Puntenschaak

Jeugdschakers willen graag een partijtje spelen, maar in het begin kunnen ze nog niet mat zetten. Mat is een ruimtelijk begrip waar je negen velden moet beheersen. Beginnende jeugdschakers hebben nog geen ruimtelijk inzicht.

Alof Wolt is met het idee gekomen om de punten van de geslagen stukken te laten tellen, en wie het eerst 24 punten heeft, heeft gewonnen. Hij stuitte tegen het probleem dat kinderen van 6 jaar nog niet goed zijn in het tellen,

Lees meer >

Jeugdjournaal over schoolschaak, nos.nl over supertalenten

Vind jij schaken een leuke sport? De meer dan 150 kinderen die dit weekend meededen aan een schaaktoernooi in Utrecht in ieder geval wel. Eén team deed het wel heel erg goed. De leerlingen van de Internationale School Utrecht wonnen alle wedstrijden. Dat ze op deze school zo goed zijn, is niet zo gek. De kinderen zijn al heel jong begonnen.

Lees en/of kijk verder: jeugdjournaal.nl/artikel/2510429-deze-kinderen-winnen-alle-wedstrijden-tijdens-schaaktoernooi

“Je speelt als een 8-jarige.”

Lees meer >

Combineren 13: “Uitschakelen verdediging – weg+mat”

Deze nieuwe rubriek is primair geschreven voor minder geoefende clubschakers, waarin de beginselen van het combinatiespel centraal wordt gezet. Aan de hand van enkele instructieve voorbeelden wordt benoemd waar men op kan letten tijdens een partij. Dit alles met een knipoog naar de Stappenmethode, waar grotendeels de terminologie en andere aspecten aan ontleend zijn. En uiteraard kan men meteen wat gaan oefenen. Deze serie kunt u vinden onder de link “leren combineren”Veel plezier!

 

Inleiding

We hebben het al eerder gehad over het thema “Uitschakelen van de verdediging”. Om precies te zijn: in aflevering 4 van deze serie, spraken we over verschillende vormen van het uitschakelen van verdedigers.

Ook in aflevering 9 (Het interferentiemotief) kwam een bijzondere vorm, het onderbreken van een lijn, rij of diagonaal van een verdediger aan bod. We zoomen nu in op een specifieke vorm, hoe het weglokken of het wegjagen van een verdediger kan leiden tot een matmotief of iets ingewikkelder, tot een mataanval. Als je in een bepaalde stelling het gevoel hebt dat er een combinatie inzit, is het van belang om gericht te gaan zoeken. Daartoe kun je je gericht oriënteren op verschillende kenmerken. In dit geval gaan we op zoek naar stukken met een verdedigende functie. De vraag die dan direct opkomt is of je die verdediger kunt weglokken of wellicht kunt wegjagen. Het leuke van dit thema, in de Stappenmethode “Uitschakelen verdediging weg+mat” dat je op zoek moet naar matmotieven of zelfs een mataanval. Juist het ontdekken van de verschillende signalen in een stelling moet je helpen om de combinatie boven water te krijgen.

Lees meer >

Goed of fout? (3)

Deze stelling ontstond na de 50e zet van zwart in de partij* tussen Parham Maghsoodloo (2742) en Pavel Eljanov (2691) Chennai december 2023. Wit speelde hier 51. Te3. Is dit goed of fout? Antwoord…

Lees meer >

Max Euwe Centrum na verhuizing weer open

Het Max Euwe Centrum is verhuisd en weer open. Schaker en niet-schakers welkom: kan voor beiden interessant zijn!

Zie:

Max Euwe Centrum (schaakmuseum/-bibliotheek) weer open

Artur Margaryan verrassende winnaar rapidtoernooi Dordrecht

In Dordrecht, één van de oudste steden van Nederland, was het gisteren tijd voor een toernooi met één van de oudste spellen ter wereld, het schaakspel. Vanuit allerlei hoeken van het land kwamen er mensen naar de prachtige speellocatie, het Johan de Witt-gymnasium. Wij als organisatie dachten er als eerste te zijn, maar dat was niet het geval. Toen we rond 8 uur de aula van de school binnenliepen, bleek de eerste deelnemer daar al te zitten. ‘’Hebben jullie je al kunnen aanmelden?’’ vroeg hij ons. ‘’Nee meneer, wij organiseren dit toernooi…’’ We kunnen het hem niet echt kwalijk nemen dat hij niet had verwacht dat wij als jeugdige spelers het toernooi organiseerden want voor zover ik weet, is dat zeer zeldzaam. Omdat we vrij jong zijn, hebben we het waarschijnlijk anders aangepakt dan organisaties vol volwassenen. Een draaiboek? Dat hadden wij niet nodig. Eigenlijk ging alles zomaar vanzelf. Helemaal toevallig was dat natuurlijk niet. Op vrijdagmiddag konden we als organisatie samen met de ouders van Mees met dank aan de leerjaarcoördinator van Mees de school al in om alles klaar te zetten. Op de dag zelf hadden we ook nog eens de hulp van toparbiter Yannic Husers. Hij zorgde ervoor dat er elke ronde weer een nieuwe indeling gemaakt werd waardoor het toernooi snel en soepel kon verlopen. Over de catering hoefden we ons ook geen zorgen te maken want dat werd fantastisch geregeld door de ouders van Mees.

De organisatie

Lees meer >

Al bijna 400 aanmeldingen Limburg Open, wacht niet te lang

Sinds de inschrijving is gestart (op 5 februari) hebben zich al bijna 400 spelers aangemeld voor het 16e BPB Limburg Open.

In sporthal De Geusselt kunnen maximaal 600 spelers geplaatst worden. Als je wil meedoen, wacht dan niet te lang met aanmelden. 

Limburg Open verwelkomt je graag tijdens het komende pinksterweekeinde (van 17 t/m 20 mei) in Maastricht. Het toernooi staat bekend als het grootste en leukste weekendtoernooi van Europa.

Lees meer >

Chessable Research Awards 2024

Karel van Delft vraagt aandacht voor de Chessable Research Awards 2024. Dat is een project waarbij universitaire studenten een prijs kunnen verdienen met een onderzoeksvoorstel dat een relatie heeft met schaken.

Het kan over schaaktechnische zaken gaan, maar ook over bijvoorbeeld maatschappelijke kwesties zoals de toegevoegde waarde van schaken in verzorgingshuizen.

Lees verder het hele bericht (in Engels).

Lees meer >

Stockfish 16.1 uit

Dit weekend is Stockfish 16.1 uitgekomen. Dankzij onder andere een “secondary neural network” weer iets sterker dan de voorganger, Stockfish 16. Zie voor meer informatie: stockfishchess.org/blog/2024/stockfish-16-1/

3 maart: Open Apeldoorns Snelschaakkampioenschap 2024

Zondagmiddag 3 maart vindt het 25e Open Apeldoorns Snelschaakkampioenschap plaats. Wegens plaatsgebrek wordt er dit jaar in twee groepen en op twee locaties gespeeld:

  • De hoogste 12 aanmeldingen op rating plus 2 door de organisatie aangewezen wildcards (bijvoorbeeld veelbelovende jeugdspelers) vormen de A-groep en spelen 13 ronden all-play-all in de Flierefluiter;
  • De overige deelnemers (maximaal 26) vormen de B-groep en spelen 13 ronden Zwitsers in Humphrey’s Café.
Lees meer >

Is schaken, is journalistiek moeilijk?

Is schaken moeilijk? Is spelen moeilijk?

Is undercover gaan en is goede vragen stellen moeilijk?

Let op: schaken/spelletjes zijn een (fiks) zijpad in deze blogpost.

 

Krantenrubrieken weekend 17 februari 2024

Wekelijks publiceren we de schaakrubrieken van Dimitri Reinderman voor HDC Media, Henk Prins voor het Reformatorisch Dagblad, Nick Maatman voor Dagblad van het Noorden / Leeuwarder Courant en Hans Ree in de Groene Amsterdammer.

Lees meer >

Daniel Noteboom-toernooi: over muziek, drank en ‘Mijn geheim’

Vorige weekend vond alweer het 83e Daniel Nooteboom-toernooi plaats. Ik was er niet bij, maar maakte deze terugblik:

Noteboom-toernooi 2024. Van den Doel voor Becx en Lahaye. Over muziek, geheimen en drank

Winnaar Van den Doel vertelt over intuïtie, en ook over muziek. De vroegere ‘Mijn Geheim’-man Becx (2e) zegt iets over schaken als blufspel en hoe hij omhoogviel op de ranglijst.

