Swedish Championship (Eskilstuna)

Lees meer >

9th Amsterdam Science Park

Lees meer >

NK 2019: de filosoof en de schaker

Het valt niet mee in deze periode voor het NK aandacht te krijgen in de media. Veel interesse gaat uit naar de Oranjeleeuwinnen, naar Wimbledon (met Kiki), naar Verstappen die een fantastische race reed in Oostenrijk, naar de komende Tour de France, de grote transfers in de voetbalwereld en de presentatie van ‘Frenkie’ bij Barcelona. De zaterdagkranten maar even afwachten voor de schaakcolumns.

75 jaar NK Schaken wordt dit jaar sober gevierd en de grote publiekstrekkers, Timman, Van Wely en Giri doen niet mee. Dat scheelt een slok op een borrel in de publiciteit.

Emanuel Lasker, schaker, wiskundige en filosoof

Daarom was het bijzonder dat ik afgelopen donderdag een column over het NK schaken aantrof in het Financiële Dagblad. In deze zakenkrant gaat het vaak over schaken in politiek en bedrijfsleven, maar nooit over de schaaksport. Deze column bleek geen toeval. De schrijver is een bekende filosoof, die ook schaakt.

Wij hebben uit overlevering dat Emanuel Lasker  een groot schaker, wiskundige en filosoof was. Deze Duitser was 27 jaar lang wereldkampioen schaken en wordt beschouwd als een van de sterkste schakers ooit. Hij speelde naast schaken ook bridge en Go en ontwierp een eigen spel dat Laska heet. Daarnaast was hij een uitstekende en hooggeleerde wetenschapper met aandachtsgebieden wiskunde en filosofie. Vaak legde hij in zijn werken een verband tussen filosofie en schaken.

Denker des Vaderlands

Nee, ik bedoel niet Jan Hein Donner. Hij zou het graag hebben gewild. De schrijver van bovengenoemde column was René ten Bos, voormalig Denker des Vaderlands en professor in de filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is ook schaker en  lid van UVS Nijmegen, waar hij ook remise-koning wordt genoemd.

Lees meer >

American Continental Championship (São Paulo, Bazil)

Lees meer >

Titelstrijd tussen Van Foreest en Van Foreest

Het Nederlands kampioenschap lijkt uit te draaien op een broedertwist. Als er geen gekke dingen gebeuren gaat het toernooi gewonnen worden door een Van Foreest, maar welke? Jorden (die van Erwin l’Ami won) heeft met 4 punten de beste papieren, Lucas (die Benjamin Bok versloeg) staat op een half punt achterstand. De rest van het veld heeft 2.5 punten of minder. Ook bij de dames draaien de laatste twee ronden uit op een tweestrijd: Rosa Ratsma versloeg Arlette van Weersel en achterhaalde daarmee Iozefina Paulet, die met remise goed wegkwam tegen Maaike Keetman. Ook hier staat de rest van het veld op 1.5 punten achterstand of meer.

NK Algemeen

Allereerst de snelle remise van de dag. Erik van den Doel en Sergei Tiviakov hadden er al na acht zetten genoeg van. Volgend jaar Sofiaregels op het NK?

Ivan Sokolov herstelde zich van zijn blunder van gisteren door met zwart Jan Werle te verslaan. De jurist deed het in de opening al onhandig door 11.e3 in plaats van 11.Pa4 te doen: gevolg was dat wit een pion verloor. Het loperpaar gaf hem compensatie, maar na 20.Ld5? raakte hij zowel loperpaar als compensatie kwijt. Het eindspel met een pion meer werd door Sokolov goed afgewerkt.

Benjamin Bok had drie korte remises op rij gespeeld, maar vandaag ging hij ervoor. In een Najdorf ging hij all in met 17…gxf5 en 18…e5. Helaas voor hem bleek Lucas van Foreest goede kaarten te hebben. Even later had Bok ervoor moeten kiezen om materiaal te verliezen in plaats van winnen. Zoals het ging telde de loper op h8 eigenlijk niet mee en ontstond uiteindelijk een gewonnen toreneindspel voor wit, dat ook daadwerkelijk gewonnen werd. Lucas op 3.5!

