Namen noemen we nog niet

Schaken op het Europese Staalschaakbord, deel 36

In London, bij het wereldkampioenschap schaken, zijn de spelers aan elkaar gewaagd en zijn de uitslagen  min of meer voorspelbaar en volgens verwachtingen. Helaas alleen maar remises en geen spectaculaire partijen. Positionele stellingen en eindspelen met veel rekenwerk. Af en toe verlangen we naar de romantische tijd van mooie combinaties en offers om de koning mat te zetten. Oud-wereldkampioen Michael Tal was zo’n tovenaar op het schaakbord. Maar bij dit wereldkampioenschap hoeven we hierop niet te rekenen.

Op het Europese Staalschaakbord is het precies het tegenovergestelde. Niets is voorspelbaar en alles loopt iedere keer weer anders dan verwacht. Onwaarschijnlijke opvolging van  zetten. En de partijen zijn na meer dan twee jaar spelen nog steeds niet beëindigd.

In juli dachten we nog dat het einde in zicht was toen de fusie  tussen ThyssenKrupp en Tata Steel Europe officieel in Brussel werd aangekondigd. Niets is minder waar. Er volgde een reeks van onverwachte gebeurtenissen. Wie bedenkt zo’n script?

Door Staal Gedreven

De vorige aflevering werd besloten met de publicatie van het jubileumboek Door Staal Gedreven. In het voorwoord schrijft de directie van Tata Steel Nederland dat het bedrijf zich sterk bewust is van haar plek in de samenleving. ‘Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus en willen er evenwichtig invulling aan blijven geven’, zo schrijven zij. In dit bredere sociale en maatschappelijke concept past ook het internationale schaaktoernooi dat dit jaar de 80ste editie beleefde.

Bram Bouwens, een van de auteurs van het boek, geeft aan hoofdstuk 3 de ondertitel mee van: schaken op de staalmarkt, 1982-2018! 

De voorgenomen fusie is nog geen onderwerp in het boek. Daarover kan een heel nieuw boek worden geschreven. Een van de interessantste business cases uit het begin van de 21ste eeuw!

Machtsstrijd in Duitsland

Vlak na de aankondiging van de fusie gaven zowel de CEO als de president-commissaris van ThyssenKrupp er onverwachts de brui aan. Zij voelden zich onvoldoende gesteund door de stichting waarin de belangen van de familie Krupp zijn ondergebracht. De zoektocht naar opvolgers bleek niet eenvoudig. Alhoewel tweede of derde keus werd uiteindelijk de financiële man van ThyssenKrupp, Guido Kerkhoff, benoemd tot CEO. Hij was als financiële man  nauw betrokken bij alle fusiebesprekingen.

Inmiddels heeft Kerkhoff  een strategisch plan gepresenteerd waarbij ThyssenKrupp wordt opgeknipt in twee delen, Industrials en Materials.  (Onder Materials  valt o.m. het staalbedrijf). Het is de bedoeling dat beide delen apart naar de beurs worden gebracht. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van de twee activistische beleggers. Officieel heet het dat aan de gemaakte fusieafspraken niet kan en zal worden getornd, dit tegen het zere been van deze beleggers. Zij willen betere fusievoorwaarden.  In oktober is er nog een activistische belegger bijgekomen. Deze drie beleggers zullen  de meerderheidsaandeelhouder (De stichting van de familie Krupp) bevechten omdat zij gezamenlijk een nagenoeg even groot aandelenbelang hebben. Reken maar dat het laatste woord over de fusie nog niet is gezegd.

Begin november werd plots aangekondigd dat de bestuursvoorzitter van de belangrijke liftendivisie was ontslagen door Kerkhoff. Deze bestuursvoorzitter gold als een van de machtigste mannen binnen ThyssenKrupp en men zegt dat hij zelf liever de baas was geworden.

In het Duitse Handelsblatt stond begin november een groot interview met Friederich von Bohlen, een neef van Alfred Krupp. Friederich heeft tot 1967 het staalbedrijf geleid.  Hij verzet zich tegen het opsplitsen van het bedrijf omdat dit niet overeenkomstig het testament is.  ‘Eenheid is geen tweeheid. Dit zou nooit bij onze voorouders zijn opgekomen.’ Hij vindt dat het ‘Siemens-model’ gevolgd had moeten worden. Zou Alfred Krupp zich in zijn graf omdraaien?

Kartelonderzoek bij ThyssenKrupp

Tot overmaat van ramp werd er eind oktober aangekondigd dat er een onderzoek plaatsvindt naar verboden prijsafspraken. De concurrent, Arcelor Mittal, had al eerder een boete gehad. Het aandeel ThyssenKrupp liet een flinke veer op de beurs, mede door het winstalarm van het bedrijf. Ook andere Europese staalbedrijven gingen onderuit.

Onderzoek naar fusie

De internationale pers meldde eind oktober dat de Europese mededingingsautoriteit  een diepgaand onderzoek was gestart naar de voorgenomen fusie. Tegenstanders menen dat de concurrentie in Europa door deze fusie wordt verstoord. O.m. gaat het om dominantie bij de leveringen aan de auto-industrie. Men had gehoopt dat er rond de jaarwisseling duidelijkheid zou zijn, nu kan het nog enkele maanden langer duren.

Namen noemen we nog niet

Chandrasekan, de topman van Tata, had graag direct na de zomervakantie vrijgegeven wie de ‘Masters’  (bestuurders) zouden worden van de nieuwe joint venture en wie de ‘Challengers’ (commissarissen). Dit zal nu nog wel even duren gelet op de problemen in Duitsland en de lopende onderzoeken.

Tata Steel Nederland (TSN)

TSN heeft de handen vol aan het schaken op diverse borden. Er wordt geschaakt op de Klimaattafel Industrie en op  diverse subsidietafels voor steun voor onderzoek naar duurzame oplossingen bij het maken van staal, zonder uitstoot van schadelijke stoffen en energieneutraal. TSN loopt hier voorop!

Tata Steel Chess

De 1ste  editie van Tata Steel Chess in India

In India is met succes het eerste Tata Steel Chess Tournament gehouden. In de Indiase pers was te lezen dat sommigen het jammer vonden dat het samen viel met de strijd om het wereldkampioenschap in Londen.

De 81ste editie in Nederland

De namen van de Masters zijn bekend, de Challengers volgen nog. Magnus Carlsen is weer van de partij. Of hij dan wereldkampioen is of oud-wereldkampioen moeten we nog even afwachten.

In ieder geval hoeven we voorlopig niet meer te speculeren over de naam van het toernooi, dat kan in de loop van volgend jaar weer als de fusie definitief zijn beslag heeft gekregen.

(Lees ook deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6, deel 7, deel 8, deel 9, deel 10, deel 11, deel 12, deel 13, deel 14, deel 15, deel 16, deel 17, deel 18, deel 19, deel 20, deel 21, deel 22, deel 23, deel 24, deel 25, deel 26, deel 27, deel 28 deel 29, deel 30, deel 31, deel 32,  deel 33 en deel 34) en deel 35. )

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.