Lees meer >

OKU 2024: de inschrijving is geopend!

Voor de 49e keer organiseert SV Paul Keres het Open Kampioenschap van Utrecht! Net als de vorige twee jaar wordt het OKU gehouden in het Hemelvaartsweekend (vrijdag 10 – zondag 12 mei) en stelt onze sponsor Adviesbureau Berenschot ruimte beschikbaar in het mooie LIFE-gebouw.

Bij het OKU speel je 2 partijen per dag en kan de avond gebruikt worden voor leukere of nuttiger zaken.

Lees meer >

Schaakwonder Ashwath (8) verslaat grootmeester

Hij is pas 8 jaar, maar hij heeft nu al geschiedenis geschreven: Ashwath uit India kan zo goed schaken dat hij van een grootmeester heeft gewonnen. Hij is de jongste speler ooit die dat voor elkaar krijgt.

De jongen versloeg een ervaren 37-jarige schaak-grootmeester uit Polen na vier rondes. Grootmeester is de hoogste titel die je bij het schaken kunt halen.

Kijk en/of lees verder: jeugdjournaal.nl/artikel/2509828-schaakwonder-ashwath-8-verslaat-grootmeester

Juweeltje 9: Karpov – Timman

 

In deze rubriek nodigen we de bezoeker van Schaaksite graag uit om te genieten van de meest schitterende prestaties op het schaakbord, door alle eeuwen heen. De reden waarom voetballiefhebbers in vervoering raken als zij acties zien van Messi of Ronaldo moet bij ons schakers dezelfde zijn als wij de partijen naspelen die we hier willen tonen. En aarzelt u vooral niet om uw keus ook kenbaar te maken! 

 

Kent u het verschijnsel met muziek dat als je plotseling een bepaald nummer hoort dat je lang niet meer hebt gehoord er plotseling oude herinneringen boven komen? Ik denk dat het ook zo werkt bij partijen. Toen ik deze week eens een oude rubriek die ik ooit ben gestart op Schaaksite wilde afstoffen, keek ik nog eens naar de partijen die ik indertijd heb gekozen. Sommige partijen heb ik in mijn jeugd ooit onder ogen gehad maar door er opnieuw naar te kijken, zie ik waarom ik ze zo bijzonder vond. Dat is natuurlijk puur subjectief maar hopelijk kunt u ook genieten van deze keuze. Om het zoeken naar die partijen wat makkelijker te maken, heb ik ze in een overzicht gezet zodat een simpele muisklik op de link het artikel weer naar boven haalt (zie overzicht juweeltjes).

Onder dat artikel verscheen vrij snel een reactie van een trouwe bezoeker van Schaaksite, de heer Peter Huisman. Hij schreef “Laat ik als verzoeknummer een lans breken voor Karpov-Timman, Amsterdam 1981 (IBM toernooi). Karpov moest na zijn nederlaag in de eerste ronde tegen Hort in de achtervolging op Timman, die juist uitstekend was gestart. In de voorlaatste ronde vond het onderlinge duel plaats, met Karpov nog altijd een half punt achter. Het werd een waar titanenduel, waarin Karpov alles op alles zette om niet alleen de partij te winnen, maar ook om haasje-over de leiding op de ranglijst over te nemen. Na een boeiend middenspel werd het uiteindelijk remise door zetherhaling en bleef Timman een half punt voor. Nadat beiden ook in de laatste ronde remise hadden gespeeld was dat genoeg voor de toernooiwinst. Het oude IBM gebouw aan de Johan Huizingalaan in Slotervaart was een kwartiertje fietsen en ik ben verschillende ronden wezen kijken. Bij onderhavige partij waren camera’s opgesteld om het duel nog beter te kunnen volgen. Nu zie je dat praktisch naast ieder bord, maar destijds was het iets bijzonders”.

Karpov aan het werk tegen Timman in Hoogeveen 1999 (foto Jos Sutmuller)

Lees meer >