Foto: Harry Gielen

 

Lees meer >

32nd Leon Masters (Spain)

Lees meer >

Norwegian Championship Elite

Lees meer >

Paracin Open (Serbia)

Lees meer >

Lucas van Foreest profiteert van blunder Sokolov

In de vierde ronde van het NK eindigde er maar één partij in een beslissing. In onderstaande stelling sloeg Ivan Sokolov op e5:

Nadat Lucas van Foreest terugsloeg (of misschien al eerder) kwam Sokolov erachter dat het geplande 32.Dxf4 mat in twee toelaat. Hij gaf meteen op en zal vast met grote stappen de zaal hebben verlaten.

Twee partijen (Bok-Jorden en Tiviakov-Werle) eindigden in een korte remise, hetzelfde resultaat kwam bij L’Ami-Van den Doel tot stand in een partij met wisselende kansen. Bij de dames wisten Iozefina Paulet en Rosa Ratsma weer te winnen en zij zijn de grootste kanshebbers om kampioen te worden.

NK Algemeen

Er zijn dit jaar relatief veel korte remises op het NK en de grootste boosdoener is Benjamin Bok. Hij won de eerste ronde, maar in de drie rondes erna heeft hij maar 52 zetten gespeeld. En wat hij in de opening deed kan ik niet goed verklaren. De Koningsindische opstelling van Jorden van Foreest kan geen grote verrassing geweest zijn, toch geeft het livebord vijf minuten bedenktijd bij zet drie en zelfs twintig bij zet zes. Daarna ontstond een gesloten Engelse stelling waarin wit op de damevleugel en zwart op de koningsvleugel ging spelen, maar net toen het spannend dreigde te worden stopte de partij.

De remise tussen Sergei Tiviakov en Jan Werle duurde 16 zetten. Tivi bereikte weinig tegen het Frans en vlak na de opening was het wit die moest opletten om niet slechter te komen staan. Een remiseaanbod is een geschikt middel daartoe.

Lees meer >

Maandag 8 juli a.s. start van het Open Zomerschaaktoernooi in Delft

Het Open Zomerschaaktoernooi, van maandag 8 juli tot en met 12 augustus

In de vakantie (van maandag 8 juli tot en met 12 augustus) organiseert de Delftsche Schaakclub elke maandagavond het “open Zomerschaaktoernooi”, om ‘de zomer door te komen’. Zes achtereen­volgende avonden behandelen even zo vele gastsprekers een interessante opening. Een uitgelezen kans om leuke nieuwe openingsideeën op te doen dus. Na een korte uitleg van ongeveer twintig minuten gaan de deelnemers met een uitgangstelling aan de slag in twee rapidpartijen.

Lees meer >

39th Benasque Open (Spanish Pyrenees)

Lees meer >

Familie Van Foreest viert feest!

In de derde ronde van het Nederlands Kampioenschap heeft de familie Van Foreest flink van zich doen spreken. Jorden van Foreest ging met een paardoffer dwars door de stelling van Ivan Sokolov heen, Lucas van Foreest won met een uitgekiend kwaliteitsoffer van Jan Werle en Machteld van Foreest overrompelde mede-debutante Eline Roebers. Door al dit geweld zouden we bijna vergeten dat Iozefina Paulet goede zaken deed door Tea Lanchava te verslaan en dat Rosa Ratsma een prachtige partij afleverde tegen Maaike Keetman.

NK ALGEMEEN
De ronde van vandaag zal de boeken in gaan als het ‘Van Foreest-feestje’. Want dat er wat te vieren viel, was duidelijk. Jorden pakte het Spaans met d3 zeer energiek aan tegen de grote 1.e4 e5-specialist Sokolov. Hij dirigeerde een paard naar veld f5, dame naar f3 en toen kwam er een donderslag bij heldere hemel. Want Jorden sloeg pardoes met zijn paard op g7. Hij ontketende een geweldige aanval die al direct beslissend was. Maar het was zo lastig voor beide spelers, dat zich onderweg nog een enkele omissie aan twee kanten voordeed. Toen Ivan zijn laatste kans op behoud had gemist, sloeg Van Foreest toe en maakte de partij met een paar rake klappen uit.

