: in de 13e ronde verloor Fischer met wit van Petrosian; Tal verloor met wit van Geller.

Tal en Fischer met wit op dezelfde dag elk een punt ingeleverd, het is vermoedelijk een unieke gebeurtenis. Dat kandidatentoernooi was überhaupt behoorlijk uniek, een kraamkamer van wereldkampioenen: Tal, Fischer en Petrosian bereikten ieder het allerhoogste, terwijl Kortsjnoj er welgeteld één winstpartijtje vanaf zat (Baguio 1978). Dat is de helft van het deelnemersveld! En vlak de andere helft niet uit: Keres, Geller, Benkö en Filip. Pal Benkö leeft als enige nog en is inmiddels bijna 90 jaar oud.

Met zoveel wereldkampioensmateriaal aan tafel kan zoiets uitzonderlijks natuurlijk gebeuren, zou je zeggen. Zeker, maar zo niet in het kandidatentoernooi van 1959, toch met dezelfde drie als hierboven genoemd, nota bene aangevuld met de ex-wereldkampioen Smyslov. Ik ben benieuwd hoeveel andere dagen getraceerd kunnen worden, waarop twee van dit soort jongens met wit hebben verloren.

De meest bizarre zet?

Een van de meest bizarre zetten ooit op dit niveau vertoond, althans voor mij, zag op die dag het levenslicht, namelijk in de partij Fischer – Petrosjan.

Fischer speelde hier 8. Lc3-a5. Naar verluidt had Petrosian nog nooit eerder de Franse McCutcheon variant uit de kast gehaald, dus er is wat voor te zeggen om de verrasser te verrassen. Kennelijk was deze zet door een zekere Kopajev gesuggereerd. Top.

Petrosjan reageerde koeltjes met 8. – 0-0 9. Ld3 Pc6 10. Lc3 Pxc3 11. bxc3, en na 11. – f6 stond wit goed voor paal: de helft van zijn eerste 10 zetten met de zwartveldige loper, wie verzint dat? Als je niet weet wie de witspeler is zou je aan een vooropgezette vernedering kunnen denken: “Alsjeblieft, ik geef je twee zetten cadeau, sukkel” :-). Petrosjan moest in elk geval hard werken voor zijn punt…

De slechtste goede loper en de beste slechte loper ooit?
Maar dan zijn we er nog niet. De volgende stelling uit de partij Tal – Geller is een plaatje:

Lees meer >

Attica Team Cup – Final 4 (Greece)

Lees meer >