Commentator Stefan Kuipers aan het begin van de ronde bespreekt de partij tussen Jorden van Foreest en Ivan Sokolov

Lees meer >

Schaakrubrieken weekend 29 juni 2019

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar diverse schaakrubrieken. Wij streven naar publicatie op de woensdag na het voorgaande weekend. Wij proberen de besproken partijen in een viewer te tonen.

Lees meer >

Verliezers winnen in tweede ronde

De tweede ronde van het Nederlands Kampioenschap heeft zowel in het algemene kampioenschap als bij de dames weer voor de nodige opschudding gezorgd. In beide toernooien kwamen twee partijen tot een beslissing. Titelverdediger Sergei Tiviakov won van Lucas van Foreest terwijl broer Jorden van Foreest met zwart Jan Werle versloeg.
De dames die gisteren verloren, Rosa Ratsma en Anna-Maja, wonnen nu allebei. Eerstgenoemde versloeg Eline Roebers en Anna-Maja won van niemand minder dan Tea Lanchava. Maar dat ging in beide partijen bepaald niet vanzelf…

 

NK ALGEMEEN

Er was titelverdediger Tiviakov vandaag veel aan gelegen om terug te slaan na de nul waarop hij in de eerste ronde getrakteerd was door Benjamin Bok. Tegen Lucas van Foreest produceerde de witspeler weer eens één van zijn vele systeempjes die hij tegen het Siciliaans soms op het bord brengt. Nu met 3.Lb5+. Er kwam een soort Maroczystructuur tevoorschijn waarin Lucas erg rigoureus met 14…b5 aan de gang ging. Deze actie bleek gebaseerd op een misrekening want na 16.a3 greep hij meteen mis. Het kostte een pion maar nog veel erger: in de daarop volgende stelling greep wit het initiatief door op de wat verlate koningsvleugel zijn pijlen te richten. Zwart anticipeerde daar niet adequaat op en raakte met zijn loper in een dodelijke penning. Die kostte hem op zet 30 de kop.

Sergei Tiviakov tegen Lucas van Foreest

Lees meer >

Max Warmerdam wint HSC / De Legibus weekendtoernooi in Helmond

Max Warmerdam (2475) heeft de negende editie van het HSC / De Legibus weekendtoernooi gewonnen, de Internationaal Meester uit Tegelen (op de foto naast Hans Nacinovic van hoofdsponsor De Legibus) behaalde in Helmond uit negen rondes van 45 minuten p.p.p.p. een totaalscore van 7,5 punt. Eenzelfde score was er voor de eveneens ongeslagen Remco Sprangers (2208), maar op basis van weerstandspunten ging de eerste prijs van €700 naar de 19-jarige Limburger.

Lees meer >

Rating performance top Nederland over 2019

Op 1 juli publiceerde de FIDE de nieuwe ratinglijst. In de onderstaande overzichten staat de ratingontwikkeling van de top van Nederland en hun performance over de eerste zes maanden. De performance rating is gebaseerd op alle partijen die verwerkt zijn in de februari tot en met juli rating. Hier zitten dus niet de vijf partijen in die Anish Giri eind juni in de Grand Chess Tour Kroatië heeft gespeeld en bevat het verder de mini-match tussen Ivan Sokolov en Lucas van Foreest die eind december 2018 in Groningen werd gespeeld (verwerkt in de februari ratingslijst).

De spelers die meedoen aan het NK zijn in de tabellen vet gedrukt. Perf Rat is de Performance Rating over de eerste zes maanden van 2019.

Anish Giri won zijn eerste super-toernooi in Shenzen en eindigde in Tata als tweede achter Carlsen met 8,5 van de 11 ondanks een pijnlijk verlies in de eerste ronde met wit tegen Nepomniachtchi. Giri had een slecht toernooi in Shamkir waar hij 3 uit 9 haalde (verlies tegen Carlsen, Karjakin en Anand en zes remises). In mei verloor hij in eerste ronde van de FIDE Grand Prix van Daniil Dubov. In de eerste vijf ronden van de GCT in Kroatië verloor hij twee keer (tegen Carlsen en Ding) en maakte drie remises. Zijn performance rating inclusief de vijf partijen in Kroatië is 2765.

Lees meer >

Boekrecensie – Learn from Michal Krasenkow

Veel trainers vertellen dat het naspelen van partijen, die door sterke grootmeesters zijn geanalyseerd, een goede manier van trainen is. Je krijgt inzicht in de belangrijkste thema’s in bepaalde stellingen, je ziet tot op zekere hoogte hoeveel varianten topspelers berekenen en het is leerzaam te zien hoe gewonnen stellingen worden afgemaakt of hopeloze verdedigd. Desondanks verschijnen er niet zo gek veel partijenverzamelingen in vergelijking met openingsboeken of werken die zich richten op verbetering van het middenspel.

Lees meer >

Kampioen Tiviakov gevloerd door Bok

In de Tolhuistuin te Amsterdam is het Nederlands Kampioenschap vandaag van start gegaan. Wederom met twee achtkampen, zowel in het algemene toernooi als bij de vrouwen. Gezegd moet worden dat de organisatie zich naast deze hoofdtoernooien ook hard heeft gemaakt voor een randprogramma dat er aardig uitziet. Maar belangrijker misschien is dat er naast de commentaarsessies met ouderwetse demonstratieborden ook een livestream is met commentaar opgezet is via Twitch. En nu komt ie: in het Nederlands! Want onze taal lijkt zo langzamerhand te verdwijnen, zelfs bij Nederlandse topevenementen.

Vandaag waren het de twee IM’s Stefan Kuipers en Manuel Bosboom die de partijen bespraken. Kuipers is hier, behalve zijn hoogstaande commentaar, ook technisch zeer bedreven in als het gaat om het bedienen van het bord en de markeringen. Bosboom deed ook voldoende van zich spreken als het ging om het ontdekken van tactische motieven en het juist beoordelen van de stelling. Ook opmerkelijk: er lopen in de toernooizaal maar liefst drie telgen van de familie Van Foreest rond. Naast de gevestigde orde, GM Jorden, doet ook zijn broer GM Lucas mee en mag zus Machteld bij het dameskampioenschap haar best gaan doen.

NK ALGEMEEN

De favoriet op rating, Benjamin Bok, is er alles aan gelegen om zijn nieuwe status waar te gaan maken. Hij bleek bijzonder goed voorbereid te komen aan de start van zijn partij tegen titelverdediger Sergei Tiviakov. De Groningen heeft een betrekkelijk smal repertoire dat hij echter goed kent en waarin hij niet makkelijk verrast wordt. Maar de variant van het Nimzo-Indisch met 4.Dc2, die Bok op het bord zette, blijkt geen gemakkelijke taak op te leveren voor de zwartspeler in zijn streven naar gelijkspel. Er komt een lange theorievariant op het bord en als de zwartspeler afwijkt, heeft hij het eigenlijk al moeilijk. Het gapende gat op veld d6 dat hij noodgedwongen heeft moeten laten vallen, wordt door de Veldhovenaar goed blootgelegd. Hij voert de druk langzaam op, de zwakke pionnen op de damevleugel maken het er allemaal niet beter op. Als dan het centrum open komt, de zwarte koningsstelling verzwakt wordt, kan een catastrofe voor zwart niet uitblijven. Bok wint materiaal en even later moet de kampioen van vorig jaar zijn koning omleggen.

Het titanenduel tussen Benjamin Bok (rechts) en Sergei Tiviakov (links)

Lees meer >

Fishpartners II: Sokolov wint ondanks “Koetkompjoeter”

Het tweede Fishpartners Open was misschien nog wel beter dan het eerste. Geen overlap met het NK deze keer, dus waren er prominente gasten aanwezig. Als speciale gasten waren Ulf Andersson en Vlastimil Hort van de partij. Uiteraard ook Jan Timman, Hans Ree en John van der Wiel. En nog meer grootmeesters! En er waren niet alleen twee sterke computers, nee, ook van die koelkasten uit de jaren ’80 zodat iedere deelnemer kans maakte om tegen zo’n ding te spelen en een gooi te doen naar de daaraan verbonden bonus.

Lees meer >

Drie pupillenkampioenen in Meppel

Voor de derde maal op rij werden in Meppel onder de bezielende leiding van Jacqueline Wouda en Carolien Pathuis en hun fantastische team van medewerkers de Nederlandse jeugdkampioenschappen in de categorieën F (t/m 9 jaar), G (t/m 8 jaar) en H (t/m 7 jaar) gehouden. En wederom was ook Chessity de hoofdsponsor van dit kampioenschap van de jongste jeugd.

Alle prijswinnaars op het podium.

Zoals het ook de andere edities betrof, was er weer een mooi randprogramma georganiseerd met workshops, ‘knotshockey’, schaken met Chessto (de robot van Chessity), simultaan tegen IM Migchiel de Jong en nog veel meer. Ook was schrijfster Joyce van der Meijden aanwezig om haar nieuwste jeugdboek ‘Simon de Schaker – Oma’s schat’ te signeren. Daarbij heeft de organisatie topfotograaf Alina l’Ami bereid gevonden om foto’s te maken van deze titelstrijd.

Je zou bijna denken dat het toernooi zelf maar bijzaak was, maar dat was het allerminst. De speelzalen waren met de grootste zorg ingericht. Zo was er één lokaal klaar gezet met alleen maar liveborden. De spelers die streden om de hoogste noteringen zaten dus vooral in dit lokaal. En ondanks de tropische temperaturen, gingen de kinderen volop de strijd met elkaar aan. Nadat de rookwolken waren opgetrokken en de prijsuitreiking werd gedaan, waarbij Joyce de bekers mocht uitreiken, viel er ook gejuich aan de andere kant van de zaal te horen. De Nederlandse voetballeeuwinnen hadden namelijk net het tweede doelpunt gemaakt tegen Italië en verzekerden zich daarmee van de halve finale op het WK.

Lees meer >

NK Algemeen en NK Vrouwen 2019

Standen en uitslagen: Algemeen, Vrouwen

Lees meer >

Scorebord NK Schaken 2019

Duurt tot en met 7 juli. Partijen starten om 14.30 uur. Laatste ronde start om 12.00 uur.

 

NK Algemeen: Paringen ronde 1

Tafel Wit Score Rating Zwart Score Rating
1 GM Bok, Benjamin 0.0 2635 GM Tiviakov, Sergei 0.0 2606
2 GM L’Ami, Erwin 0.0 2648 GM Sokolov, Ivan 0.0 2593
3 GM Van den Doel, Erik 0.0 2602 GM Werle, Jan 0.0 2553
4 GM Van Foreest, Jorden 0.0 2601 GM Van Foreest, Lucas 0.0 2528

NK Vrouwen: Paringen ronde 1

Tafel Wit Score Rating Zwart Score Rating
1 Van Foreest, Machteld 0.0 2081 IM Lanchava, Tea 0.0 2314
2 WGM Paulet, Iozefina 0.0 2262 WIM Ratsma, Rosa 0.0 2276
3 Roebers, Eline 0.0 2091 WIM Van Weersel, Arlette 0.0 2176
4 Keetman, Maaike 0.0 2146 FM Kazarian, Anna-Maja 0.0 2150

Wie wordt er volgens u kampioen dit jaar?

Lees meer >

ROC Nova College Schaaktoernooi 2019

Matthew Sadler heeft voor de zoveelste keer het Nova College-toernooi op zijn naam geschreven. In de slotronde was hij te sterk voor Chiel van Oosterom, die een geweldig toernooi geen passend slot kon geven. Omdat Petar Arnaudov er net niet doorheen kwam bij Nico Zwirs eindigde Sadler als enige op vijf punten.

Toernooidirecteur Harry Wierda was in zijn nopjes met de indeling voor de slotronde: twee van zijn vaste gasten én favoriete spelers tegen elkaar strijdend om de toernooioverwinning.

Lees meer >